Buğday harmanı başladı ama: Çiftçi buğday satmıyor, stokluyor

2022-2023 sezonunda buğdayda beklentilerin farklı olduğunu söyleyen TUSAF Başkanı Tezcan, “Buğday harmanı başladı ve geçen yıldan daha iyi olacağını düşünüyoruz, ancak çiftçi buğday satmıyor, stokluyor” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 23.07.2022 08:53
  • Güncelleme Tarihi : 23.07.2022 08:53
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Buğday harmanı başladı ama:  Çiftçi buğday satmıyor, stokluyor haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Türkiye un sanayisi hem yurt içinde hem yurt dışında açok başarılı sektörlerden. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye’nin bu başarılı sektörü ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Tezcan, un sanayicilerinin Türkiye’de üçte iki kapasite fazlasıyla çalıştıklarını, bu durumu da ihracatla ikame ettiklerini söyledi. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yine pandemi döneminde yaşanan un bulabilme endişesinin doğduğunu ifade eden Tezcan, “Ama Türkiye’de herhangi bir problemin olmadığını hep beraber yaşayıp gördük” dedi. Gelinen noktada 2021-2022 sezonunda bir önceki dönemin getirdiği küresel ısınma etkisiyle ithal ikamesinin arttığını dile getiren Tezcan, buğdayı Türkiye’de işleyip dünyaya ihraç ettiklerini ve burada inanılmaz bir başarı hikayesi yazdıklarını dile getirdi.

DÜNYANIN EN BÜYÜK UN İHRACATÇISIYIZ

EBSO Meclis Üyesi ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye un sanayisinin ülkemizde olduğu kadar dünyada da çok başarılı sektörlerden biri olduğunu belirterek un sanayicilerinin Türkiye’de üçte iki kapasite fazlasıyla çalıştıklarını, bu durumu da ihracatla ikame ettiklerini söyledi. Sektörün durumu hakkında bilgi veren Tezcan, “Dünyanın en büyük un ihracatçısı ülkesi konumundayız. Pandemi sürecinde un konusunda market raflarında hızlı tüketim gerçekleşti. Süreç içinde kıtlık endişesi hasıl oldu, ancak pandeminin yol açtığı bu durum, işin lojistik tarafındaki sıkıntılarından kaynaklandı. Rafları hemen doldurmaya devam ettik ve herhangi bir sorun olmadığını da herkes gördü” dedi.

2 MİLYAR TL GÖREV ZARARI DOĞDU

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yine pandemi döneminde yaşanan un bulabilme endişesinin doğduğunu ifade eden Tezcan, “Ama Türkiye’de herhangi bir problemin olmadığını hep beraber yaşayıp gördük. Çiftçilerimiz üretim maliyetlerine dayanarak ‘buğday üretmek kârlı değil’ düşüncesiyle farklı ürünlere yönelmeye başladılar. Geçen sene buğday fiyatları, buğday taban fiyatının altında kaldı, bunun üzerine devletimiz satış fiyatını 3.50 kuruştan başlattı, Mayıs ayına kadar da 3.70 kuruştan buğday fiyatı vermeye devam ettiği için devlette aylık 2 milyar TL görev zararı doğdu” diye konuştu.

ÇİFTÇİ BUĞDAY SATMIYOR STOKLUYOR

Gelinen noktada 2021-2022 sezonunda bir önceki dönemin getirdiği küresel ısınma etkisiyle ithal ikamesinin arttığını dile getiren Tezcan, “Devletimiz bunu sübvanse ederek halkımıza yansıtmaya devam etti. Ama 2022-2023 sezonunda ne olacağı konusunda beklentiler farklı. Şu anda buğday harmanı başladı ve geçen yıldan daha iyi olacağını düşünüyoruz, ancak çiftçi buğday satmıyor, stokluyor. Lisanslı depolar da çok ciddi miktarlarda fonlarla buğday alıyor. Dünyada devir stokları son dört yıldan beri rekor seviyede devam ediyor. Bugün dünyada 276 milyon ton buğday devri söz konusu. Bu durum, buğdaya ulaşmak adına maliyetlerimizi her geçen gün artırıyor. Bugün Rusya, 41 milyon ton buğday üretimi ile dünyanın en büyük rekoltesini yapacağını açıkladı. Tabii bunu piyasaya nasıl verecekleri konusunda öngörümüz yok” ifadesini kullandı.

İNANILMAZ BİR BSAŞARI HİKAYESİ YAZDIK

Buğdayı Türkiye’de işleyip dünyaya ihraç ettiklerini ve burada inanılmaz bir başarı hikayesi yazdıklarını dile getiren Tezcan, “İhracatta Türk un sanayicileri, Türkiye makarnacıları dünyada ikinci sırada yer alıyor. Bisküvide dünya ikincisiyiz, bulgurda dünya birincisiyiz, irmikte dünya ikincisiyiz. Değirmencilik ve makarnacılık sektöründe çok ciddi katma değer sağlıyoruz. Buğdaya erişimi ithalatla yapıyoruz, çünkü dahilde işleme rejimi kapsamındadır. Buğdayı Türkiye’de işleyip, dünyaya ihraç ediyoruz, burada inanılmaz bir başarı hikayesi yazdık. Bu kolay bir süreç değil, çünkü Rusya buğdayı satarken ihracat fiyatına 82 dolar ilave koyuyor. Un sattığında ise 82 dolar almıyor. Buna rağmen dünya piyasalarında aranan un sanayicileri olarak bu işi sürdürmeye devam ettik. İhracatımızın kesintiye uğramaması için devlet yetkilileriyle sık sık bir araya geliyoruz” dedi.

TARIM REFORMU ŞART!

Buğday üretimine daha çok destek verilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Tezcan, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde herhangi bir sorun yok, buğdaya eriştiğimiz sürece Türkiye’ye yetebilecek kadar buğdayı ve unu verebileceğimizi taahhüt ettik. Dünya pazarında da çok ciddi bir payımız olması hasebiyle bunun kesintiye uğratılmaması adına ihracatın desteklenmesini istiyoruz. Coğrafyamızda, özellikle Türkiye’nin lojistik avantajının çok olması sebebiyle gerek Rusya’da, gerek Ukrayna’da bizim için ciddi miktarlarda hammadde var. Şimdi bunlara erişimde sıkıntı var, eğer sorun çözülürse Türkiye’nin buğdaya ulaşması konusunda bir problem bulunmuyor. Ama emtia fiyatlarının çok yükselmesi karşısında, çiftçilerimizin de haklı olarak en iyi şekilde gelir elde edebilmesi amacıyla buğday üretimine daha çok destek verilmesi gerektiğini ve tarım reformunun şart olduğunu ifade etmek istiyorum. Yapay zekayı bir an önce toprakla buluşturmamız gerekiyor. Daha gidecek çok yolumuz var.”