- Genel
- 21.07.2025 13:02
Sayfa Yükleniyor...
Ayvalık’ın kendine özgü tatlarından biri olan Ayvalık Lor Tatlısı, coğrafi işaret tesciline sahip özel bir lezzettir. Hem hafif yapısı hem de kendine has aromasıyla Ege mutfağının sevilen tatlılarından biridir. Peki, Ayvalık Lor Tatlısı nasıl yapılır? İşte Ayvalık Lor Tatlısı tarifi...
Ayvalık Lor Tatlısı, içerdiği taze lor peyniri sayesinde diğer tatlılardan ayrılır. Süt ve peynirin ferahlatıcı tadı, tatlıya hem hafiflik hem de farklı bir doku kazandırır. Geleneksel olarak Ayvalık’ta aileler tarafından özel günlerde hazırlanan bu tatlı, günümüzde şehirdeki tatlıcı ve pastanelerde de titizlikle üretilip satışa sunulmaktadır. Peki, Ayvalık Lor Tatlısı nasıl yapılır? İşte Ayvalık Lor Tatlısı tarifi...
Ayvalık Lor Tatlısı tarifi için malzemeler şu şekilde:
Şerbeti İçin:
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
Tatlı İçin:
500 gram taze lor (kaşar loru)
2 adet yumurta
6 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
Şerbeti İçin:
Bir tencereye 3 su bardağı toz şeker ve 3,5 su bardağı suyu ekleyin.
Şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra ocağa alıp birkaç dakika kaynatın.
Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Lor Tatlısı İçin:
500 gram taze lor peynirini yumuşayana kadar çırpın.
Üzerine 2 adet yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin.
6 yemek kaşığı un, 6 yemek kaşığı irmik ve 1 paket kabartma tozunu ilave ederek yoğurun.
Hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak derin bir tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz, soğuyan şerbeti üzerine dökün.
Tatlıyı oda sıcaklığında şerbeti çekene kadar bekletin.
İsteğe göre kaymak ve Antep fıstığı ile servis edin.