“Tarım fuarları eskisi gibi kazandırmıyor!”

16. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılan sektör temsilcileri, fuarın eskisine göre yavaşladığını ve bu sene istedikleri satışları yapamadıklarını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 30.06.2021 07:26
  • Güncelleme Tarihi : 30.06.2021 07:26
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Tarım fuarları eskisi gibi kazandırmıyor!”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 16’ncısı 23-27 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenlendi. Pandemi nedeniyle Haziran ayında gerçekleşen Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılan sektör temsilcileri, bu yıl mevcudu korumaya odaklanırken, asıl hedefleri 2022 yılı oldu. Sektörün en çok fiyat konusunda etkilendiğini, hammadde fiyatlarının çok arttığını bu yüzden sıkıntılar yaşamaya başladıklarını dile getiren sektör temsilcileri, hammadde fiyatlarında düşüş yaşandığı takdirde yurt içi satışlarda artış olacağına dikkat çekti.

HEDEFİMİZİN ALTINDA GERÇEKLEŞTİ

İzmir firması olan Yücesan Makine, ağırlıklı olarak kepenk sektöründe hizmet verirken, son 2 yıldır da sera profilleri ile ilgili olarak roll form makineleri üretiyor. Bütün makine üretimlerinin A’dan Z’ye kendi üretimleri olduğu söyleyen Yücesan Makine Satış Müdürü Aytek Özbalkanlı, “Şirket olarak daha önce fuarlara katıldık ama bu İzmir’de ilk fuarımız. Biz şirket olarak makine sektöründeyiz fakat tarım, hayvancılık ve sera bir bağlantı olur diye katılalım dedik. Bir de İzmir Fuarı olmasından dolayı katıldık” ifadelerini kullandı. Fuarın ertelenmesinin herkesi etkilediğini dile getiren Özbalkanlı, şu anda çiftçinin kendi yerinde iş yaptığını bu yüzden fuara katılımın çok zayıf olduğunu, çok yüksek bir hedefleri olmamasına rağmen o hedefin bile altında geçtiğini belirtti.

FİYATLAR 150 BİN TL’DEN BAŞLIYOR!

Pandemi sürecinin sektör açısından ilk kredi dağıtılan dönemde çok iyi geçtiğini söyleyen Özbalkanlı, “Çok olumluydu umulmadık satışlar yaptık. Bizim makinemizin tanesi 150 bin liradan başlıyor, 500 bin liraya kadar gidiyor. O dönem satışlarımız baya iyiydi ama krediler bittikten sonra bıçak gibi kesildi. Önceden 500 dolara sac satıyorduk fiyatına çok yüksek diyorlardı. Şimdi sacın fiyatı bin 500 dolar kimse sesini çıkarmıyor, alan alıyor almayan alamıyor. Yani neden böyle diyen yok. Kur eskiden 5-6 liraydı diyelim şimdi 8,5 oldu ona da ses çıkarmıyorlar yani tamamen tabiri caizse vites boşta gidiyor. Sektör en çok fiyatta etkilendi, hammadde fiyatı çok arttı o yüzden sıkıntılı yaşamaya başladık. İhracat ise ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ülkelerine gerçekleştiriyoruz, Cezayir, Fas, Mısır. İhracatımız pandemi sürecinde azaldı yani yılda 20 makine ihraç ederken bu 3-4 makineye düştü” diye konuştu.

AŞILANMA ŞART!

Sektörün düzelmesi için dünya çapında tamamen aşılanmanın olması, hammaddenin ucuzlaması ve yurt içindeki satışların artmasının gerektiğini vurgulayan Özbalkanlı, “Millet kepenk takacak ki iş yapacak bende kepenkçilere makine satabileceğim. Dünyada 2-3 tane firma sacı hammadde olarak üretiyor. Onların bir bölümü aşıdan dolayı kapandı, bir bölümü farklı sebeplerden kapandı. Talep çok arz az böylece fiyat yükseliyor. Aşılama dünya çapında tamamen biterse ve hammadde ucuzlarsa ufak ufak normale döneriz” dedi.

YURT İÇİ SATIŞLARIMIZDA AZALMA YAŞADIK

Aydın’da kurulan Azim Ziraat Aletleri Firması, toprak işleme aletleri ve otomatik düzenleme sistemleri üretiyor. Bu yılki ihracatın geçen seneyle aynı olduğunu dile getiren Azim Ziraat Aletleri Firması Araştırma Geliştirme Mühendisi Çınar Örün, 42 ülkeye ihracat yaptıklarını ve yeni ihraç pazarlarının Güney Amerika ve Kuzey Afrika olduğunu belirtti. Yurt içi satışlarında da geçen seneye oranla azalma olduğunu söyleyen Örün, “Fiyatlarda etkilenme oldu en basiti demir hammaddesi son 3 ayda 9 liradan 13 liraya çıktı. Haliyle bizim de ürünlerimiz fırlamak zorunda kaldı ondan dolayı satışlar bir nebzede olsa azaldı. Ama sonuçta çiftçinin ihtiyacı olan ürünler olduğu için almak zorunda kalıyor” dedi.

ESKİDEN VERİM ALIYORDUK!

Fuarın geçen senelere göre bu yıl biraz daha yavaş geçtiğini belirten Örün, “Bizim firmamız 60-70 senelik bir firma ve fuarlara da var olduğu sürece katıldık. Eskiden fuardan verim alıyorduk, satışlar dönüyordu. Şimdi herhangi bir satış dönmüyor, ülkenin ekonomik yapısı da buna bir etken tabi. En basitinden demir fiyatlarımız bir anda fırladı, onun fırlamasından dolayı ürünlerimize yansıdı. Ayrıca fuarın geç olmasından dolayı kendi müşterilerimiz fuara gelmedi. Çünkü fuar tarlalarda çalışma sezonuna denk geldi o yüzden tam bir randıman aldığımızı söyleyemem. Ama katılmış olmak güzel bir şey firmamızın ismini duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi