Sayfa Yükleniyor...
ABD pazarında Türk gıda ürünlerine olan ilgiyi artırarak, ihracatçıları yeni fırsatlarla buluşturan EİB’in yürüttüğü Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi yoluna emin adımlarla devam ediyor
KEMAL ÖZKURT / Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), ABD’de yürüttüğü ‘Sağlıklı Beslenmede Türk Ürünlerinin Önemi Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi’ kapsamında Turkish Tastes tanıtım filmi çekimleri için Türkiye’ye davet edilen ABD’li şefler Tom Macrina ve John Bryne ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Halis Kaya ve Ebru Gülsoy Rojas Atencio, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak proje ile ilgili son gelişmeleri aktararak ABD’de başlatılan işbirlikleri ve yürütülmekte olan çalışmalar hakkında detaylı bilgileri paylaştı. Açılışta konuşan Kaya, Turkish Tastes projesinin TURQUALITY tanıtım projeleri arasında örnek sayılabilecek bir konuma ulaştığını belirterek “Söz konusu proje ABD pazarında Türk gıda ve ürünleri tanıtımını ve ülkemize ait tatların ABD’de ki tüketicilerle kavuşmasında önemli bir rol oynamaktadır” dedi.
Projenin TURQUALITY projeleri arasında örnek gösterilecek proje konumuna yükseldiğini vurgulayan Kaya, “Gıda ürünleri ihracatından Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 2023 yılında 31 milyar dolar seviyesine yükseldik. İhracatımızdaki bu artış 2024 yılında da devam etmekte olup yılın ilk 7 ayı itibariyle yüzde 8 oranında yakalayarak 17 milyar dolar seviyesine yükselmiştir. Bugünkü etkinlikle önemli bir aşamaya giren Turkish Tastes projesi TURQUALITY tanıtım projeleri arasında örnek sayılabilecek bir konuma ulaşmıştır. Proje kapsamında kuru meyveden deniz mamullerine, hayvansal ürünlerden zeytinyağına varana kadar değişik sektörlerimiz ABD’nin ulusal ve bölgesel gıda tedariki dağıtım şirketleriyle iş birliği yapma fırsatına kavuşmuştur. Bu bağlamda söz konusu proje ABD pazarında Türk gıda ve ürünleri tanıtımını ve ülkemize ait tatların ABD’de ki tüketicilerle kavuşmasında önemli bir rol oynamaktadır” diye belirtti.
Proje kapsamında 6 yıldır ticarileşme yolunda büyük adımlar attıklarına dikkat çeken Başkan Eskinazi, “ABD’nin en büyük gıda distribütörleri Türk firmalarımızla işbirlikleri kurdu. ABD HoReCa sektörü, üretici, dağıtıcı, toptancı, perakendeci ve zincir marketler, restoran birlikleri, gıda yatırımcıları, gıda girişimleri, turizm-otelcilik fakülteleri, aşçılık okulları ile birlikte büyük bir network oluşturduk. 2019-2023 yılları arasında ABD’nin toplam gıda ithalatı yüzde 35’lik bir artışla 156 milyar dolardan 211 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatı yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 708 milyon dolardan 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi. Türk gıda ihracatçıları olarak başarımızı daha da ileri taşıyarak ABD’ye 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk” diye konuştu.
Projeminin kuruluşlarla iş birliğine olduğu kadar profesyonellere de önem verdiğin söyleyen Uçak, “Yaptığımız çalışmalarda önce ABD’deki etkinliklerde şefleri ve satın alma yetkililerini bilgilendiriyoruz. Sonrasında anlattıklarımızın sağlamasını yapmak üzere Türkiye’ye davet ediyoruz. Türkiye’de topraktan çatala konseptinde hazırladığımız programlarla, üretim alanları, işletmeler, kültürel mekanlar ve restoranlarda ürünlerimizi ve kültürümüzü tanıtıyoruz. Geçen yıl 3 şefimizi ağırlamıştık bu yıl 6 şefimizi ağırlayacağız. Şeflerimiz Türkiye programını tamamladıktan sonra bizim ABD’deki büyükelçilerimiz oluyorlar. Zaten amacımız da en başından beri ABD’de Turkish Tastes Topluluğunu oluşturmaktı. Her geçen yıl daha büyük bir aile oluyoruz” şeklinde konuştu.
Projenin temel hedefleri hakkında bilgilendirmeler bulunan Turkish Tastes Büyükelçisi Kazım Gürel, “Projemizin temel hedefi ABD’de etkin bir ticari mekanizmaya dönüşecek olan Turkish Tastes topluluğu oluşturmaktır. Her yıl bu hedef doğrultusunda yaklaşık 15 faaliyet gerçekleştiriyoruz. Projenin 5. yılı itibari ile ABD’de ulusal düzeyde güçlü bir farkındalık yaratmanın yanında bu yıldan itibaren planlandığı gibi ticarileşmeye de başladık” dedi. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk TURQUALITY Projesi’ni Ur-Ge projeleri ile desteleyeceklerini ifade ederek ABD’de B2B odaklı yapılacak tadım etkinliklerini 6 birlik tarafından yürütülen Ur-Ge projeleri üyesi firmaların katılacağı ticaret heyetleriyle hibrit olarak organize etmeyi planlıklarını açıkladı.
Projenin elçisi olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Tom Macrina, “Eğer bir ürün iyiyse ben onu tanıtırım. Türk ürünleri de gerçekten çok iyi. Proje kapsamında yıl içerisinde birçok farklı etkinlik gerçekleştirdik. Ben bu elçiliği gerçekten çok ciddiye alıyorum ve bunula gurur duyuyorum. Herkesin Turkish Tastes projesini anlaması için çalışıyoruz. ABD Seattle’de bir restoranımızda proje kapsamında yemekler çıkıyor. Türk gıdalarını içeren bir menü var. Burada gerçekten Türk gıdalarıyla ilgilenen bir kesim var. 3 restoran daha Ekim ayında projeye başlayacak. Turkish Tastes’i daha iyi yerlere getirmek için tüm başkanlarımızla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
2019 yılında başlatılan projenin temellerinin artık hazır olduğunu belirten John Bryne, “Bence Ege Türkiye’nin en iyi bölgesi. Buradan başlatılan Turkish Tastes projesinin artık temeli hazır. Türk gıda ürünlerini ABD’ye sunmanın tam zamanı. Tastes için en önemli şey tutku. Ben Türkiye’ye ilk defa geldim. Burada gerçekten hayatımı değiştirecek deneyimler yaşadım. Burada insanların işlerini tutkuyla yaptıklarını, bütün başkanların tutkuyla çalıştıklarını ve üreticinin ürettiği üründen gurur duyduğunu gördüm. Yaşadığım bu güzel deneyimleri ABD’de bu deneyimleri paylaşacağım. Başarıya ulaşmak için zaman gerekir. Ben bu proje için temelin hazır olduğunu ve artık hasadın toplanması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ