Hakan Ürün: Sığınmacı sorunu taşınmaz bir yük olmuştur

Meclis konuşmasında mülteci sorununa değinen EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, mülteci sorununun Türkiye’yi tehdit ettiğini belirterek sığınmacıların dönmesi konusundaki politikaların uygulanması gerektiğini vurguladı


  • Oluşturulma Tarihi : 29.07.2024 17:55
  • Güncelleme Tarihi : 29.07.2024 15:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hakan Ürün: Sığınmacı sorunu taşınmaz bir yük olmuştur haberinin görseli

KEMAL ÖZKURT/ Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Temmuz ayı meclis toplantısı EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz idaresinde, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün ve Meclis Üyesi sanayicilerinin katılımıyla İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Ekonomi, gıda ve su sorunlarına ilişkin yaptığı açıklamaların yanı sıra mülteci sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Hakan Ürün, sığınmacı sorununu ülke için risk teşkil ettiğini ve taşınmaz bir yük haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin işgal edilmemesi için sığınmacıların bir an önce güvenli bir şekilde ülkelerine geri dönüşün sağlanması gerektiğini söyledi.

HAKAN ÜRÜN: İNSANİ YARDIM ÇOKTAN AŞILMIŞTIR

Sığınmacılara ilişkin verileri paylaşarak durumun Türkiye için içler acısı seviyelere geldiğini belirten Ürün, “Sığınmacı sayısı resmi verilerle 3 milyon 251 bin kişi. Resmi olmayan verilere ilişkin ise birçok rakam telaffuz ediliyor. Dünyada en fazla sığınmacıya kucak açan ülkeyiz. Bu artık insani yardım meselesini çoktan aşmıştır. Türkiye ile AB arasında “Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni” ve “Geri Kabul Anlaşması” eş zamanlı olarak 16 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır. Bugün geldiğimiz noktada bırakın vizesiz geçişi, vize dahi alamıyoruz ve dünyanın en fazla sığınmacı barındıran 2'inci ülkesi olduk. Kaçak yollarla ülkeye girmek isteyen ve yakalanan düzensiz göçmenlerin uyrukları topraklarımız için ayrı, içinde yaşayan bizler için ayrı risk teşkil etmektedir. 11 yılda öne çıkan uyrukların Afganlar, Suriyeliler, Iraklı ve Filistinliler olması da bu riski teyit etmektedir. Bir şekilde hayatını ülkemizde idam ettiren bu ülke vatandaşları, ne yazık ki toplumda ciddi bir rahatsızlığa sebep olmaktadır” diye konuştu.

ÜRÜN: NELER YAPILMALI?

Ürün, sığınmacıların geri gönderilmesi konusunda ise atılması gereken adımlar şöyle sıraladı; 

“Uzmanlar sığınmacıların geri gönderilmesinin mümkün olduğunu söylüyor. Suriyeli geçici sığınmacılara Ekim 2011 tarihinde verilen “Geçici sığınmacı hakkı” kaldırılarak,  “Kaçak olarak bulunan yabancı” konumuna gelmelidir. Beşar Esat ile görüşülerek çıkardığı aflarda ilan ettiği gibi insanlık dışı, kötü muamele yapılmayacağına dair güvenceler alındıktan sonra belirli bir plan ve program dahilinde Suriye’ye geri gönderilmelidir. Ekonomik boyutu için ABD ve AB ile anlaşmalar yapılmalı. Parasal maliyetine de Türkiye, rahatlıkla katlanabilir. Bu nedenlerle, Sayın Cumhurbaşkanının Beşar Esat ile görüşme talebini çok doğru ve zaruri görüyorum.”

IŞIN YILMAZ: YAPILMAK İSTENEN ŞEY KATLİAMDIR

Tekstil sektörüne ilişkin yaptığı açıklamaların ardından gündemdeki sokak hayvanları yasası konusunda da eleştirilerde bulunan Yılmaz, “Kuduz ve saldırı riski gerekçe gösterilerek, sokak hayvanlarının yaşamlarına son vermeyi amaçlayan tasarı Meclis komisyonundan geçti. Kuşkusuz, bu noktaya gelmemizde dünden bugüne yetkililerin sorumsuzluğu açıktır. Şimdi bunun bedeli sokaktaki canlara ödetilmeye çalışılmaktadır. Yapılmak istenilen şey, bir katliamdır. Allahın verdiği canı ancak Allah alır. Uyutulma kararı yanlıştır, geri çekilmelidir ve çok hızlı, düzgün bir planlama ile sponsor ve ilgili derneklerin desteği ile “Kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat” ilkesi benimsensin” ifadelerini kullandı.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ