- Eğitim
- 27.05.2025 16:22
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, bonsai sanatını tanıtmak amacıyla özel bir etkinlik düzenledi. Sanatçısı İsmail Toğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, bonsai bitkilerinin bakımı ve sanatı üzerine bir workshop düzenlendi.
Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, doğa ile sanatı bir araya getiren anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Doğadan Sanata Sanattan Şehre” temasıyla gerçekleştirilen bonsai sanat etkinliğinde, bonsai sanatçısı İsmail Toğan, katılımcılara bonsai sanatının inceliklerini ve bakımını öğretti. Etkinlik, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğin koordinatörlüğünü üstlenen Doç. Dr. Ademi Fahri Pirhan, bonsai sanatını daha geniş kitlelere tanıtmak ve botanik bahçesini daha fazla insana ulaştırmak istediklerini belirtti.
Bonsai bitkisi ile ilgili bilgi veren İsmail Toğan, “Bonsai, bir ağaç türü değildir. Bonsai kelimesinin Japonca’da ‘bon’ (tabak, saksı) ve ‘sai’ (ağaç) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Her tür ağaç ve çalı grubundan bonsai çalışmaları yapabiliyoruz. Tabii ki her bölgenin iklim şartlarına uygun ağaçlar seçiyoruz. Bu sanatın kökenleri yaklaşık 1300 yıl önce Çin'e dayanıyor. Çinli Budist rahipler tarafından Japonya’ya getirilen bu sanat, orada tek saksıda tek ağaç çalışmaları olarak gelişiyor. Çin'deki Penjing çalışmalarında ise orman tasvirleri ya da göl kenarlarında balık tutan köylüler gibi sahneler yer alıyor." diye konuştu.
Bonsai sanatına nasıl başladığını anlatan Toğan, “ ‘Bonsai Sanatı’, Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır uygulanıyor. Ben bu sanatı son 8 yıldır icra ediyorum. 2018 yılında bir çiçekçide gördüğüm minyatür ağaçla bonsai sanatına adım attım. Başlangıçta internet üzerinden edindiğim bilgilerle kendimi geliştirdim. İzmir’deki bonsai topluluklarına katılarak bilgi ve deneyimimi artırdım. Bonsai sanatı, insanı doğa ile uyumlu bir dengeye taşıyor. Bu sanat zihinsel dinginlik sağladığından insanı şehir yaşamının karmaşasından uzaklaştırıyor ve huzur arayanlar için eşsiz bir denge durumu sağlıyor” dedi.
İsmail Toğan, “Bonsai sanatı, gelecek nesillere aktarılabilecek önemli bir kültürel mirastır, bu sanat kişisel gelişim açısından da büyük faydalar sunuyor. İzmir’de bu kültürün devam etmesi için bir dernek kurduk ve önümüzdeki günlerden itibaren faaliyet gösterecek” diye konuştu.