- Dünya
- 21.04.2025 14:50
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un bugün 88 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından gözler, bundan sonraki sürece çevrildi. Bir sonraki papa seçilene dek geçiş süreci nasıl yönetilecek? Kilisesi’nin yeni ruhani liderinin nasıl seçilecek? İşte detaylar…
Dünyanın dört bir yanındaki 1,4 milyar Katolik için büyük önem taşıyan Papalık makamı boşaldığında neler yaşanır? Papa'nın ölümünün ardından hangi dini ve sembolik adımlar atılır, yeni Papa hangi süreçle belirlenir? İşte Katolik Kilisesi'nde Papa'nın vefatından sonra başlayan geleneksel ve gizemli geçiş süreci…
Papa’nın hayatını kaybetmesinin ardından ilk adımı, Papalık Makam Vekili olarak görev yapan “Kamerlengo” adlı kardinal atar. Halihazırda bu görevi yürüten İrlandalı Kardinal Kevin Joseph Farrell’ın, Papa Franciscus’un vefatını resmen tasdik etmesi, Papa’ya ait özel daireleri mühürlemesi ve papalık mührü olan ünlü “balıkçı yüzüğünü” imha etmesi bekleniyor. Ardından, Latince’de “makam boş” anlamına gelen “Sede Vacante” durumu ilan edilerek Papalık makamının geçici olarak boşaldığı duyurulur.
Papa, Katolik inancına göre Hz. İsa'nın havarilerinden Aziz Petrus’un halefi olarak kabul edilir ve bu nedenle tüm Katolikler için büyük bir manevi otoriteye sahiptir. Bu kutsal görevin boşalması, dünya çapındaki Katolikler için hem dini hem de sembolik olarak büyük önem taşır.
Papa Franciscus’un vefatı sonrası gözler, Vatikan tarafından açıklanacak cenaze törenine çevrilmiş durumda. Franciscus, Aralık 2023’te bir röportajında, şatafatlı değil sade bir törenle uğurlanmak istediğini belirtmişti. Ayrıca, mezarının Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’na değil, özel dua ettiği Azize Büyük Meryem (Santa Maria Maggiore) Bazilikası’na hazırlanmasını arzu ettiğini söylemişti. Bu da onu bir asırdan uzun bir süreden sonra Vatikan dışında gömülen ilk Papa yapacak.
Papa Franciscus’un tercihlerine göre cenazede geleneksel olarak kullanılan selvi, kurşun ve meşe tabutların aksine, çinko kaplı sade bir ahşap tabut kullanılacak.
Cenaze töreninin ardından ise, Katolik Kilisesi'nin en üst ruhani otoritesi olan yeni Papa’yı belirlemek için Kardinaller Meclisi (Konklav) tarihi Sistine Şapeli’nde toplanacak. Bu süreç, Papa’nın halefinin seçilmesiyle sona erecek ve Katolik dünyasında yeni bir dönemin kapısı aralanacak.
Papa Franciscus’un vefatının ardından gözler Katolik dünyasının yeni ruhani liderinin kim olacağına çevrildi. Halihazırda Kardinaller Meclisi Dekanı görevini sürdüren Kardinal Giovanni Battista Re'nin, cenaze töreninin ardından 20 gün içinde, 80 yaş altındaki kardinallerden oluşan Kardinaller Meclisi’ni (Konklav) yeni Papa’yı seçmek üzere Vatikan’da toplaması bekleniyor.
Geleneksel olarak bu meclise katılacak kardinal sayısı 115 ila 120 arasında değişmekteydi. Ancak Papa Franciscus’un son yıllarda yaptığı atamalarla bu sayı artmış durumda. Vatikan’ın nisan ayı başında güncellediği verilere göre, şu anda 136 kardinal, yeni Papa'yı belirleyecek seçim sürecine katılma hakkına sahip.
Seçim süreci, önümüzdeki haftalarda tarihi Sistine Şapeli’nde, kapalı kapılar ardında gerçekleştirilecek. Katılan kardinaller, kendi içlerinden bir ismi Papa olarak seçmek için oy kullanacak. Mevcut kurallara göre, üçte iki çoğunluğu sağlayan aday, görevi kabul etmesi halinde Katolik dünyasının yeni ruhani lideri ilan edilecek.