Tütünde yeni fırsatlar kapıda

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, büyük yapraklı tütün üretimindeki artışın ihracat açısından yeni fırsatlar doğurabileceğini belirterek, “Bu alanda önümüzde yeni bir fırsat penceresi var” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.04.2025 12:01
  • Güncelleme Tarihi : 18.04.2025 12:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tütünde yeni fırsatlar kapıda haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT / Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı mali genel kurul toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda birliğin mali durumu, ihracat verileri ve önümüzdeki döneme ilişkin hedefler ele alındı. Toplantının ardından  açıklamalarda bulunan Birlik Başkanı Ömer Celal Umur, dünya gelenilden sigara tüketen kişi sayısının her geçen gün azaldığını belirterek şu andaki hedeflerinin mevcudu korumak olduğunu ifade etti. Umur, ayrıca Türkiye’de büyük yapraklı tütün üretiminde son yıllarda yaşanan artışın, sektör açısından yeni ihracat fırsatlarını da beraberinde getirebileceği vurguladı.

AMACIMIZ MEVCUDU KORUMAK 

Sigara içen kişi sayısının her yıl azaldığını belirten Umur, "Türkiye'nin tütünü kaliteli ancak pahalı. Dünyada sigara tüketimi, özellikle Batı’daki gelişmiş ülkelerde yavaş yavaş azalıyor. Doğu ülkelerinde ise nüfus artışıyla birlikte tüketim ya sabit kalıyor ya da hafif artışlar gösteriyor. Sigara içenlerin oranı her yıl azalıyor. Ancak dünya nüfusu arttığı için toplam tüketimde kayda değer bir düşüş yaşanmıyor. Yine de artıştan söz etmek de mümkün değil. Hepimiz sigaranın sağlığa zararlarını biliyoruz; bu nedenle içiciler arasında da sigarayı bırakma eğilimi yaygınlaşıyor. Bu nedenle, geleceğe dönük tütün ihracatında ciddi bir artış beklemek gerçekçi değil. Bizim hedefimiz, mevcut seviyeyi korumak" dedi. 

YÜZDE 10 ARTIŞ BEKLENİYOR 

Tütün üretiminde 2025 yılında yüzde 10 oranında bir artış beklediklerini ifade eden Umur, "2024 yılında Türkiye genelinde toplam bir önceki yıla göre yüzde 6'lık bir artışla 978 milyon dolarlık yaprak tütün ve tütün mamulleri ihracatı gerçekleşmiştir. Aynı yıl için 80 milyon kilo tütün üretimi hedeflenmişti ancak fiili üretim 73 milyon kilo oldu. 2025 mahsul yılı için ise üretimde bir miktar artış bekliyoruz. Bu yıl 80 milyon kiloya ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Son dönemde yaşanan soğuk havalar bazı bölgeleri kısmen etkilemiş olsa da, genel üretim üzerinde ciddi bir etkisi görülmedi" diye konuştu. 

YENİ FIRSATLAR VAR

Büyük yapraklı tütün üretiminin artmasının yeni fırsatları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Umur, "Türkiye, asırlardır tütün üretiminde önemli bir merkez. Tütünümüz yüksek kalitede fakat maliyetli. Yanı sıra, büyük yaprak olarak adlandırdığımız Amerikan menşeli tütünlerin üretimi de artış gösterdi. 73 milyon kiloluk toplam üretimin yaklaşık 30 milyon kilosunu artık bu büyük yapraklı tütün oluşturuyor. Şu an sadece iç piyasada kullanılıyor. Ancak bu üretim neredeyse sıfırdan 30 milyon kiloya ulaştığı için, kalite zamanla artacaktır ve bu da ihracata olumlu yansıyacaktır. Dolayısıyla önümüzde yeni bir fırsat penceresi var" ifadelerini kullandı.

POZİTİF ETKİ YARATIR

Konuşmasının sonunda ABD Başkanı Trump'ın getirdiği ek gümrük vergisinin tütün ihracatını olumsuz etkilemsini beklediklerini söyleyen Umur, "Amerika Birleşik Devletleri, tütün ihracatında bizim için çok önemli bir pazar. ABD’ye hem yaprak tütün hem de Türkiye’deki sigara şirketlerinin ürettiği mamul ürünler, sigara veya sarmalık tütün ihraç ediliyor. Yaprak tütünde, Amerika en büyük pazarlarımızdan biri konumunda. ABD tarafından getirilen yeni tarifenin şu an uygulanıp uygulanmadığı, ne zaman yürürlüğe gireceği henüz net değil. Eğer uygulanırsa, yüzde 11 oranında ek vergi getirilmesi söz konusu. Ancak bu durumun bizi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum" dedi.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ