Sayfa Yükleniyor...
İhracatçı bir sektör olan tekstil ve hazırgiyim sektörünün döviz kurunun düşük kalmasıyla her geçen gün zarar ettiğini belirten Yılmaz, dış piyasada rekabet güçlerini kaybettiklerini söyledi
Tekstil ve hazırgiyim sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz, ihracatçı bir sektör olarak sorunlarının devam ettiğini belirterek zorlu vize sürecinin yanı sıra döviz kurundan kaynaklı yaşadıkları sorunlar sebebiyle her geçen gün rekabetçilikte geriye düştüklerini ifade etti. Müşteri kaybetmenin telafisinin çok zor olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Üretimdeki gelişmeleri gösteren İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi olan PMI verisi; Tekstil ürünleri sanayinde geçen yıl Haziran ayında 50.1 iken bu yılın Haziran ayında 44.1’e geriledi. Yani üretimdeki performansın giderek zayıfladığına işaret ediyor. Giyim ve Deri Ürünlerinde ise geçen yıl Haziran ayında 47.4 iken bu yılın Haziran ayında, önemli bir değişiklik göstermeyerek 48.2 düzeyinde gerçekleşti. Maliyeti her birinin üstünde. Tekrar geri kazanmak kolay olmayacaktır” dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerini paylaşarak açıklamalarına devam eden Yılmaz, “Tekstil ve hammaddeleri ihracatı geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 31, Hazırgiyim ve konfeksiyon ürünleri yüzde 13 geriledi. TİM verisine göre ise Türkiye genelinde Tekstil ve hammaddeleri yüzde 16, Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı ortalama yüzde 28 azaldı. Bunun anlamı, özellikle de yüzde 100 ihracat yapan firmalarımız için üretim ve iş kaybıdır. Bu kayıplar, firmalarımızı fason üretime yönlendirmektedir. En büyük pazarımız Avrupa’daki durgunluk devam ederse, finansmana, girdilere ulaşmanın maliyetindeki artış kesilmezse, işimiz gerçekten kolay görünmüyor. Biliyorum ki, diğer sektörlerimizde de durum farklı değil. Allah yardımcımız olsun” diye konuştu.
GURBET YAVUKLU