DNA testiyle belli oldu: Marketlerde nesli tükenmekte olan hayvan eti satılıyor

Kuzey Carolina Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, marketlerde “köpek balığı eti” olarak satılan ürünlerin üçte birinin nesli tükenmekte olan türlerden geldiğini ortaya koydu.

  • Oluşturulma Tarihi : 12.09.2025 14:02
  • Güncelleme Tarihi : 12.09.2025 14:02
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
DNA testiyle belli oldu: Marketlerde nesli tükenmekte olan hayvan eti satılıyor haberinin görseli

ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, marketlerde “köpek balığı eti” olarak satılan ürünleri DNA analiziyle inceledi. Yapılan testlerde örneklerin yüzde 90’ından fazlasında sadece “köpek balığı” etiketi bulunduğu ancak tür bilgisi verilmediği görüldü.
Yapılan araştırmada elde edilen çarpıcı bulgulardan bir diğeri ise, incelenen örneklerin yaklaşık üçte birinin nesli tehlike altında olan türlerden elde edilmiş olmasıydı.

ETİKETLER YANILTABİLİYOR

Yanlış etiketlenen ürünler arasında köpek balığı bifteği, jöle ve kurutulmuş et yer alıyor. Bazı ürünler kilogram başına 3 dolara satılırken, özel ürünlerde fiyatlar 100 dolara kadar yükseliyor. Uzmanlar, köpek balıklarının deniz ekosisteminde küçük balıkların popülasyonunu kontrol ederek ekolojik dengeyi sağladığını belirtiyor. Türlerin kaybı ise mercan resiflerinden balık çeşitliliğine kadar zincirleme etkiler yaratabilir.

market

NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ BALIKLAR TÜKETİLİYOR

Araştırmada Washington DC, Kuzey Carolina, Florida ve Georgia’daki marketlerden alınan 30 örnek incelendi, 29’unda DNA testi yapıldı ve 11 farklı köpek balığı türü belirlendi. Bu türlerden dördünün nesli tükenmekte olan balıklara ait olduğu tespit edildi. Bu türler büyük çekiçbaş, taraklı çekiçbaş, tope (okul köpekbalığı) ve kısa yüzgeçli mako olarak açıklandı.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), bu türlerin son 70 yılda nüfuslarının yüzde 80’den fazla azaldığını ve bazı türlerde birey sayısının birkaç yüzün altına düştüğünü raporladı.

ZORUNLU DEĞİLSE KAÇININ

Araştırmayı gerçekleştiren Dr. Ryburn, satıcıların etiketlerde eksik bilgi yer almaması konusunda dikkatli olmaları gerektiği ve tür bazlı etiketleme yapılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Ryburn, “Köpekbalığı eti bir gıda güvenliği zorunluluğu değilse, tüketiciler türü belirtilmemiş veya izlenebilirliği olmayan ürünleri satın almaktan kaçınmalıdır.” açıklamasında bulundu.

Kaynak : HABER MERKEZİ