- Eğitim
- 12.05.2025 16:56
Türkiye’nin 70 yıllık bilim çınarı Ege Üniversitesi, gerek fiziksel gerekse dijital ortamda paydaşlarına sağladığı ‘Engelsiz’ hizmetlerle beğeni topluyor.
Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerce her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası kapsamında Ege Üniversitesi, “Engelsiz Ege” mottosuyla yürüttüğü kapsamlı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekti. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak liderliğinde gerçekleştirilen fiziksel ve dijital erişilebilirlik çalışmaları sayesinde Ege Üniversitesi, “Engelsiz Üniversite” kavramının Türkiye’deki öncü kurumlarından biri haline geldi.
‘Dünya Engelliler Haftası’ kapsamında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Engelsiz Ege Birimimizin koordinasyonunda üniversitemizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde engelli öğrencilerimiz ve personelimiz için mekânda, eğitimde ve sosyo-kültürel alanlarda pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik. Ülkemizin tam akredite, öğrenci odaklı, milli yenilik ödüllü, sağlık temalı bir araştırma üniversitesi olarak, engelli ve özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesini artıran uygulamalarımız neticesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında üniversitemize bayraklar ve nişanlar kazandırdık. Tüm ortak kullanım alanlarını engelli dostu haline getirdik. Binalarımızı ‘Engelsiz’ bir yapıya kavuşturduk. Yine engelli dostu ring otobüslerimiz, kampüsümüzün çeşitli noktalarında hizmet veriyor. Kütüphanemizde fiziki engelleri kaldırmanın yanı sıra görme engelli öğrencilerimiz için sesli kitap uygulamasını hayata geçirdik” diye konuştu.
Engelleri sadece fiziksel olarak değil dijital olarak da ortadan kaldırdıklarını belirten Budak, “Uzaktan eğitimin önem kazandığı günümüzde çevrimiçi ders sistemimiz olan EGEDERS’i de kolay erişilebilir şekilde tasarladık. Engelsiz Bilgilendirme Asistanı (EBA) uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk üniversite olduk. Web sitemize ‘İşaret Dili Çeviri Sistemi’ ve ‘Erişilebilirlik Aracı’ uygulamalarını eklenerek uluslararası erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirdik. Web sitemizde görme engelli kullanıcılarımız için sesli sistem, körlük, görme bozuklukları, motor beceri bozukluğu, disleksi, bilişsel ve öğrenme, renk körlüğü, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), Nöbet ve Epileptik gibi rahatsızlıkları olan kişiler için ise çeşitli seçeneklerin sunulduğu erişilebilir bir dijital ortam yarattık” ifadelerini kullandı.
Engelsiz uygulamaların sürdürülebilir olması gerektiğini aktaran Budak, “Tam erişilebilir engelsiz üniversite konseptini sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz. Engelli öğrencilerimize eşit koşullarda eğitim hakkı sunmak en önemli hedeflerimizden birisi. Bunun sürdürülebilir olması, öğrencilerimizin her türlü imkânlardan rahatça yararlanabilmesi hepimizin sorumluluğunda. Ege Üniversitesi olarak biz, bu konuda engelleri aştık diyebilirim. Bu noktada pek çok farkındalık çalışmasına da imza atıyoruz. Hepimizin birer engelli adayı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Hayatı engelli bireyler için kolaylaştırmak adına paydaşlarımızla el ele çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesile ile içinde bulunduğumuz Engelliler Haftası dolayısıyla bir kez daha tüm toplumumuzu engelleri kaldırmaya davet ediyorum. ” dedi.