- Eğitim
- 06.05.2025 15:11
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Ege Teknopark VG Beauty's Şirketi iş birliğinde, akademik danışmanlığını Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Doç. Dr. Gamze Turan’ın, sanayi danışmanlığını Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Dr. Övgü Gençer’in yaptığı, Proje ortağı olarak lisans öğrencisi Müberra Betül Duru ve yine lisans öğrencisi Selin Aksel’in yürütücüsü olduğu “Bitkisel yağlarla ekstre edilen Astaksantin yönünden zengin Haematococcus sp'nin Antimikrobiyal Aktivite Analizleri” başlıklı proje TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, doğal içerikli kozmetik ürünlerin sentetik koruyucularının yerini alabilecek, antimikrobiyal özelliklere sahip doğal bileşenlerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Proje ekibini makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesinde öğrencilerin araştırma-geliştirme ve proje kültürü kazanmaları amacıyla hayata geçirilen bilim ve teknoloji öncelikli ekosistem meyvelerini vermeye devam ediyor. Sanayinin üniversite ile iç içe olmasını sağlayan dinamikleri hayata geçirmek, bu kapsamda nitelikli projeler ve bilimsel çalışmalar geliştirmek bizleri gururlandırıyor. Akademik danışmanlığını Doç. Dr. Gamze Turan’ın, sanayi danışmanlığını Arş. Gör. Dr. Övgü Gençer’in yaptığı, Proje ortağı Müberra Betül Duru’nun yer aldığı ve Selin Aksel’in yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Değerli öğrencimizi ve hocalarımızı tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.
Projenin sanayi danışmanlığını yapan Arş. Gör. Dr. Övgü Gençer “Projemiz, Su Ürünleri Fakültesinden TÜBİTAK 2209-B programında desteklenen ilk projedir. Bu proje, Haematococcus mikroalginden ‘yeşil kimya’ ilkeleri doğrultusunda bitkisel yağlar kullanılarak astaksantin ekstraksiyonu ve bu ekstrelerin antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Patojenik bakterilere karşı doğal antimikrobiyal ajanların geliştirilmesi, antibiyotik direncinin arttığı günümüzde büyük önem taşımaktadır. Projede; Haematococcus SP'nin laboratuvar koşullarında sürdürülebilir yetiştiriciliği, çeşitli bitkisel yağlar kullanılarak astaksantin ekstraksiyonu, yeşil ekstraksiyon teknikleri ile ekstraksiyon veriminin optimizasyonu, elde edilen ekstrelerin çeşitli patojenik bakteriler üzerindeki antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Projenin yenilikçi yönlerinden bahseden Arş. Gör. Dr. Övgü Gençer, “Çevre dostu yeşil kimya yaklaşımıyla bitkisel yağların ekstraksiyon çözücüsü olarak kullanılması, toksik olmayan, güvenli ve ekonomik bitkisel yağlarla astaksantin ekstraksiyonu, ultrasonik su banyosu gibi yeşil teknolojilerle ekstraksiyon veriminin artırılması, hem insanlarda hem de su ürünleri dahil hayvanlarda hastalık yapan bakterilere karşı etkinliğin araştırılması gibi etkenler projemizin yenilikçi taraflarını ortaya koyuyor. Projede, Gram-pozitif: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Gram-negatif: Escherichia coli, Salmonella enterica, Pseudomonas aeruginosa patojenik bakteriler test edilecek” dedi.
Arş. Gör. Dr. Övgü Gençer, “Bu araştırma, doğal içerikli kozmetik ürünlerde sentetik koruyucuların yerini alabilecek, antimikrobiyal özelliklere sahip doğal bileşenlerin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. Astaksantinin güçlü antioksidan özelliği ile birleşen antimikrobiyal etkinliği, kozmetik, gıda ve farmasötik uygulamalarda çok yönlü kullanım potansiyeli sunmaktadır” diye konuştu.