Buğday Derneği’nden öğrencilere çağrı: Okulunuzu ziyaret etmemizi ister misiniz?

Çocukları üretime dahil ederek, doğa ile organik bir bağ kurmalarını sağlamayı hedefleyen Buğday Derneği, ‘Tohum Kumbaram’ projesi aracılığıyla okulları ziyaret ediyor


  • Oluşturulma Tarihi : 13.01.2024 11:41
  • Güncelleme Tarihi : 13.01.2024 08:41
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Buğday Derneği’nden öğrencilere çağrı: Okulunuzu ziyaret etmemizi ister misiniz?

‘Daha iyi bir gelecek’ vizyonundan hareketle, çocukların dili ile tohumu anlatmayı ve zihinlerine iyilik tohumları saçmayı amaçlayan Buğday Derneği, ‘Tohum Kumbaram’ projesi sayesinde ilkokul 1,2 ve 3. sınıf öğrencileri için eğitim seminerleri düzenlemeye başladı.

Gittikleri okullarda aynı zamanda ‘tohum topu yapımı’ atölyelerini de gerçekleştiren dernek, okulunun ziyaret edilmesini isteyen öğrencileri başvuru formuna yönlendirdi.

Sizler de Buğday Derneği’nin resmi internet sitesi üzerinden başvuru formuna ulaşarak okulunuzda atölyelerin ve seminerlerin düzenlenmesine öncülük edebilirsiniz.

tohum

TOHUM KUMBARAM HAKKINDA

“Hayat tohumla başlar, dönüşüm çocukla!” mottosuyla ilerleyen Buğday Derneği, ekolojik dengenin bozulduğu, insanın topraktan uzaklaştığı, doğal kaynakların hızla tüketildiği bir çağda, doğanın bize sunduğu ileri dönüşüm modelini örnek alıyor, topraktan geleni toprağa geri kazandırıyor. Çocukların küçük yaşlarda doğa ile bağ kurması ve doğanın bir parçası olduğu farkındalığı ile büyümesi, sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor. Bireylerin, doğaya uyumlu bir yaşam sürmesi ve çevreye karşı sorumluluk bilinci taşıyabilmesi ise çocuk yaşlarda alınan eğitimlerle daha mümkün. Bu nedenle, Anadolu Hayat Emeklilik ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ‘Tohum Kumbaram’ projesini hayata geçirdi. Dernek, büyükşehirlerde toprakla ve doğayla ilişkisi sınırlı kalan ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencilerini önceliklendiren projede, çocuklarda tohum konusunda farkındalık yaratarak erken yaşta tohum biriktirme alışkanlığı kazandırıyor ve tohumun bir atık değil, kıymetli bir hazine olduğu fikrini zihinlerine ekiyor. Gündelik yaşamdaki yerini ve tohum üzerinden doğa ile bağ kurmaya yardımcı olacak sorumlulukları anlatan dernek, bu sayede tohumdan sürdürülebilir geleceğe uzanan değerli bir yolculuğa rehberlik ediyor.

tohum kumbaram

BUĞDAĞ DERNEĞİ’NE DAİR

İlk tohumları 1990’lı yılların başında Bodrum’da Buğday Bitkisel Ürünler Restoranı ve Doğal Yaşam Merkezi’nde atılan Buğday Hareketi, insanların doğa ve diğer canlılarla uyum içinde yaşadığı ekolojik bir yaşamın hayalini kuruyor. 12 Ağustos 2002 yılında kurulan Buğday Derneği, tek tek bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmayı; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmayı ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemeyi amaçlıyor. Bu amaçlar uğruna çalışırken izlediği yöntemlerin başında örnekler oluşturmak, var olana destek olmak ve bilginin serbest dolaşımını sağlamak geliyor.
Buğday Derneği çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen sürdürülebilir tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılması; geleneksel süreçteki üretimlerin korunması, sürdürülmesi; yerleşimleri, üretim ve tüketimleri ile yaşamları doğayla uyum içinde olan insan topluluklarının varlıklarını sürdürmesine katkıda bulunulması; bu alanda yaşayan örneklerin desteklenmesi, yeni örnekler oluşturulması ve bu örneklerin sürdürülebilir hale gelmelerinin desteklenmesi insan gereksinimlerinin ekosistem döngülerine uyum içinde yeniden tanımlanması; doğal gereksinimlere denk düşen üretim ve tüketim modellerinin ve  teknolojilerinin desteklenmesi ve uygulanması; bireyin doğa ve çevresi içerisinde yaşayabilmesi için bilgilendirilmesi ve becerilerini geliştirebilmesi amacıyla faaliyet alanları yaratılması, bilgi ve kültür alışverişini sağlayan turizm anlayışının geliştirilerek uygulanması yolunda projeler yürütüyor.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA