Calor-e Termal Depolama Teknolojisi ile yeşil ve ekonomik ısı

Yaşar Üniversitesi Enerji Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Emin Umdu, konut, kent ve sanayiye yeşil ve ekonomik ısı sağlayacak “Calor-e Termal Depolama Teknolojisi”ni geliştirerek Dünya Bankası'ndan 300 bin Euro destek almaya hak kazandı


  • Oluşturulma Tarihi : 04.12.2024 13:15
  • Güncelleme Tarihi : 04.12.2024 10:26
  • Kaynak : Arun Acumsal
Calor-e Termal Depolama Teknolojisi ile  yeşil ve ekonomik ısı

Yaşar Üniversitesi'nin akademik girişim ortağı olduğu, Dr. Öğretim Üyesi Emin Umdu'nun kurduğu Unda Mühendislik tarafından geliştirilen Calor-e Termal Depolama Teknolojisi, yeşil ve ekonomik ısı sağlayarak fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor. Bu sistem, aynı zamanda yeni bir yatırım fırsatı yaratıyor.

Göktoğan Teknik Makina Model San. ve Tic. A. Ş.'nin üretim ortağı olduğu projede, 1 megawatt gücünde şebekeye entegre bir termal depolama sistemi kurulacak. Türkiye'de bu büyüklükteki ilk termal depolama projesi olacağına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Umdu, şu bilgileri paylaştı: “1832 - Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı kapsamında TÜBİTAK aracılığıyla Dünya Bankası, projemize 300 bin Euro’nun üzerinde destek sağladı. Bildiğimiz kadarıyla bu desteği alan termal depolama alanındaki tek proje bizimkidir. Termal depolama konusunda dünyada çalışan az sayıda firmadan biriyiz ve modüler yapıya sahip bu ölçekli bir örneği yok. KOBİ’ler, bölgesel ısıtma yapan şehirler ve tesisler için megawatt ölçeğinde çözümler geliştirdik. Başlangıçta hedef aldığımız sektörler ise kâğıt, gıda gibi alanlar. Hedeflediğimiz kullanıcılar ise yerel yönetimler ve KOBİ’ler.”

Yeşil ve ekonomik ısı elde edilebiliyor

Dr. Öğretim Üyesi Emin Umdu, "Çalışmalara 2020 yılında başladık. Isıtma, dünya enerji tüketiminin yarısını oluşturuyor ve neredeyse tamamen fosil yakıtlara bağımlı. Unda Mühendislik'in geliştirdiği ve Göktoğan Teknik Makina Model San. ve Tic. A. Ş.'nin üretim ortağı olduğu Calor-e Termal Depolama Teknolojisi, yenilenebilir enerjinin kullanımını artırıyor, şebeke altyapısındaki zorlukları azaltıyor, ısıya daha uygun fiyatlarla erişim sağlıyor ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı düşürüyor. Bu teknoloji sayesinde karbon emisyonu yaratmadan, yeşil ve ekonomik ısı elde edilebiliyor" dedi.

Projeyi hayata geçirmek için GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ile iş birliği yapacaklarını belirten Dr. Umdu, "GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. projeye ilgi gösterdi. Üretim ortağımız Göktoğan Teknik Makina Model San. ve Tic. A. Ş. üretimi gerçekleştirecek ve Gediz Elektrik'in merkez kampüsündeki bir binanın ısıtma ve soğutma sistemine ile şebekeye entegre etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, onların uygulamak istediği başka tesislerde de projelerimiz olacak" diye konuştu.

Sistem nasıl işliyor?


Sistemin kitlesel kullanıma uygun olduğunu belirterek işleyiş şeklini anlatan Dr. Öğretim Üyesi Umdu şunları söyledi: “Bir termal depo var. Yenilenebilir enerji yüksekken ya da talep azken biz bu enerjiyi düşük fiyata alıyoruz ve depomuzu doldurup elektriği ısıya dönüştürüyoruz. Kullanıcıya ısı olarak veriyoruz. Böylece şebekede atıl kalacak sıfır emisyonlu enerji kullanılabilir hale geliyor. Ayrıca şebeke de zorlanmıyor. Isı pompaları gibi sistemlerde herkes aynı anda çalıştırdığı için şebeke ve trafolar zorlanıyor. Biz bu ısı yükünü başka zamana çekiyoruz. Elektriği ısı olarak depoladığımız için şebekenin altyapı yüklerini azaltıyoruz. Trafo kapasitesini artırmadan daha kişiye daha fazla ısı sağlanabiliyor. Ülkemizin ve kurumların karbon azaltımı ve enerji güvenliği hedeflerine ulaşması için alternatif bir ısıtma teknolojisi sunuyor. Çok hızlı devreye alınabilen bir sistem. Saha kurulduktan sonra 3-4 gün içinde kullanıma geçilebilir.”

Arun Acumsal
Yazarımız Kim ?

Arun Acumsal