Dışişleri Bakanlığı meslek memuru alımı sınav tarihi: Dışişleri Bakanlığı personel alımı başvuru şartları neler?

Dışişleri Bakanlığı 2025 yılı için meslek memuru alımı yapacağını açıkladı. Adaylar sınav ve başvuru takvimini merak ediyor. Peki, Dışişleri Bakanlığı meslek memuru başvuru şartları neler?

  • Oluşturulma Tarihi : 07.07.2025 11:39
  • Güncelleme Tarihi : 07.07.2025 11:39
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dışişleri Bakanlığı meslek memuru alımı sınav tarihi: Dışişleri Bakanlığı personel alımı başvuru şartları neler? haberinin görseli

Dışişleri Bakanlığı’na meslek memuru olarak girmek isteyenler için süreç başladı. Dışişleri Bakanlığı, yurt içi ve yurt dışı temsilciliklerde görevlendirilmek üzere 180 aday meslek memuru alacağını duyurdu. Başvurular için aranan şartlar, sınav tarihleri ve başvuru süreci detayları Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. Peki, Dışişleri Bakanlığı personel alımı başvuru şartları neler? İşte Dışişleri Bakanlığı meslek memuru başvuru sürecine dair tüm ayrıntılar…


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI BAŞVURUSU NE ZAMAN OLACAK?

Dışişleri Bakanlığı kapsamında Meslek Memurluğu kadrosu için başvurular 7 Temmuz Pazartesi günü saat 09:00'da başlayacak.

Başvuruların son tarihi ise 31 Temmuz 2025 Perşembe günü saat 14:00 olarak belirlendi. Adaylar, başvurularını e-Devlet üzerinden "Dışişleri Bakanlığı - Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım" hizmeti veya "Kariyer Kapısı" platformu aracılığıyla yapabilecekler. Posta ile veya diğer şekillerde yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MESLEK MEMURU BAŞVURU ŞARTLARI NELER? 

Sınava katılmak isteyen adayların aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a)    657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilen genel niteliklere sahip olmak (Sınava başvurabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekmektedir),

b) Sınavın yapılacağı yılın Ocak ayının 1’i itibarıyla (01.01.2025) 35 yaşını doldurmamış olmak (01.01.1990 veya daha sonra doğanlar),

c) Türkiye’deki üniversitelerin ya da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği kabul edilmiş yabancı üniversitelerin;

• En az dört yıllık lisans eğitimi veren fakültelerinden uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, iktisat, işletme, maliye, finans, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji bölümleri veya bu bölümlerle müfredat olarak en az %80 ortak derslere sahip diğer bölümler ya da hukuk fakültelerinden mezun olmak veya

• Sosyal bilimler veya mühendislik fakültelerinde dört yıllık lisans diplomasına sahip olup, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ya da iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmak.

Adaylar, Tablo-1'de belirtilen yabancı dil kategorilerinden yalnızca birini seçerek Meslek Memurluğu giriş sınavına başvuru yapabilecektir. Sınavda değerlendirilecek yabancı diller, 1 Ocak 2022 tarihinden başvuru sonuna kadar alınan asgari YDS/e-YDS puanları, atanabilecek maksimum kadro sayıları ve yazılı sınava katılmaya hak kazanacak aday sayıları Tablo-1’de yer almaktadır. Puan eşdeğerlikleri, ÖSYM tarafından kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından alınan puanlara göre, ÖSYM tarafından belirlenen YDS karşılıkları üzerinden değerlendirilecektir. Uluslararası dil sınavları detayları Tablo-2’de belirtilmiştir.

Tüm kategorilerde başvurular, II. bölümün 1. maddesinin c fıkrasındaki lisans mezuniyeti şartını yurt dışındaki üniversitelerden karşılayan adaylar için; Tablo-1’de gösterilen yabancı dillerde YDS/e-YDS veya ÖSYM tarafından eşdeğer kabul edilen yabancı dil sınav sonuç belgesi olmayanlar, diploma denkliği YÖK tarafından onaylanmış ise, eğitim aldıkları ülkenin resmi diliyle veya resmi dili olmayan ülkelerde yaygın olarak konuşulan dillerde eğitim veren fakültelerden mezun olmaları durumunda ilgili kategoride sınava başvuru yapabilirler. Bu adaylar sıralamada, YDS/e-YDS ve eşdeğer sınav sonucu olan adaylardan sonra yer alır ve kendi içlerinde mezuniyet not ortalamalarına göre değerlendirilir.

Yazılı sınava katılacak adaylar, her dil kategorisi için YDS/e-YDS veya eşdeğer dil puanları ya da mezuniyet not ortalamalarına göre ayrı listeler halinde sıralanarak belirlenir. Asgari dil puanına sahip olmak veya mezuniyet notu ile başvuru yapmak sınava katılma hakkı için kesinlik sağlamamaktadır.