‘Keşke bu yiyeceği sana tattırabilsem’ hayali gerçek oluyor: Yiyeceklerin tadı uzaktan paylaşılabilecek

Amerikalı bilim insanları, gıda ve içeceklerin tatlarını dijital verilere çevirerek kimyasal bileşenlerle taklit edebilen “e-Taste” adlı bir sistem tasarladı. Bu sayede yiyeceklerin tatları uzaktan paylaşılabilecek.


  • Oluşturulma Tarihi : 05.03.2025 12:31
  • Güncelleme Tarihi : 05.03.2025 12:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
‘Keşke bu yiyeceği sana tattırabilsem’ hayali gerçek oluyor: Yiyeceklerin tadı uzaktan paylaşılabilecek

Ohio State Üniversitesi’nden bilim insanlarının geliştirdiği "e-Taste" sistemi, yiyecek ve içeceklerin tatlarını dijital verilere dönüştürerek taklit edebiliyor. Bu sistem, beş temel tada karşılık gelen kimyasal bileşenleri kullanarak tat deneyimini yeniden oluşturmayı amaçlıyor.
Sistemde, özel sensörler aracılığıyla tatlar dijital forma çevriliyor ve ardından dilin belirli bölgelerine uygun kimyasallar uygulanarak taklit ediliyor.
Araştırmacılar, 10 kişilik bir grup üzerinde deney yaparak farklı ekşilik seviyelerindeki tatları test etti ve sistemin yüzde 70 doğruluk oranıyla tatları taklit edebildiğini belirledi.
Bir başka deneyde ise altı katılımcıya limonata, pasta, sahanda yumurta, kahve ve balık çorbası gibi kompleks tatlar denetildi. Bu testte sistemin tatları doğru eşleştirme başarısı yüzde 87 olarak ölçüldü.
Bu buluş sayesinde, birçoğumuzun hayatında en az bir kez, “Keşke bu yiyeceğin tadını deneyebilsem” veya “Bunun tadına bakmanı çok isterdim” diyerek hayal ettiği şey gerçek olacak.

TAT ALMA DENEYİMİ DİJİTALE TAŞINACAK

Bu sistemin, sanal gerçeklik teknolojileriyle birleştirilerek tat alma deneyimini dijital ortama taşıyabileceği öngörülüyor.
‘Ne işe yarayacak ki?’ diye düşünecekler için, bu buluş biyomedikal araştırmalarda, çevrimiçi alışverişte, uzaktan eğitimde, kilo yönetiminde ve fiziksel rehabilitasyon süreçlerinde gelecek vadediyor.
Sistem büyük oranda başarı sağlasa da henüz baharatlı ve yağlı tatları tam anlamıyla taklit edemiyor ve tat alma deneyimini etkileyen koku gibi unsurlarını henüz kapsayamıyor. Bu nedenle, geliştirme sürecinin devam etmesi gerektiği vurgulanıyor.
Araştırmanın bulguları ise, ‘Science Advances’ dergisinde yayımlandı.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ