- Eğitim
- 28.04.2025 15:14
Dokuz Eylül Üniversitesi ile KİTVAK arasında imzalanan protokol kapsamında, DEÜ Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Laboratuvarı'nın altyapısı güçlendirilerek kanser araştırmalarına katkı sağlanacak
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİTVAK) arasında önemli bir bağış protokolü imzalandı. DEÜ Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Bölümü Laboratuvarı'nın altyapısının güçlendirilmesini amaçlayan iş birliği kapsamında, KİTVAK tarafından 3 milyon TL değerinde araç ve gereç desteği sağlanacak.
İmzalanan protokol ile kanser araştırmalarına katkı sunulması, tedaviye dirençli hastalık tablolarının daha etkin şekilde araştırılması ve hasta hizmetlerinin kalitesinin artırılması hedefleniyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, bağışın üniversite ve toplum sağlığı adına büyük önem taşıdığını vurgularken, KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı A. İklil Ulueren ise “Birlikten kuvvet doğar” anlayışıyla desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. İş birliği, üniversite-vakıf dayanışmasının toplumsal faydaya dönüşmesinin güçlü bir örneği olarak gösterildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “KİTVAK’ın ihtiyaçlarını yerinde görmek için hocalarımızla ziyaret ettik. KİTVAK’la iyi ve uyumlu bir çalışma süreci içerisindeyiz. Üniversitemiz, hastalarımız ve hasta yakınlarımız adına şükranlarımızı sunuyoruz. Hasta ve hasta yakını olmak zorlu süreçler. KİTVAK olarak hasta ve hasta yakınlarına her türlü desteğin sunulması takdire değer. Burada bulunmamızın sebebi üniversitemiz ve KİTVAK’ın yakınlığını pekiştirmek ve KİTVAK’ın bir diğer bağışı olan; Onkoloji üniversitesinde bir laboratuvarımız var. Hastalara sunulmak için laboratuvar hizmetleri ve onkoloji bölümü her zaman desteğe muhtaç. Burada güncel destek olarak KİTVAK 3 milyon TL değerinde bağış yaparak önemli bir katkı sağladı. Bu desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz” diye aktardı.
Prof. Dr. Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti;
“Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesi uzun süredir hizmet veren önemli bir hastane. Hem bina hem de makine konusunda bir eskime söz konusu. Eskiyen makinelerin yenilenmesi için sağlık bakanımızla görüştük. Personel eksikliği yaşanmaması için 17 kişi 1 gecede bize tahsis edildi. Acil kliniğinin acil bir şekilde hizmete girmesi için büyük destek oldular. Yine hastanemizin makine farkının yenilenmesinde bakanlığımızın destekleri söz konusu. Özellikle kadın sağlığı konusunda hastanemize önemli bir cihaz kazandıracağız. Hastanemiz aslında bin yataklı hastaneden daha fazla kapasiteye sahip. Ancak hiçbir zaman tamamen dolduramıyoruz. Çünkü eski bir sistem mevcut. Hastalarımıza daha konforlu bir hizmet sunmak için çalışmalarımız var. Bu fiziksel mekân açısından önemli planlarımız var. Bunlarla ilgili önümüzde 2 yol var. Bu yıl bitmeden adım atmak istiyoruz. Hastalarımızı yüksek hizmetli kliniklerle buluşturmak ve daha üst düzeye çıkarmayı vatandaşlarımız her yönüyle hak ediyor. Önümüzde orta vadede bunları paylaşacağız.”
KİTVAK Yönetim Kurulu Başkanı İklil Ulueren, “Hasta ve hasta yakınlarına derneğimiz her zaman destek olmuştur bununla da gurur duyuyoruz. İzmir’de büyüyen bir vakıfız. Dokuz Eylül Üniversiteli ile de uzun zamandır bir arada çalışmaya devam ediyoruz. Çocuk Onkoloji bölümünde de çeşitli desteklerimiz sürüyor. Hem de çok değerli bir yatırım olarak hasta ve hasta yakını konuk evleri bir yaraya ilaç olmuş bir yatırım. Bugün temelini atmış oluyoruz. Bir kısım ekipmanımız geldi ve teslim edildi. Devamı da gelecek. 3 milyon 400 TL’lik küsür bir rakamla bu birlikteliği iyilik amaçlı devam ettirme azmindeyiz. Sayın rektörümüz geldiğimiz andan itibaren samimi bir şekilde bize yüreğini açtı. Bizler vakıf olarak insanlık görevimizi yapıyoruz. İyi ki bugün bu imzayı attık. Bu laboratuvarla birçok kanserin belki önünde durulur. Bütün amacımız ve ümidimiz bu yolda. Birlikten kuvvet doğar” ifadelerini kullandı.
ÇEÇEN: HASTA VE EĞİTİM ALANINDA FAYDALI OLACAK
Onkoloji Enst. Mühendisi Prof. Dr. Refik Emre Çeçen, “Onkoloji sağlık alanında apayrı bir afet gibi ailenin başına geliyor. Ertelenemez bir hastalık. Sağlık alanında bazı şeyler ertelenebilir ve kısa sürelidir. Ancak bu durum uzun süreli ve ertelenemez. KİTVAK bu konu da muazzam bir destek verdi. Hasta ve bazen eğitim alanında yardımlarınız oldukça faydalı olacak” dedi.
ARAŞTIRMALARA KATKI SUNACAK
İmzalanan protokol kapsamında, DEÜ Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Bölümü Laboratuvarı'nın yeniden yapılandırılması sürecinde ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin bir kısmı KİTVAK tarafından sağlanan destekle temin edilerek Üniversite'ye bağışlanacak. Destek sayesinde, onkoloji hastalarında tekrarlayan, tedaviye direnç gösteren ya da tedaviye yanıt vermeyen klinik tabloların araştırılması için gerekli altyapının güçlendirilmesi ve genel anlamda kanser araştırmalarına katkı sunması hedefleniyor. Türkiye'de yalnızca üç Onkoloji Enstitüsünden biri olma özelliğini taşıyan ve Ege Bölgesi'nde alanında kurulan tek enstitü olan DEÜ Onkoloji Enstitüsü'nün bu destekle araştırma ve tedavi çalışmalarını daha ileri seviyeye taşıması bekleniyor. Protokol aynı zamanda, üniversite-sanayi- vakıf iş birliklerinin akademik ilerleme ve toplumsal faydaya katkıları açısından dikkat çekiyor.