Sayfa Yükleniyor...
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi (ŞESAM) ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı işbirliği ile Uluslararası 1. Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresinin Karbon Ayak İzini Hesaplanarak Türkiyede bir ilke imza atıldı.
ŞESAMın desteğiyle yürütülen çalışmayı, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Başkanı Prof.Dr. Cengiz Türe ve ŞESAM Yönetim Kurulu Üyesi Öğr.Gör. Nurcan Ek gerçekleştirdi.
ANA TEMA ŞEHİR, ÇEVRE VE SAĞLIK
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ŞESAM Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanlarından Prof.Dr. E. Didem Evci Kiraz, 11-15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi ile Gazi Üniversitesinin işbirliğiyle; başata Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkların yanı sıra çok sayıda ilgili kuruluşun desteği ve yoğun bir katılımla Kuzey Kıbrısta I. Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresinin ilkini düzenledik. Kongrenin ana teması şehir, çevre ve sağlık olunca, çevresel sosyal sorumluluğumuz gereği bu konuda vermek istediğimiz mesajların, kendi etkinliklerimiz konusunda göstereceğimiz hassasiyetle daha güçlü olacağını düşündük. Bu nedenle, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin başlıca sorumlusu ve her türlü insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının uluslararası ölçütü olan karbon ayak izini, gerçekçi bir farkındalık yaratmak için kongremiz üzerinden ortaya koymaya çalıştık dedi.
Aynı zamanda bu çalışmayla sonraki kongrelerinde; hem daha küçük ölçekli bir karbon ayak izi oluşturmayı hem de üretilen karbon ayak izine karşılık gelen ağaçlandırmalarla karbon yutakları oluşturarak sıfır karbon kongre idealine ulaşmayı amaçladıklarını kaydeden Prof.Dr. Didem Evci Kiraz, açıklamasında, Çünkü modern dünyada artık, uluslararası düzeyde gerçekleştirilen olimpiyatlar, spor faaliyetleri, fuarlar, zirve toplantıları, kongre ve sempozyumlar gibi organizasyonların karbon ayak izi envanterleri çevresel sosyal sorumluluk gereği ortaya konuluyor ifadelerine yer verdi.
Prof.Dr. Cengiz Türe ve Öğr.Gör. Nurcan Ekin katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, kongre ve katılımcıların faaliyetleri nedeniyle toplam 16 ton / eşdeğer karbondioksit salımı gerçekleştiği belirlendi. Bunların ana faaliyetlere göre oransal dağılımına bakıldığında ise; yüzde 78ini uçakla ulaşım, yüzde 16sını konaklama, yüzde 3ünü konferans salonlarındaki enerji tüketimi ve yüzde 3ünü diğer kaynaklardan oluşan salımların oluşturduğu belirtildi. (İHA)
Haber Merkezi