Sayfa Yükleniyor...
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Bor Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Ülkemiz Bor Potansiyeli ve Mevcut Durum konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi
Toplantı, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Bilgi Toplama İdari ve Mali İşler Koordinatörü Beyhan Sayının konuşmacı olarak katılımıyla ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Etkinliğin açılışında konuşan BORAM Müdürü Prof.Dr. Haldun Kurama, ülkelerin kalkınmışlık düzeyinin belirlenmesinde göz önüne alınan kriterlerden birinin de doğal kaynakların varlığı ve bu kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığı olduğunu belirtirken, doğal kaynakları değerli ürüne dönüştürerek satmanın önemine vurgu yaptı. İnovatif ürün üretebilmek için bilgiye ihtiyaç olduğunun altını çizen Prof.Dr. Haldun Kurama, yapılmakta olan toplantı gibi etkinliklerin ise bilginin üretimi ve paylaşılması açısından önemli olduğunu kaydetti.
DÜNYA BOR REZERVLERİNİN YÜZDE 72Sİ TÜRKİYEDE
BOREN İdari ve Mali İşler Koordinatörü Beyhan Sayın, dünya bor rezervlerinin yüzde 72sinin Türkiyede yer aldığını belirtirken; Kütahya Emet, Eskişehir Kırka, Balıkesir Bigadiç ve Bursa Kestelde bulunan ülkemiz rezervlerinin dünya bor ihtiyacını 600 yıl karşılamaya yeteceğini ifade etti.
Bor madeninin inşaat, savunma sanayii, tarım, kozmetik ve enerjinin de aralarında bulunduğu 300 kadar alanda kullanıldığını belirten Beyhan Sayın, borun insan sağlığı üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmadığını da sözlerine ekledi. BORENin teşkilat yapısı ve yürüttüğü faaliyetler hakkında da bilgiler veren Beyhan Sayın, kurum olarak Bor Organize Sanayi İhtisas Bölgesi (BOROSİB) kurmak için çalışmalar yaptıklarını ve söz konusu sanayi bölgesinin nereye kurulacağının henüz belirlenmediğini belirtirken, BOROSİBin kuruluş yeri adayları arasında Eskişehirin de bulunduğunu ifade etti.
Toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi. (İHA)
Haber Merkezi