Erzincan’da bal rekoltesi tehlikede: Sıcaklık artışı bal üretimini olumsuz etkiliyor

Erzincan’da bal sağım sezonu başladı. Ancak aşırı sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle kovan başına bal rekoltesi 12 kilogramdan 5 kilograma düştü, üreticiler endişeli


  • Oluşturulma Tarihi : 04.08.2024 07:00
  • Güncelleme Tarihi : 04.08.2024 04:00
  • Kaynak : Arun Acumsal
Erzincan’da bal rekoltesi tehlikede: Sıcaklık artışı bal üretimini olumsuz etkiliyor

Erzincan’da bal sağım sezonu başladı, ancak iklim değişikliği ve aşırı sıcaklıklar bal rekoltesini tehdit ediyor. Arıcılar, Ağustos'ta başlayıp Eylül’de tamamlayacakları sağım işlemleriyle, geçen yıllarda kovan başına 12 kilogram olan bal veriminin bu yıl 5 kilograma düştüğünü belirtiyor.

Arıcılar İklim Değişikliğinden Şikayetçi

Erzincanlı arıcı Cemal Aykut, son 3 yılda iklim değişikliği ve sıcaklık dalgalanmalarının bal üretimini olumsuz etkilediğini vurguladı. Aykut, "Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl kovan başına rekoltenin 5 kilogramda kalmasını öngörüyoruz. Geçmişte ortalama 12 kilogram bal elde ediliyordu, bu yıl ise rekoltede yüzde 100'ün üzerinde bir düşüş yaşanacak" dedi.

Sektör Küresel Isınmadan Etkileniyor

Aykut, aşırı sıcaklıkların bal üretimini ciddi şekilde etkilediğini belirterek, "Küresel ısınmanın sektöre olan etkisi büyük. Doğa ile temaslı olan bu sektörde, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları üretimi olumsuz etkiliyor" diye ekledi. Arıcılar, bal üretimindeki bu düşüşün sektördeki geleceği için endişe verici olduğunu ifade ediyor.

Arun Acumsal

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal