Otizmde ‘eylül’ sendromu: Aileler endişeyle bekliyor

Eğitim hayatının her aşaması sonu gelmez bir çileye dönüşen otizmli çocuklar ve aileleri, her yıl yaşanan okula kabul edilmeme, veliler tarafından istenmeme, gölge öğretmen ve kaynaştırma hakkının ihlali gibi sorunlar nedeniyle endişeli


  • Oluşturulma Tarihi : 08.09.2023 05:46
  • Güncelleme Tarihi : 08.09.2023 05:46
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Otizmde ‘eylül’ sendromu: Aileler endişeyle bekliyor haberinin görseli

Yeni eğitim yılının başlamasına sayılı günler kaldı. Yüz yüze eğitim için tüm hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler, heyecanla 11 Eylül’de ders zilinin çalmasını bekliyor. Eğitim hayatının her aşaması sonu gelmez bir çileye dönüşen otizmli çocuklar ve aileleri ise her yıl yaşanan sorunlar nedeniyle endişeli. Neredeyse her yıl tekrarlanan otizmli çocukların okullara kabul edilmemesi, diğer öğrenci velileri tarafından istenmemesi, yönetmeliğe rağmen gölge öğretmenlerin sınıfa alınmaması ve kaynaştırma hakkının ihlali gibi sorunlar endişeleri arttıran etkenlerin başında geliyor. Türkiye Otizm Meclisi’nden (TOM) Erdal Ateş, eğitim hakkıyla ilgili yaşanabilecek ayrımcılıklara karşı ailelere tavsiyelerde bulunurken, İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucusu Av. Sedef Erken ise hak ihlali karşısında başvurulacak hukuki yolları anlattı.

Erdal Ateş

MEB’E 71 MADDELİK ÇÖZÜM BELGESİ

Her yıl yaşanan sorunların önüne geçebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na sundukları önerilerden bahseden Türkiye Otizm Meclisi’nden Erdal Ateş, “Okullarda kayıt dönemi başladı. Her yıl olduğu gibi ailelerimizin ve çocuklarımızın okullarla ilgili problemleri olacaktır. RAM raporlarında kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarına kayıt için verilen raporlar, okul müdürlükleri ve öğretmenlerin olumsuz tutumu ile alakalı şikayetler olmaktadır. Bu problemler yerelde olmakta ancak Milli Eğitim Bakanlığımızın oluşturduğu mevzuatlar ve yönetmeliklerde çocuklarımız için Türkiye Otizm Meclisi ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri dikkate alınıp değişiklikler yapılmıştır. Fakat yerelde uygulamada problemler bulunmaktadır. Bizlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşen görev yerelde yaşanan ya da yaşanacak olan sorunları tespit etmek, yerelde ve Bakanlığımız ile iletişim halinde olup çocuklarımız ve ailelerimiz için çözümlerin üretilmesini sağlamak gerekiyor. Bu çalışmanın genele yayılması ve Bakanlığımızın kesin çözümler üretmesi gerekmektedir. Ailelerimiz her okul kayıt öncesi stres altında olup çocuklarımız rahat bir şekilde okullarına başlayamamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığımıza sunduğumuz 71 maddelik problem ve çözüm önerileri ile alakalı belgede bulunan maddelerin ivedilikle hayata geçirilmesini istemekteyiz. Umut ediyoruz ki bu yıl daha az problemlerle karşılaşıp, önümüzdeki yıllarda kesin çözümlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz” dedi.

BÜYÜK GÖREV DÜŞMEKTE

Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Bakanlık ve okul yönetimlerine çağrıda bulunan Ateş, “Her dönem olduğu gibi kayıt dönemlerinde ailelerimizden şikayetler gelmektedir. Kayıt olsa bile öğretmenlerimiz ve okul müdürlerinin RAM raporları doğrultusunda hareket etmemesi en büyük problemlerin başında gelmektedir. Okula giden çocuklarımız da okul döneminde öğretmen ve normal çocuk sahibi veliler, akranları tarafından dışlandığı durumlar olmaktadır. Bakanlığımızın Türkiye Otizm Meclisi ve derneklerimizin başvuruları ile her yıl il müdürlüklerine oluşabilecek sorunlar karşısında bir genelge yayınlanmaktadır. Buna rağmen yerelde birçok uygulama yanlış ya da hiç uygulanmamaktadır. Derneklerimize ve ailelerimize bu konuda büyük görev düşmektedir. Ailelerimize tavsiyelerimiz, birlik olmaları, illerinde dernek varsa üye olmaları, yoksa bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında toplanmaları. Sorunları, oluşan olumsuzlukları rapor haline getirmeleri. Türkiye Otizm Meclisi ile iletişim halinde olmaları. Hukuk yoluyla çocuklarımızın ve ailelerimizin haklarını korumakta kararlı olmaları. Bakanlık ve okul yönetimlerine çağrımız, oluşturulmuş olan yasa, yönetmelik ve mevzuatlara uymaları. Uygulamada çocuklarımızın ve ailelerimizin haklarını ihlal etmemeleri, empati kurarak bizim yaşadıklarımızı, ne hissettiğimizi anlamaları. Görevlerini layıkıyla yerine getirmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sedef Erken

AİLELER NASIL YOL İZLEMELİ?

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucusu Av. Sedef Erken ise otizm ailelerinin çocuklarının eğitim sorunlarına dair başvuracakları ilk adresin okul yönetimlerini olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Ancak sorun okul yönetimiyle yaşanıyorsa İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurmalılar. Kayıt yapıldıktan sonra da sorunlar yaşanabiliyor. Böyle bir durumda biz başvuruları mutlaka yazılı olarak dilekçe ile yapmalarını ve evrak kayıt numarası almalarını tavsiye ediyoruz. Aynı zamanda yaşadıkları ildeki otizm derneklerine de ulaşıp destek isteyebilirler. Bakanlık bu sorunları yansıttığımızda genellikle bunların münferit sorunlar olduğunu ifade ediyor olsa da aslında özel eğitim sisteminde yaygın ve kronik sorunlar olduğu çok açık, bunlar yıllardır çözüm bekliyor. Bakanlığa bir kez daha sunduğumuz 72 maddelik çözüm bekleyen başlıklar listesi var, elbette içeriğini buraya sığdırmak mümkün değil ama bugün kaç otizmli bireyin istihdama katılabildiğine bakınca eğitim sisteminin almış olduğu sonucu görebilirsiniz. Bu sayılar iki elin parmaklarını geçmiyor maalesef.”

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Otizm nedir? Otizmin Belirtileri nelerdir?