Dört Mevsim Balık Takvimi: Ne Zaman Hangi Balık Yenir?

Mevsiminde tüketilen balıklar sadece lezzet değil, sağlık da sunuyor. Her ay sofraya en doğru balığı getirmek, omega-3 başta olmak üzere vitamin ve minerallerden tam fayda sağlamak için büyük önem taşıyor

  • Oluşturulma Tarihi : 10.06.2025 11:54
  • Güncelleme Tarihi : 10.06.2025 11:54
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Dört Mevsim Balık Takvimi: Ne Zaman Hangi Balık Yenir? haberinin görseli

Balık, vitamin ve minerallerin yanı sıra beyin sağlığı için önemli olan omega-3 açısından da zengin bir besindir. Ancak bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak için balığı mevsiminde tüketmek gerekir. Örneğin, kış dışında hamsi ya da palamut yemek, ya da yaz ortasında kefal tüketmek beklenen faydayı sağlamaz. Oysa mevsimine uygun olarak tüketilen kalkan, levrek, mezgit ya da çipura hem daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır.

Peki, hangi balığı ne zaman yemeliyiz? İşte aylara göre en lezzetli balıklar:

Ocak: Uskumru, lüfer, palamut ve istavrit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. Çinekop, tekir, kefal ve kırlangıç da bolca bulunur.
Şubat: Kalkan sezonu başlar. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, mersin, torik, kefal ve levrek de şubat ayında taze ve lezzetlidir.
Mart: Gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, kefal, levrek ve yayın balıkları mart ayında sofraları süsler.
Nisan: Kalkan, levrek ve mercan bolca avlanır. Gümüş, izmarit, mersin, barbun, kefal ve kaya balığı da bu ayda lezzetlidir.
Mayıs: Deniz ürünleri açısından zengin bir ay olan mayısta; gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek ve kaya balığı öne çıkar. Barbun, istakoz, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides ve iskorpit de sofralarda yerini alır.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz ve sardalya haziran ayında tüketilebilecek taze balıklardır.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit ve istavrit temmuzun favorileridir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos ve sarıkanat ağustos ayında lezzetlidir. İstavrit yine çok tercih edilir.
Eylül: Kılıç ve sardalya hala tazedir. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru ve kırlangıç da eylülde bolca bulunur.
Ekim: Balık sezonunun en hareketli ayı olan ekimde; barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz ve traça lezzetini artırır. Palamut özellikle bu ayın yıldızıdır.
Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan ve yayın kasım ayında tazeliğiyle öne çıkar. Kasım, lüferin en lezzetli zamanlarından biridir.
Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik aralıkta sofralarda yerini alır. Tekir bolca avlanırken, hamsi de tam mevsimindedir.