Prof. Dr. Mehmet Çelik’ten eğitime büyük destek

Prof. Dr. Mehmet Çelik, Amerika'dan getirttiği 4 bin 600 kitabı ve kendi kütüphanesinden 7 bin 200 kitabı, Mardin Artuklu Üniversitesi kütüphanesine bağışladı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.05.2024 13:16
  • Güncelleme Tarihi : 28.05.2024 10:50
  • Kaynak : MERVE AĞRIÇ
Prof. Dr. Mehmet Çelik’ten eğitime büyük destek haberinin görseli

Mardin’in tarihine büyük katkılarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Çelik, Artuklu Üniversitesi’ne önemli bir bağışta bulundu. Yurt dışından getirdiği 4 bin 600 değerli kaynak kitabı üniversitenin kütüphanesine hibe eden Prof. Dr. Çelik, ayrıca yıllardır biriktirdiği 7 bin 200 nadir kitabı da bu koleksiyona ekledi. Bu bağıştan mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Çelik, bütün öğretim üyelerinin, kitaplarını kitapçılara satmak yerine okul kütüphanelerine bağışlaması gerektiğini vurguladı. İzmir Mardinli Genç İş Adamları Derneği (İMGİAD) Başkanı Erdal Ataklı ise bu bağışın Mardin için çok önemli olduğunu ve bu tür projeleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

PROF. DR ÇELİK: BÖLGEDEKİ BÜTÜN VATANDAŞLAR KİTAPLARDAN FAYDALANACAK

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin kuruluşunda emeğinin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çelik, bağışlanan kitapları Amerika’ya gönderdiği bir asistanının emekli olan hocasından rica ettiğini aktardı. Prof. Dr. Çelik, “Emekli olan hoca kitaplarının Amerika’da 2 tane üniversite kütüphanesine hediye olarak vereceğini belirtti. Bu durumda da ben devreye girdim ve hocayla konuştum. Bilim adamlarının dininin, mezhebinin, milletinin ve ülkesinin olmadığını ve bizim bütün insanlığa hitap eden bir mesleği icra ettiğimizi söyledim. Amerikan üniversitelerinin paraya ihtiyacı yok rahatlıkla kitaplara ulaşabiliyorlar. Hocamız da tarihçi olduğu için Türkiye’yi ve Orta Doğu coğrafyasını biliyor. Mardin Artuklu Üniversitesi’nden bahsettim. Mardin’de bir kitapçı dükkanının bile olmadığını ifade ettim. Mardin’de insanlar çocuklarını ilkokula yazdırıyor ancak kitaplarını Diyarbakır’dan alıyor. Yani Amerikan üniversitelerine vereceğiniz kitaptan ne olur 3 gün sonra unutulur. Ancak kitaplar Mardin’e gelirse bölgedeki bütün vatandaşlar bu kitaplardan faydalanacak. Hocaya kitapları verdiğinde kütüphaneye onun ismini vereceğimi söyledim. Eşiyle beraber Mardin’e davet edeceğimi de aktardım. 8 ay uğraşın sonunda ikna edebildim. En sonunda ise Amerika’da yaşayan bir iş adamının yardımıyla kitapları İstanbul’a getirtebildim. İstanbul’a geldi kitaplar, oradan da sağ olsun Halil Arslan’ın karşılıksız nakliye yardımıyla Mardin’e tamamen ulaştırabildik” dedi.

PROF. DR ÇELİK: ÖĞRETİM ÜYELERİ KİTAPLARINI ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNE HİBE ETSİNLER

Amerika’dan toplam 4 bin 600 kitabın geldiğini dile getiren Prof. Dr. Çelik, hepsinin üniversiteye teslim edildiğini, sayımının ve kaydının da yapıldığını belirtti. Kendi kütüphanesinden de 7 bin 200 kitap bağışladığını aktaran Prof. Dr. Çelik, “Şu an kitapların yerlerini ayarlayıp düzenlemeye çalışıyoruz. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Artuklu Üniversitesi’nin kütüphanesi, Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinden daha kaliteli ve güzel bir hale geldi. İnşallah bölgenin çocukları ve hocaları da bunlardan faydalanacaklar.  Çok kıymetli kitaplar var. Şu anda üniversite öğrencileri, asistanları ve hocaları bu bağıştan dolayı çok mutlular. Çok hayırlı bir iş oldu. Ben de mutluyum, işin doğrusu. Kitaplar Mardin’de olduğu müddetçe herkes o kitaplardan faydalanacak. Bütün öğretim üyelerine de bunu tavsiye ederim. Kitaplarını kitapçılara satmasınlar, üniversite kütüphanelerine hibe etsinler” ifadelerini kullandı.

ATAKLI: PROJENİN VARLIĞI BİZİM İÇİN BULUNMAZ HİNT KUMAŞI DEĞERİNDE

Yaptığı bağıştan dolayı Prof. Dr. Çelik’e teşekkürlerini ileten İzmir Mardinli Genç İş Adamları Derneği (İMGİAD) Başkanı Erdal Ataklı, “Değerli hocamız, aynı zamanda İMGİAD Yüksek İşaret Kurulu üyemiz Prof. Dr. Mehmet Çelik, Amerika’dan birçok sayı da kitabı üniversitemizin kütüphanesine hibe etti. Dün kitaplar elimize ulaştı. Kitapları kayıt altına aldık ve öğrencilerimiz için ulaşılabilir hale getireceğiz. İMGİAD olarak sosyal sorumluluk projelerine devam ediyoruz. Bu tür projelerde de yer almaya devam edeceğiz. Değerli hocamız Prof. Dr. Çelik’e, yardımcılarına ve bu konu da desteği olan herkese çok teşekkür ederiz. Kendisi yaklaşık 18 yıldır Mardin tarihini ortaya çıkarmakla uğraşıyor. Bu projenin varlığı bizim için bulunmaz Hint kumaşı değerinde. Mardin’de çok güzel bir iş oldu. Birçok eski, değerli ve önemli bilgileri içeren kitaplar geldi. Öğrencilerin bu kitaplardan faydalanarak kuşaktan kuşağa aktaracağına ve bu projenin güzel yerlere varacağının inancı içerisindeyiz” sözlerine yer verdi.

Yazarımız Kim ?

MERVE AĞRIÇ