- Ekonomi
- 16.05.2025 16:30
Ege İhracatçı Birlikleri ile TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin ortak çalıştayında, kenevirin sürdürülebilir üretim teknikleri ve çeşitli sektörlerdeki kullanım potansiyeli detaylı şekilde ele alındı
KEMAL ÖZKURT / Sanayi ve sağlık sektörlerinde önemli bir yere sahip olan kenevirin sürdürülebilir üretimi ve kullanım alanları, Ege İhracatçı Birlikleri ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği Sürdürülebilir Gelecek için Kenevir Çalıştayında ele alındı. Çalıştay kapsamında uzmanlar, akademisyenler ve sektör temsilcileri, kenevirin sürdürülebilirlik ve ekonomik fayda potansiyelini değerlendirdi. Açılışta konuşan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Muzaffer Kayhan, "Bu çalıştay bir başlangıç olarak değerlendirilebilir, buradaki çıktıların tüm sektörümüze faydalı olmasını diliyorum, bundan sonraki süreçlerde de benzer etkinliklerle sektörümüz için ve sürdürülebilirlik için önemli bir hammadde olan kenevirin yaygınlaşması amacıyla birliğimiz desteğine devam edecek" dedi.
Kenevirin uzun yıllardır ihmal edilmiş olsa da düşük su ihtiyacı, toprağı zenginleştirme özelliği, geri dönüştürülebilir yapısı ve ekolojik dengeye katkısıyla yalnızca çevreci değil, aynı zamanda ekonomik ve stratejik anlamda da yüksek potansiyele sahip bir ürün olduğuna dikkat çeken Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Çağlar Bağcı,"Kenevir hafifliği, dayanıklılığı ve yanmaya karşı dirençli yapısıyla sadece tekstilde değil, otomotivden yapı malzemelerine, kağıt endüstrisinden kompozit ürünlere kadar birçok sektörde tercih edilebilecek niteliktedir. Kenevir, kullanım çeşitliliği ve çevreci özellikleri sayesinde geleceğin parlayan hammaddelerinden biri olmaya adaydır. Bu yönüyle sadece bir ürün değil, aynı zamanda sürdürülebilir sanayi politikalarının yapı taşlarından biri olma potansiyeli taşımaktadır. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü olarak artık sürdürülebilirlik yalnızca bir tercih değil, kaçınılmaz bir gerekliliktir. Özellikle 2026 yılında yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı regülasyonları, sektörümüzün doğal elyaflara yönelmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Bu bağlamda kenevir, yalnızca çevre dostu bir alternatif değil, aynı zamanda yeni regülasyonlara uyum sürecinde de sektörümüz için kritik bir çözüm olacaktır. İnanıyorum ki, bugün burada ortaya koyacağımız görüş ve öneriler yalnızca bugünü değil, aynı zamanda geleceğimizi de şekillendirecek nitelikte olacaktır" diye konuştu.
Kenevirin sadece ekonomik değil, ekolojik açıdan da stratejik bir ürün olduğunu belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Muzaffer Kayhan, "Kenevir, çok yönlü kullanımı, çevre dostu üretim özellikleri ve yüksek ekonomik potansiyeli ile öne çıkan bir bitkidir. Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ise dayanıklı ve uzun ömürlü olması, UV ışınlarına karşı yüksek direnç, geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir ve doğal antibakteriyel özelliği sayesinde tercih edilmektedir. Kenevirin başlıca çevreci özellikleri; Pamuk gibi geleneksel liflere kıyasla yüzde 50–70 daha az suyla büyür. Doğal olarak zararlılara karşı dayanıklı olup, pestisit ve herbisit kullanımını en aza indirir. Yılda birden fazla hasat imkânı sunarak toprağı verimli kullanır. Fitoremediasyon özelliği sayesinde kirli toprakları temizler, organik madde birikimini arttırır. En önemlisi, karbon yutak özelliğiyle atmosferdeki karbondioksiti emerek iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlaması, fotosentez yoluyla atmosfere salınan karbondioksiti hızla bünyesinde depolamasıdır" dedi.