İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye iadesine temyiz imkanı tanıdı

İngiltere Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye iade davasında temyiz başvurusu yapabileceğine karar verdi. Assange'ın avukatları, ABD vatandaşlarıyla eşit muamele göremeyeceğini ve yargılamanın tehlikede olduğunu iddia ediyor. Yüksek Mahkeme, iade talebini temyiz mahkemesine götürmesine izin verdi.


  • Oluşturulma Tarihi : 20.05.2024 16:22
  • Güncelleme Tarihi : 20.05.2024 13:22
  • Kaynak : AA
İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Assange'ın ABD'ye iadesine temyiz imkanı tanıdı haberinin görseli

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasında temyiz başvurusu yapabileceğine hükmetti.

Yüksek Mahkeme, ABD'nin Assange'a ilişkin verdiği "idam edilmeyeceği ve eşit yargılanacağı" güvenceleri göz önünde bulundurarak Assange'ın iade talebini temyiz mahkemesine götürebileceğine karar verdi.

Assange'ın avukatları, Assange'ın ABD vatandaşlarıyla eşit muamele göremeyeceğini ve adil yargılanma hakkının tehlikede olduğunu öne sürmüştü.

WİKİLEAKS KURUCUSU JULİAN ASSANGE'IN DAVA SÜRECİ

Julian Assange'ın WikiLeaks'i, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamasıyla dikkatleri üzerine çekti.

Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınan Assange, 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alındı ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" suçlanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konuldu.

Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar verdi.

Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021'de Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetti.

Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, 17 Haziran 2022'de Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzaladı.

Assange'ın avukatları, karara itiraz için 1 Temmuz 2022'de Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Julian Assange'ın ABD'ye iade davasıyla ilgili duruşmalar, 20-21 Şubat'ta Yüksek Mahkeme'de görüldü ve kararın ileri bir tarihte açıklanacağı belirtildi.

ASSANGE İDAM EDİLECEK Mİ?

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasına ilişkin önemli bir adım attı. 26 Mart'ta, ABD'nin Assange'ın iadesine ilişkin verdiği güvencelerin eksik olduğu takdirde iadesinin gerçekleşmeyeceğine hükmetti.

ABD yetkilileri, Assange'ın ölüm cezasına çarptırılmayacağı ve adil şekilde yargılanacağına dair güvencelerin yanı sıra, Assange'ın tutukluluğunun kaldırılması için gereken adımların atılacağına dair teminatlar verdi. Ancak bu güvencelerin tatmin edici olup olmadığına Yüksek Mahkeme karar verecek.

Nisan ayında ABD'nin talep edilen güvenceleri vereceğini açıklamasının ardından, Assange'ın eşi Stella Assange, eşinin ABD vatandaşı olmadığı için bazı haklara sahip olamayabileceğini ifade etti.

Assange'ın avukatları ve destekçileri, Assange'ın ABD'ye iadesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceğini belirtirken, ABD tarafı ise hapis cezasının 4 ila 6 yıl arasında olabileceğini öne sürüyor.

Yazarımız Kim ?

AA