Ege’de Gazetecilikten Akademiye İletişim Bilimleri Kariyeri konuşuldu

Ege Üniversitesi’nin 70. Yıl Etkinlikleri kapsamında konuk edilen Dr. Öğr. Üyesi Devrim İnce, medya sektöründeki dönüşümü değerlendirerek, “Araçlar değişiyor ama haberin özü aynı kalıyor” dedi.


  • Oluşturulma Tarihi : 14.05.2025 17:05
  • Güncelleme Tarihi : 14.05.2025 17:05
  • Kaynak : BÜLTEN
Ege’de Gazetecilikten Akademiye İletişim Bilimleri Kariyeri konuşuldu haberinin görseli

Ege Üniversitesi (EÜ) 70. Yıl Etkinlikleri kapsamında, Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Devrim İnce, EÜ İletişim Fakültesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Moderatörlüğünü EÜ Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan’ın yaptığı etkinlikte konuşan İnce, medya sektörünün geçirdiği evrimi ve iletişim öğrencilerinin karşılaştığı fırsat ve zorlukları değerlendirdi. “Araçlar değişebilir ama gazeteciliğin özü değişmez” diyen İnce, öğrencileri hem teorik bilgiye hem de uygulama becerilerine önem vermeleri konusunda uyardı.

Öğrencilerin, medya sektörünün dönüşümü, artan yedek işgücü rekabeti gibi nedenlerle geçmişe nazaran bazı avantaj ve dezavantajlarla karşı karşıya olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi İnce şöyle konuştu;
“Bireysel olarak yaptığınız şeylerin kariyerinizi doğrudan etkilemesi bir yere kadar mümkündür. Dış koşullar, makro meseleler, insanlar arası ilişkiler, şans gibi faktörleri de hesaba katmak gerekir. Bir dönem gazetecilik, iletişim araçlarına sahip olan patronların aşırı hiyerarşik anlayışla oluşturduğu işletmeler tarafından icra ediliyordu. Bunun olumlu ve olumsuz yanları vardı. Ancak günümüzde bir kamera, bir tripodla daha küçük organizasyonlar tarafından da yürütülebilen türden bir gazetecilik öne çıkıyor. En azından Türkiye’de. Eski medyanın starları tarafından sosyal ağ siteleri üzerinden yapılan yayınların gördüğü ilgi, beni umutlandırıyor. Tavsiyem, gazeteciliğin icrasında kullanılan araçları kullanmayı öğrenirken bunun araç olduğunu unutmamanız. Zira, o araçlar zamanla değişmekle birlikte yapılan işin özü, yani haber, bilgi, yorum üretme ve dağıtma faaliyeti çok da değişmemekte. Eski medyanın starlarının yeni medyanın da öne çıkan isimleri olması bu görüşü destekliyor. Dolayısıyla, öze hâkim olmazsanız, araçları uygulama kısmında da çok verimli olamayabilirsiniz.” 
Kitle iletişimi alanındaki kariyerin tek bir biçimi olmadığını belirten İnce, “Mesela, iletişim alanındaki ekonomik ilişkileri yönetmede, hangi hedef kitleye hangi reklamın satılacağını belirlemede medya planlama çok önemlidir. İletişim mezunları biraz mesafeli duruyor. Saha çalışmasına ya da uygulama araçlarına odaklanmak mesleğe giriş için avantajlı olmakla birlikte, sonrası için zihinsel altyapıyı, nitelikleri geliştirmek öne çıkıyor. Bu nedenle teorik eğitimi gereksiz olarak görme eğilimini doğru bulmuyorum.” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Dr. Öğr. Üyesi  İnce’ye Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Yazarımız Kim ?

BÜLTEN