Deprem bölgesi yemekleri Masterchef Türkiye All Star

Masterchef Türkiye All Star’ın 17 Ağustos Perşembe günü yayınlanacak olan 60. bölümünde günün anlam ve önemine istinaden Gölcük Depremi’nin anısına deprem bölgesi yemekleri yapılacak


  • Oluşturulma Tarihi : 17.08.2023 07:10
  • Güncelleme Tarihi : 17.08.2023 07:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Deprem bölgesi yemekleri Masterchef Türkiye All Star

Masterchef’de 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan felaket Gölcük Depremi’nin anısına 17 Ağustos tarihli yayında deprem bölgesi yemekleri yapılacak. Bunun üzerine yakın tarihte deprem felaketi yaşamış olan gastronomi şehirlerimiz Antep, Hatay ve Maraş mutfaklarının meşhur yemeklerini sizler için derledik…

DEPREM BÖLGESİ YEMEKLERİ: HATAY MUTFAĞI

Türkiye, mutfağı en zengin milletler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türk mutfağının sevilen lezzetlerini barındıran, gastronomi şehirleri Maraş, Antep ve Hatay’ın meşhur yiyeceklerini tarifleriyle birlikte sizlere sunuyoruz.

Medeniyetlerin beşiği Hatay’ın en meşhur ve en sevilen yiyeceklerinin başında Belen Tava geliyor.

belen tava-ilkses

BELEN TAVA

Malzemeler:

4 yeşil biber

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 kase iç yağ (opsiyon)

1 kuru soğan

2 orta boy domates

1 tatlı kaşığı kekik

3 kapya biber

4 diş sarımsak

1 çay kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı tuz

Yarım kilo kuzu eti

Yapılışı:

Öncelikle yıkanıp süzgeçte bekletilen etler bir kenara alınır. Kabuklarını soyulup fırın tepsisine iri iri doğranan domatesler soğan ve biberler ile tepside bir araya getirilir. Sarımsaklar ikiye bölünerek tepsiye eklenir. Baharatlar ve sıvı yağ da eklenerek bu karışım hepsi iç içe geçene kadar harmanlanır. Malzemeler tepsiye yayılıp düzeltilir. Süzülen etler ile sebzelerin üzeri kapatılır. En üstüne de küp küp doğranan iç yağı serpilir. 200 dereceli fırında etler yumuşayana kadar pişirilir. Fırına göre değişmekle birlikte ortalama 45-50 dakikada pişer. Afiyet olsun.

DEPREM BÖLGESİ YEMEKLERİ: KAHRAMANMARAŞ MUTFAĞI

Gastronomi şehirlerimizden biri olan Maraş’ın meşhur lezzetleri arasında yer alan Sömelek Köftesi’nin yapılışı ise şu şekilde;

somelek-kofte-ilkses

SÖMELEK KÖFTE

Malzemeler:

1 su bardağı köftelik ince bulgur – Bulguru ıslatmak için 1 su bardağı kaynar su

200 gram çift çekilmiş yağsız dana kıyma

Yarım su bardağı irmik

1 tatlı kaşığı biber salçası

2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

Kimyon, tuz ve karabiber

Sosu için;

Yarım yemek kaşığı domates salçası

2-3 yemek kaşığı su

2 yemek kaşığı tereyağı

Tuz, nane

Üzeri için; çırpılmış sarımsaklı yoğurt
 

Yapılışı:

Bulguru sıcak suyla ıslatarak yarım saat üzerini kapatıp şişmeye bırakın. Köftelik malzemelerin tamamı macun kıvamına gelinceye kadar yoğurup serçe parmak kalınlığında şekillendirin. Şekillendirme aşamasında bir kap temiz su ile elinizi ıslatarak daha kolay şekil verebilirsiniz. Kaynayan suya köfteleri atarak  6-7 dk. haşlayın. Ayrı bir tencerede tereyağını eriterek salçayı kavurun. Su ve baharatını ekledikten sonra pişen köfteleribu sosun olduğu tencereye alın. Alt üst çevirerek köftelerin sosu çekmesini sağlayın. En son çırpılmış sarımsaklı yoğurt ile servis edin. Afiyet olsun.

DEPREM BÖLGESİ YEMEKLERİ: GAZİANTEP MUTFAĞI

Bir diğer önemli gastronomi şehrimiz olan Gaziantep mutfağı da diğer mutfaklarımız gibi çok zengin. Gaziantep mutfağının en meşhur ve lezzetli yemeklerinden biri ise Lebeniye Çorbası. Onun da reçetesi haberin devamında…

lebeniye-çorbası-ilkses

LEBENİYE ÇORBASI

Malzemeler:

1 su bardağı haşlanmış nohut

2 yemek kaşığı pirinç

6 su bardağı su

Tuz

1,5 su bardağı yoğurt

2 yemek kaşığı un

Yarım limon suyu

Köftesi için;

200 gram kıyma

2 yemek kaşığı tereyağı

1 adet rendelenmiş soğan

1 tatlı kaşığı nane

Tuz

Karabiber

Yapılışı:

Köftesi için istenen malzemeler yoğurulup misket şeklinde yuvarlanır.

Aynı anda tencereye yıkanmış pirinç alınarak su ilavesiyle pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Tavada tereyağı eritilir.

Üzerine köfteleri eklenip hafif kızartılır.

Köfteler kızarınca nane eklenip karıştırdıktan sonra altı kapatılır.

Çorbanın terbiyesi için yoğurt, un ve limon suyu karıştırılır.

Tenceredeki pirinçler yumuşayınca haşlanmış nohutlar eklenir.

Ardından çorbanın suyundan bir iki kepçe alınarak terbiyeye eklenip karıştırılır.

Terbiye çorbaya eklenerek bir yandan da durmadan karıştırmaya devam edilir.

Son olarak köfteleri de ekleyip biraz da bu şekilde pişirdikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.

HABER MERKEZİ

Haber Merkezi