Domateste kurutma mesaisi erken başladı


  • Oluşturulma Tarihi : 09.07.2024 13:04
  • Güncelleme Tarihi : 09.07.2024 13:15
  • Kaynak : AA
Domateste kurutma mesaisi erken başladı

Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner: Geçen yıl başlangıçta yağışlarla bir hastalık gelmişti. Kaliteyi ve rekolteyi düşürmüştü. Bu yıl böyle bir şey yok. Güneş gayet iyi, mevsim güzel gidiyor. Benim tahminim çiftçi bu yıl rekoltede rekor yılını yakalayacak.

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:14
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":""}

    {"title":"","description":""}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":"SAYGINER, ERKEN OLGUNLAŞMANIN HASADI VE KURUTMA IŞINI ÖNE ÇEKTIĞINI VURGULAYARAK, ŞUNLARI SÖYLEDI:\N\N\"HASAT IYI, GEÇEN YIL BAŞLANGIÇTA YAĞIŞLARLA BIR HASTALIK GELMIŞTI. KALITEYI VE REKOLTEYI DÜŞÜRMÜŞTÜ. BU YIL BÖYLE BIR ŞEY YOK. GÜNEŞ GAYET IYI, MEVSIM GÜZEL GIDIYOR. BENIM TAHMINIM ÇIFTÇI BU YIL REKOLTEDE REKOR YILINI YAKALAYACAK. ÜLKE IÇIN ASLINDA ÇOK GÜZEL BIR ŞEY, DOMATES SALÇASINDA UYGUN FIYATLI GÜNLERI GÖRECEĞIMIZE INANIYORUM.\"\N\NİŞÇILERDEN SINAN KARATAŞ DA HER YIL BU DÖNEMDE DOMATES IÇIN TORBALI'YA GELDIKLERINI VE YAKLAŞIK 1 AY BURADA KALDIKLARINI BELIRTEREK, SABAH 05.30 GIBI MESAIYE BAŞLADIKLARINI, AKŞAM 21.00'E KADAR ÇALIŞMAYA DEVAM ETTIKLERINI DILE GETIRDI."}

    {"title":"","description":"Saygıner, erken olgunlaşmanın hasadı ve kurutma işini öne çektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:\n\n\"Hasat iyi, geçen yıl başlangıçta yağışlarla bir hastalık gelmişti. Kaliteyi ve rekolteyi düşürmüştü. Bu yıl böyle bir şey yok. Güneş gayet iyi, mevsim güzel gidiyor. Benim tahminim çiftçi bu yıl rekoltede rekor yılını yakalayacak. Ülke için aslında çok güzel bir şey, domates salçasında uygun fiyatlı günleri göreceğimize inanıyorum.\"\n\nİşçilerden Sinan Karataş da her yıl bu dönemde domates için Torbalı'ya geldiklerini ve yaklaşık 1 ay burada kaldıklarını belirterek, sabah 05.30 gibi mesaiye başladıklarını, akşam 21.00'e kadar çalışmaya devam ettiklerini dile getirdi."}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":"\"ÇIFTÇI BU YIL REKOLTEDE REKOR YILINI YAKALAYACAK\"\N\NKURU DOMATES ÜRETICISI VE IHRACATÇISI KEMAL SAYGINER DE BU YIL REKOLTE VE KALITENIN GEÇEN YILLARA GÖRE DAHA IYI OLDUĞUNU DILE GETIRDI.\N\NÜRETIM ALANINDA ARTIŞ OLDUĞUNU BELIRTEN SAYGINER, \"DOLAYISIYLA DOMATESIN HASAT EDILME SÜRECINDE BU DURUM ÜRETICILERE VE ALICILARA FIYAT AVANTAJI SAĞLIYOR. DOMATES BULMAKTA ZORLANMIYORUZ.\" DIYE KONUŞTU.\N\NUZUN YILLARDIR DOMATES ÜRETIMI YAPTIĞINI KAYDEDEN SAYGINER, HAZIRANDAKI YÜKSEK SICAKLIKLAR NEDENIYLE ÜRÜNÜN BU YIL ERKEN OLGUNLAŞTIĞINI IFADE ETTI."}

    {"title":"","description":"\"Çiftçi bu yıl rekoltede rekor yılını yakalayacak\"\n\nKuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner de bu yıl rekolte ve kalitenin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu dile getirdi.\n\nÜretim alanında artış olduğunu belirten Saygıner, \"Dolayısıyla domatesin hasat edilme sürecinde bu durum üreticilere ve alıcılara fiyat avantajı sağlıyor. Domates bulmakta zorlanmıyoruz.\" diye konuştu.\n\nUzun yıllardır domates üretimi yaptığını kaydeden Saygıner, hazirandaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle ürünün bu yıl erken olgunlaştığını ifade etti."}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":"\"ABD KURU DOMATESI KEŞFETTI\"\N\NTORBALI TICARET ODASI YÖNETIM KURULU BAŞKANI ABDULVAHAP OLGUN, ILÇENIN KURU DOMATES NOKTASINDA TÜRKIYE'NIN ÖNCÜSÜ OLDUĞUNU SÖYLEDI.\N\NOVADA YETIŞEN ÜRÜNÜN, TORBALI'NIN GÜNEŞININ ALTINDA KURUTULDUKTAN SONRA YINE BURADAKI TESISLERDE IŞLENIP 100'E YAKIN ÜLKEYE IHRAÇ EDILDIĞINI AKTARAN OLGUN, ŞÖYLE KONUŞTU:\N\N\"İLK DÖNEMLERDE İTALYANLAR ÇOK BÜYÜK ILGI GÖSTERIYORDU. HALA ILGI GÖSTERIYORLAR. BIR ARA BREZILYALILAR SANDVIÇTE KULLANMAK IÇIN ILGI GÖSTERMEYE BAŞLADILAR, ŞU ANDA SON OLARAK ABD KURU DOMATESI KEŞFETTI. ONLAR DA HAMBURGERDE KULLANIYOR. ÇOK YOĞUN BIR ILGI VAR. TORBALI'NIN BU KONUDAKI ÖZELLIĞI ŞU; NEM ORANI, GÜNEŞ AÇISI, BUNLARIN HEPSI OLDUKÇA ÖNEMLI. TÜM BU ETKENLERI BIR ARAYA GETIRDIĞIMIZDE HAKIKATEN IYI BIR MODEL ORTAYA ÇIKIYOR.\"\N\NOLGUN, BU YIL ILÇEDE YAKLAŞIK 50 BIN DÖNÜMLÜK ARAZIDE DOMATES EKIMININ YAPILDIĞINI, BUNUN YÜZDE 80'ININ SALÇALIK, YÜZDE 20'SININ DE KURUTMALIK VE SOFRALIK OLARAK TÜKETILDIĞINI IFADE ETTI.\N\NİHRAÇ EDILEN KURU DOMATESIN YAKLAŞIK YÜZDE 70'ININ TORBALI'DAN OLDUĞUNU, IHRACATIN GÜN GEÇTIKÇE ARTTIĞINI VURGULAYAN OLGUN, \"ÜRÜNÜMÜZ BU MEVSIM BOL YANI BIR AY IÇERISINDE MUAZZAM BIR TONAJDA DOMATES ÜRETILIYOR. ÜRÜNÜMÜZÜN BOL OLDUĞU DÖNEMDE BIR SONRAKI AYLARDA TÜKETILMESI IÇIN ONU IŞLEYIP RAF ÖMRÜNÜ UZATACAK ÇALIŞMALAR YAPMAMIZ GEREKIYOR. BU DA KURU DOMATES MODELINDE ORTAYA KOYDUĞUMUZ BIR ÇALIŞMA.\" DEDI."}

    {"title":"","description":"\"ABD kuru domatesi keşfetti\"\n\nTorbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçenin kuru domates noktasında Türkiye'nin öncüsü olduğunu söyledi.\n\nOvada yetişen ürünün, Torbalı'nın güneşinin altında kurutulduktan sonra yine buradaki tesislerde işlenip 100'e yakın ülkeye ihraç edildiğini aktaran Olgun, şöyle konuştu:\n\n\"İlk dönemlerde İtalyanlar çok büyük ilgi gösteriyordu. Hala ilgi gösteriyorlar. Bir ara Brezilyalılar sandviçte kullanmak için ilgi göstermeye başladılar, şu anda son olarak ABD kuru domatesi keşfetti. Onlar da hamburgerde kullanıyor. Çok yoğun bir ilgi var. Torbalı'nın bu konudaki özelliği şu; nem oranı, güneş açısı, bunların hepsi oldukça önemli. Tüm bu etkenleri bir araya getirdiğimizde hakikaten iyi bir model ortaya çıkıyor.\"\n\nOlgun, bu yıl ilçede yaklaşık 50 bin dönümlük arazide domates ekiminin yapıldığını, bunun yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20'sinin de kurutmalık ve sofralık olarak tüketildiğini ifade etti.\n\nİhraç edilen kuru domatesin yaklaşık yüzde 70'inin Torbalı'dan olduğunu, ihracatın gün geçtikçe arttığını vurgulayan Olgun, \"Ürünümüz bu mevsim bol yani bir ay içerisinde muazzam bir tonajda domates üretiliyor. Ürünümüzün bol olduğu dönemde bir sonraki aylarda tüketilmesi için onu işleyip raf ömrünü uzatacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu da kuru domates modelinde ortaya koyduğumuz bir çalışma.\" dedi."}

09.07.2024 10:13
  • {"TITLE":"","DESCRIPTION":"BU YIL HAZIRANDA YAŞANAN YÜKSEK SICAKLIKLAR, İZMIR'IN VERIMLI OVALARINDA YETIŞEN DOMATESTE HASADI ÖNE ÇEKTI. ERKEN HASAT VE YÜKSEK SICAKLIKLAR NEDENIYLE DOMATES KURUTMA MESAISI DE GEÇMIŞ YILLARA GÖRE 10 GÜN ERKEN BAŞLADI.\N\NBÖLGEDE ILKBAHARDA EKILEN DOMATESLER TEMMUZ AYIYLA HASAT EDILMEYE BAŞLANDI. MEVSIMLIK IŞÇILERIN TOPLADIĞI DOMATESLER, KAMYON VE TRAKTÖRLERE YÜKLENEREK BEYAZ ÖRTÜLERIN SERILDIĞI ARAZILERE GÖTÜRÜLÜYOR.\N\NBURADA KESILEREK TALEBE GÖRE TUZLANAN VEYA KÜKÜRTLENEN DOMATESLER YAKLAŞIK BIR HAFTA GÜNEŞTE BEKLETILIYOR.\N\NKURUTMA SERGILERIYLE KIRMIZI RENGE BÜRÜNEN OVADA KURUYAN DOMATESLER, PAKETLEME TESISININ ARDINDAN IHRAÇ EDILIYOR.\N\NDAHA ÇOK MAKARNA, PIZZA VE SALATALARDA TERCIH EDILEN KURUTULMUŞ DOMATESLER AVRUPA VE ABD'DE SOFRALARDA YER ALIYOR.\N\NKURUTULMAYA BIRAKILAN DOMATES IŞINDE ÇALIŞANLARIN BÜYÜK KISMINI ISE ŞANLIURFA'NIN SIVEREK ILÇESINDEN GELEN TARIM IŞÇILERI OLUŞTURUYOR.\N\NGÜN DOĞUMUYLA ÇADIRLARINDAN ÇIKARAK DOMATES MESAISINE BAŞLAYAN IŞÇILER, KAVURUCU GÜNEŞIN ALTINDA SAATLERCE ÇALIŞIP IŞLEM YAPTIKLARI KASALARA GÖRE PARA KAZANIYOR."}

    {"title":"","description":"Bu yıl haziranda yaşanan yüksek sıcaklıklar, İzmir'in verimli ovalarında yetişen domateste hasadı öne çekti. Erken hasat ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle domates kurutma mesaisi de geçmiş yıllara göre 10 gün erken başladı.\n\nBölgede ilkbaharda ekilen domatesler temmuz ayıyla hasat edilmeye başlandı. Mevsimlik işçilerin topladığı domatesler, kamyon ve traktörlere yüklenerek beyaz örtülerin serildiği arazilere götürülüyor.\n\nBurada kesilerek talebe göre tuzlanan veya kükürtlenen domatesler yaklaşık bir hafta güneşte bekletiliyor.\n\nKurutma sergileriyle kırmızı renge bürünen ovada kuruyan domatesler, paketleme tesisinin ardından ihraç ediliyor.\n\nDaha çok makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domatesler Avrupa ve ABD'de sofralarda yer alıyor.\n\nKurutulmaya bırakılan domates işinde çalışanların büyük kısmını ise Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden gelen tarım işçileri oluşturuyor.\n\nGün doğumuyla çadırlarından çıkarak domates mesaisine başlayan işçiler, kavurucu güneşin altında saatlerce çalışıp işlem yaptıkları kasalara göre para kazanıyor."}