- Eğitim
- 13.05.2025 21:08
Üniversite sınavına giren 3 milyon 243 bin 425 aday için 20 Temmuz 2022 itibariyle sonuçların açıklanmasının ardından tercih maratonu başladı. Sınava hazırlanma süreci kadar dikkat ve titizlik gerektiren üniversite tercih sürecinde, uzmanlar puandan sıralamaya yığılma riskinden yurt ve burs olanaklarına kadar her ayrıntıya dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarıyor.
İzmir Sınav Kursları YKS Rehber Öğretmeni Özlem Özakoğlu’na YKS tercih sürecinde doğru karar vermek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk.
Üniversite sınavına hazırlıkta gösterilen emeklerin boşa çıkmaması için yanlış tercih yapmaktan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Özakoğlu, “Aslında gelecek planlarınızı belirlediğinizde, bu sıkıntılı süreç, sonunda sizi hayallerinize ulaştıran bir yolculuğa dönüşecektir.” dedi. 3 milyondan fazla üniversite öğrencisi adayı için hayatlarının geri kalanını belirleyecek bu tercih döneminde onlara İzmir Sınav Kursları olarak ücretsiz rehberlik hizmeti sunduklarını kaydeden Özakoğlu, YKS tercih sürecinde adayların işini kolaylaştıracak bilgiler paylaştı.
Öncelikle üniversite tercih süreci başlamadan istenilen bölümlere ilişkin bir ön araştırma yapılması gerektiğini kaydeden Özakoğlu, “Tercih tamamen kişiye özeldir, onun yaşamına, ilgilerine göre şekillenmelidir. Bu yüzden puanlarınızın yettiği değil istediğiniz bölümleri tercih etmelisiniz ve mutlaka tercih dönemi başlamadan kendi tercih listenizi oluşturmalısınız. Mutlaka geleceğin bölümlerini araştırmalısınız. Size iş imkânı sağlayabilecek bölümlerin varlığından haberdar olmalısınız.” dedi.
ÖSYM puana değil sıralamaya göre yerleştiriyor
Öğrencilerin üniversite tercih sürecindeki temel sorularından biri olan “Üniversite tercihinde puana mı yoksa sıralamaya mı bakmalıyız?” sorusuna Özakoğlu’nun yanıtı şöyle oldu: “Sınav sonuçlarınız açıkladığında öncelikle ilgili alanınızın sıralamasına bakmalısınız, yerleştirme işlemi ÖSYM tarafından puana göre değil sıralamaya göre yapılmaktadır. Çünkü bir bölümün alım yaptığı puan her sene değişkenlik göstermektedir. Sınav kolay olduğunda yükselir, zor olduğunda ise düşer. Ancak sıralamalar için aynı durum söz konusu değildir. Aşağı yukarı sıralamalar her daim aynı seyirde karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle ÖSYM tarafından açıklanan tercih kılavuzunu incelerken kesinlikle sıralamalara bakarak bir tercih listesi oluşturmalısınız. Bu esnada kılavuzu incelerken mutlaka bir tercih danışmanı veya uzman bir rehber öğretmen desteği almalısınız, uzman diyoruz çünkü çok fazla dikkat gerektiren bir süreç olduğundan mutlaka YKS tercihine ilişkin yüksek donanıma sahip inandığınız kişilerden yardım almalısınız. Tercih kılavuzunu incelerken ÖSYM ilgili üniversitenin her bölümüne ilişkin geçmiş yıldaki sıralamalarını ve kontenjanlarını açıklamaktadır. Özellikle son beş yılın sıralamalarını mutlaka kontrol edip gitmek istediğiniz bölümün en son kaç ile kapattığı, sıralamanızın istediğiniz hangi bölümlere yettiği gibi bilgileri göz önüne alarak listesini oluşturmalısınız.”
Üniversitenin ismine değil niteliğine göre tercih yapın
Özakoğlu, üniversite tercih sürecinde öğrencilerin düştüğü yanlışlardan birinin isme göre tercih olduğunu kaydederken, “Sırf üniversitenin ismi güzel diye istemediği bölümü yazan öğrencilerle karşılaşmaktayız. Kesinlikle üniversite ismine göre tercih yapmamalısınız. Listenize alacağınız üniversitenin ve bölümün ismine değil niteliğine bakmalısınız. Size ne katacak? Verdiği eğitim ne kadar kaliteli? Bunları göz önünde bulundurmalısınız.” şeklinde konuştu.
Üniversite seçimi yaparken mutlaka kampüslerin de araştırılması gerektiğini belirten Özakoğlu, üniversitenin sadece eğitim alıp sonunda diploma almak olmadığına, öğrencilerin kendilerini geliştirebilecekleri kampüs içi akademik eğitimler, sosyal kulüpler bakımından da seçici olması gerektiğine dikkat çekti.
Yığılma olur mu?
Üniversite tercihlerinde hemen her yıl yaşanan yığılmanın bu sene de görülebileceğine işaret eden Özakoğlu, sıralaması yığılma aralığında olan öğrencinin tercihini yazarken daha nokta atışı, daha garanti tercihlerin olduğu, listenin üst ve alt sırasından daha çok oynayacağı ve tercih listesindeki sıralamaları daha geniş tutacağı bir liste hazırlaması gerektiğini kaydetti. “Sıralamanıza göre bir tercih aralığı belirlemeniz gerek.” diyen Özakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu noktada risk almamalısınız. Sadece kendi sıralamalarınıza yakın yerleri yazmamalısınız. Eğer ki sıralamalarda bir kayma meydana gelirse açıkta kalabilirsiniz. Bu nedenle tercih aralığınızı geniş tutmalısınız. Tercih desteği aldığınız kişiyle farklı kriterlerde örnek listeler oluşturabilirsiniz. Örneğin; sıralamanızın iki kat üstü ve iki kat altı olacak şekilde bir aralık belirleyebilirsiniz ya da sıralamanızı da göz önünde bulundurarak tamamen istediğiniz bölümlere göre sıraladığınız bir liste daha oluşturabilirsiniz. Sadece gitmek istediğiniz bölgedeki üniversitelerden oluşan bir liste de oluşturabilirsiniz. En son oluşturduğunuz bu listeler arasından size uygun düşen ve sizi açıkta bırakmayacak en güvendiğiniz bir listede karar kılıp tercih sürecinizi sonlandırmalısınız.”
Adayları istemedikleri bölümleri çevrelerinin baskısı altında kalarak tercih listelerine eklememeleri gerektiğinin altını önemle çizen Özakoğlu, tekrar tercih yapmak istendiğinde Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) düşeceğini ifade etti. HABER MERKEZİ