HORECA Fuarı sektör paydaşlarını buluşturdu

HORECA fuarının açılışında konuşan İzmir Valisi Köşger, 2019 yılında yakalanan 1 milyon 200 bin turist rakamını İzmir’e yakışmadığını belirterek, “Bunun 12 milyonları, 100 milyonları bulması lazım. Öncelikle 10 milyonu aşmalıyız” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 16.02.2022 12:41
  • Güncelleme Tarihi : 19.01.2001 02:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
HORECA Fuarı sektör  paydaşlarını buluşturdu haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Uluslararası 3. Otel Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı Fuarizmir’de düzenlenen törenle açıldı. 16-19 Şubat tarihleri arasında 4 gün sürecek olan fuarın açılışına İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı (TÜRSAB) Firuz Bağlıkaya, İzmir Aşçılar Derneği Başkanı Turgay Bucak ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

İZMİR’İN RAKİBİ BARSELONA

Fuarın açılışında konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir’in her alanda iddiası olan bir şehir olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “İzmir’in ismi fuarlar ile özdeşleşmiştir.  İzmir her alanda iddiası olan bir şehir. Ticarette, sanayide, tarımda ve turizmde iddiası olan bir şehir. İzmir bütün kültürleri içinde eritmiştir. Onlardan biri de ana unsuru zeytinyağı olan bir mutfak. Biliyoruz ki dünyada yükselen trend vejetaryan ve vegan mutfak. Onun orjinali de Akdeniz ve ilk çıktığı yer Ege’nin İncisi İzmir. Bunu en iyi şekilde tanıtmanın imkanını yollarını aramamız lazım. Bu mutfağı sunabilmeniz içinde ona göre ekipmanların en güzel şekilde sunulması lazım. İzmir’de her alanda her sektörde yapılacak işler ve gidilecek çok mesafeler var.Turizm sektöründe de yapılacak çok şey var. En iyi geldiğimiz nokta 2019 yılında 1 milyon 200 bin turist. Bu turist sayısı İzmir’e yakışmıyor. Bunun 12 milyonları, 100 milyonları bulması lazım. Öncelikle 10 milyonu aşmalıyız. Antalya ile yarışmalıyız. Ben bunu söylediğim zaman bazılarına afaki geliyor ama bizim Akdeniz çanağındaki rakibimiz Barselona. Barselona’da birşey yok. İzmir’de 8 bin 500 yıllık tarih var. Merkezinde 2 bin yıllık Kemeraltı Çarşısı var. İki tane UNESCO dünya miras listesine kayıtlı Efes ve Bergama’sı var ve daha bir sürü unsuru var. Doğa, coğrafya var. Bunu bir araya getirip bir sinerjiye dönüştürecek bir gayrete ihtiyaç var. İnşallah bu fuarlarla bu çalışmalarla bu ivmeyi ve sinerjiyi yakalayacağız. İzmir’i bulunduğu noktadan daha iyi noktaya taşıyacağız. Ben buna inanıyorum.”

2020 RAKAMLARINI GEÇECEĞİZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu da Ticaret Bakanlığı, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, İzmir Aşçılar Derneği, İZFAŞ ve İzmir Büyükşehir paydaşları ve Gl Fuarcılık tarafından düzenlenen HORECA fuarının önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da İzmir’ büyük katkılar sunacağına yürekten inandığını belirterek, “Ege Bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde turizm sektöründe faaliyet gösteren otel, restoran, kafe, catering, eğlence mekanları, konaklama yerleri hastane ve yurtlar gibi işletme ve kuruluşların her türlü ekipmanlarının yer alacı HORECA sektördeki pekçok yeniliğin sergileneceği bir fuar olacak. 350 katılımcı firma ve 15 bin profeyonel ziyaretçi ağırlayacak olan HORECA Fuarı, turizm sektöründe üst düzey teknolojileri ulusal ve uluslararası profesyonel sektörleriyle buluşmasında büyük önem taşımaktadır. Zira 2020 yılında 21 ülkeden 322 yabancı ziyaretçiyi, 4 bin 370 satın alımcıyı, 3 bin 920 restoran yetkilisini,  859 şef ve 45 uluslararası şefi ağırlayan HORECA fuarında sadece 4 gün içinde 2.5 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleşmiştir. Umuyor ve diliyorum ki ülkemiz, bölgemiz ve İzmir’in ekonomisine böyle değerli katkı sunan HORECA fuarında bu yıl  bu rakamların ötesine geçeceğiz” dedi.

SEKTÖR KENDİNİ TOPARLADI

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener de pandemi nedeniyle zor bir dönemden geçen HORECA sektörünün toparlanmaya başladığını belirterek, “Ülkemizde sektörün büyüklüğü başka bir ifadeyle hotel, restoran ve kafelerde yapılan harcamaların toplamı pandemi öncesinde yıllık 20 milyar doları aşmıştı. Sektörde yaşanan canlanma ve değişen yaşam tarzları ile birlikte hızlı bir şekilde de bu rakamın üstüne çıkılacağına inanıyorum. HORECA sektörünün pandemi sonrasında geleceğini şekillendirecek başlıca faktörler; sürdürülebilirlik uygulamaları,sektöre yönelik inovasyon çalışmaları ve sektör paydaşlarının eğitimi olarak öne çıkıyor. İklim değişikliği her alanda olduğu gibi gıda ve konaklama sektörünü de değiştirmiştir. Müşteri tercihleri değişen hayat tarzlarına göre yeniden şekillenecektir. Maliyetlerin azaltılması için Mutfak 4.0 ile hammadde israfı, enerji ve su kullanımının azaltılması mümkün hale gelecek. Bunlara ek olarak çevreye olan etkisi de şüphesiz ki azaltılacak. Sektörün ekipman artışı ihtiyacı sadece yurt içi değil yurt dışından da artacak. İzmir Ticaret Odası olarak fuarın İzmir’de düzenlendiği günden bu yana fuara desteğimizi her zaman sürdürdük. 2020 yılında stant açan 60 üyemize teşvik sağlamıştık. HORECA fuarlarına iştirak eden üyelerimizin 60 metrekareye kadar olan katılımlarının yüzde 50’i oranında Odamız destekleri kapsamında yer alacağını da bu  vesileyle bir kez daha paylaşmak istiyorum” dedi.

TURİZM UMUT İŞİDİR

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da hem dünyada hem de ülkemizde ayağa ilk kalkan ve kendisi ile birlikte 60 sektörü de hareketlendiren sektörün turizm olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Sektörün tedarik zincirlerinin bir araya geldiği bu fuarın böyle yüksek katılımla gerçekleşmesi de ayrıca beklentilerimizin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Turizm umut işidir. Umutlu insanların işidir. Beklentilerimizi yükselten umut verici bir gerçek daha var. Pandemi öncesinde dünya genelinde seyahat eden 1.5 milyar insanın 1 milyarı bu dönemde seyahat edemedi. Bu kitlenin hatta daha fazlasının önümüzdeki kısa dönemde seyahat etmesini bekliyoruz. Normalleşme süreci ile birlikte artık fuar, kongre ve benzeri etkinlikler kaldığı yerden devam ediyor.”

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ