Sayfa Yükleniyor...
Bankaların aldığı yüksek dosya masrafları, komisyon ücretleri gibi benzeri ödemeleri geri almak günümüzde yaygın hale geldi. Hakem heyetlerine yapılan yoğun başvuruların artmasıyla birlikte hakem heyetlerinin iş yoğunluğu arttı. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar şimdi de tüketicilerin cebine gözlerini dikti
ONURHAN ALPAGUT
Bankaların aldığı yüksek dosya masrafları, komisyon ücreti ve benzeri ücretleri geri almak günümüzde popüler hale geldi. Tüketiciler tarafından hakem heyetlerine yapılan yoğun başvurular sonucu hakem heyetleri önündeki dosya artıyor, iş yavaş halde ilerliyor. Bunu fırsat bilen dolandırıcılar size internete üzerinden ulaşıyor ve sizi avcunun içine alıyor. Dolandırıcıların bu oyunlarına gelmemesi hususunda uyarılarda bulunan Avukat Yunus Tanışman, Tüketiciler hakem heyetlerinin geç karar vermesinden şikayetçi. Hakem heyetlerine yapılan başvurular çok fazlalaşmış durumda. Hal böyle olunca işler yavaşlıyor. Bu sefer devreye internetteki dolandırıcılar giriyor. Bu kişiler tüketiciden belgeleri ve masraf talep ediyor. Hatta şöyle ki bu dolandırıcılar 20 günde bu parayı geri alabileceğinizi vaat ediyor. Ancak sizden belgeleri alan bu kişiler sonrasında sizi ne arıyor nede soruyor. Bir çok tüketici bu tür şikayetlerle bize başvuruyor diye konuştu.
BELGE VE MASRAF BEDELİNİ ALDIKTAN SONRA
Bankaların aldığı yüksek dosya masrafları, komisyon ücretleri ve kredi tahsis ücretlerinin geri alınabilmesi ile birlikte hakem heyetlerine yapılan başvurular arttı. Durum böyle olunca hakem heyetleri önündeki dosyalar katlanarak birikiyor. Dosya yoğunluğuna yetişemeyen hakem heyetleri bu sefer sorunları ağır bir biçimde çözüyor. Tüketiciler ise paralarını acil tahsil edebilmek için 20 gün içerisinde paralarını tahsil edebileceklerini iddia eden dolandırıcıların avucuna düşüyor. Avukat Yunus Tanışman, dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiği ifade etti. Tanışman, bu tür kişilerin tüketicilerin belge ve masraf bedelini aldıktan kısa bir süren kaybolduğunun altını çizdi.
NASIL VE NE ŞEKİLDE DOLANDIRIYORLAR?
Hakem heyetlerinin yoğun dosya yükü altında kalmasından dolayı sorunları yavaş bir biçimde çözmesini fırsat bilen dolandırıcılar 20 günde size dosya, kredi ve benzeri giderlerin geri alabileceklerini iddia ediyorlar. Tüketicilerin bu tür kişilere inanmamasını gerektiğini söyleyen Tanışman, Tüketiciler, özellikle dosya masraflarını alabilmek için bazı kötü niyetli kişilere başvuruyor. Bu kişiler tüketiciden belgeleri ve masraflar talep ediyor. Hatta öyle ki bu kişiler 20 gün içinde parayı geri alacaklarını vadediyor. Ancak parayı ve belgeleri gönderdikten sonra ne arayan var ne soran. Birçok tüketici böyle dolandırıldığını söyleyerek bize geliyor dedi.
NEDEN İŞLER BU KADAR YAVAŞ İLERLİYOR?
İşlerin bu kadar yavaş ilerlemesinin tek sebebinin yoğun dosya yükü olmadığını belirten Tanışman, Tüketici kanunun yapılan değişiklikle tüketici mahkemelerinin asliye hukuk mahkemesi haline geldi. Bu nedenle yaşanan zaman kaybı ve kırtasiyecilik hem tüketiciyi hem de mahkemeleri mağdur ediyor. Taşınmazlara ilişkin davalara kadar birçok sözleşme tipi tüketici kanununa tabi olduğu için parasal sınırı (2015 yılı 3.300,00-TL) geçen uyuşmazlıklar tüketici mahkemelerinde görülmeye başlandı. Parasal sınırı geçmeyen uyuşmazlıklar tüketici mahkemesinde açılmak istendiğinde reddediliyor. Ancak hakem heyetine giden uyuşmazlığın itirazı yine tüketici mahkemesine yapıldığından, bu sefer tüketici mahkemesi aynı uyuşmazlığı değerlendirmek zorunda kalıyor. Yeniden gelecekse neden ilk başta reddediliyor. Bu zaman kaybı ve kırtasiyecilik hem tüketiciyi hem mahkemeleri mağdur ediyor diye konuştu.
İTİBAR ETMEYİN
Tüketicilerin dolandırıcıların vaatlerine itibar etmemelerini söyleyen Tanışman, "Tüketiciler piyasadaki dolandırıcılara gitmeyi bırakıp özel bir avukat tutmalıdırlar. Avukatlık mesleği yapmayan kişi veya kişilerce aranarak kredi masraflarını alacaklarını söyleyenlere itibar edilmemelidir. Bilinçli tüketici olmak öncelikle hakkını doğru yollarla aramaktan geçer. Vatandaşımız avukata gitmekten korkmamalıdır. Her iş ehline verilmelidir. Herhangi bir avukat tüketici hakları konusunda vatandaşlarımıza yardımcı olacaktır" diye konuştu.
Haber Merkezi