- Genel
- 28.04.2025 18:20
Beyninin olmaması ile bilinen denizanaları başka bir canlı ile temas ettiği an solungaçları zehir salgılar. Bu sebeple deniz kenarı tatili ve deniz canlıları yemeyi sevenler için denizanaları korkulu rüya haline gelmiştir. Peki denizanası ısırmasında ne yapılmalı, denizanası yenir mi? İşte detaylar!
Demiz anası dış görünüş bakımından oldukça ilgi çekici bir deniz canlısıdır. Gören herkes eline alıp incelemek istediği için sık sık denizanası ısırması vakası ile karşılaşırız. Bu durumlarda arama motorları “Denizanası ısırmasında ne yapılmalı?” sorusu ile doluyor. Sizler için; denizanası nerelerde çok olur, denizanası zehirli midir? Sorularının cevaplarını araştırdık. Merak etiğiniz her şey bu haberde!
Denizanası sokmaları ile genellikle denizlerin kirli bölgelerinde, sahil kıyılarında yüzenler ve dalış yapan insanlar karşılaşır. Denizanasından çıkan uzun dokunaçlar minik iğneleri ile zehir enjekte edebilir. Çoğu zaman bu sokmalar ciltte ani ağrıya ve iltihaplı izlere yol açar. Bazı durumlarda ise bu ısırmalar tüm vücutta hastalığa neden olabilir. Çok nadir de olsa hayati tehlike taşıyabilir. Bu ısırmalar evde tedavi ile birkaç gün veya hafta içinde iyileşebilir.
• Yanma, karıncalanma
• Ciltte şeritler veya izler
• Kaşıntı
• Şişme
• Mide ağrısı, mide bulantısı ve kusma
• Baş ağrısı
• Kas ağrısı veya spazmları
• Baygınlık, baş dönmesi veya kafa karışıklığı
• Nefes almada zorluk
• Kalp sorunları
Denizanalarının 2000’den fazla türü olduğu biliniyor. En yaygın olarak bilinen deniz anası türleri şunlardır;
• Filipin Hidroidi
• Kristal denizanası
• Pusula denizanası
• Ay denizanası
• Kutu denizanası
• Mor Yelkenli denizanası
• Göçmen denizanası
• Beyaz Noktalı denizanası
Denizanası dünyanın birçok yerinde geleneksel yemekler olarak bilinir. Genellikle Asya, Akdeniz ve Karadeniz mutfaklarında sık sık tüketilir. Deniz anası, düşük kalorili, yüksek proteinli ve lifli bir besindir. Ayrıca, çeşitli mineraller ve vitaminler içerir. Deniz anası, genellikle salata, çorba, ızgara veya kızartma şeklinde tüketilir. Ancak denizanası tüketmeden önce dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Denizanası, bazı türleri bakımından yakıcı kapsüllere sahiptirler. Bu kapsüller ciltte ağrı ve tahrişe neden olur. Bu sebeple kapsüller tüketilmeden önce detaylıca temizlenmelidir.
• 500 gram deniz anası
• 1 adet soğan
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1/2 çay kaşığı kırmızı toz biber
• 1/2 çay kaşığı karabiber
• 1/4 çay kaşığı tuz
• 1/4 su bardağı limon suyu
Yapılışı:
Deniz analarını bir kaba koyun ve üzerine bol su döküp 30 dakika bekletin.
Deniz analarının yakıcı kapsüllerini temizlemek için, bir bıçak veya tırnak makası kullanarak, kapsülleri temizleyin.
Deniz analarını tekrar bir kaba koyun ve üzerine limon suyu döküp 20 dakika bekletin.
Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp zeytinyağını bir tavada ısıtın ve soğanı ve sarımsağı kavurun.
Deniz analarını tavaya ekleyin ve pişirin.
Kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın. 10 dakika daha pişirin ve ocaktan alın.
Afiyet olsun!