Huzur bulacağınız İzmir’in şirin mi şirin köyleri!

Bayram tatiline sayılı günler kaldı. İşte size bayramda gezebileceğiniz İzmir’in birbirinden güzel ve ünlü, kalbinizi ve ruhunuzu dinlendirecek köyleri…


  • Oluşturulma Tarihi : 25.06.2023 04:00
  • Güncelleme Tarihi : 25.06.2023 04:58
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Huzur bulacağınız İzmir’in şirin mi şirin köyleri! haberinin görseli

BURCU YANAR

Bu bayram Ege’nin İncisi İzmir’de keşif dolu bir gezi turuna çıkmaya ne dersiniz? İşte size tarihi kalıntıları, canlı kültürel yaşamı, muhteşem plajları ve eşsiz lezzetleriyle unutulmaz bir deneyim sunacak olan köy destinasyonları… 

Çeşme Türkiye’nin İzmir iline bağlı bir ilçe ve turistik bir bölgedir. İlçenin merkezi olan Çeşme dışında birçok güzel köy bulunmaktadır. İşte sizler için derlediğimiz İzmir’in göz bebeği Çeşme’nin birbirinden güzel köyleri…

ÇEŞME’NİN KÖYLERİ:
Şifne Köyü:
Çeşme’nin ön plana çıkan bir diğer beldesi olan Şifne ise, güzelliği ile adeta insanın hafızalarına kazınacak bir köy. Birbirinden lezzetli ev yapımı reçeller, muhteşem gün batımı manzarası ile sizleri karşılayan Şifne, sakin bir tatil arayanların asla pişman olamayacağı bir köy olarak karşımıza çıkıyor.

Ildırı: Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü olan Ildırı, antik Erythrai kenti kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Tarihi dokusuyla ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunan Ildırı, temiz plajları, ve berrak deniziyle de tatilcilerin ilgisini çeken köyler arasında yerini alıyor.


Germiyan Köyü: Çeşme’nin doğal güzellikleriyle bezenmiş bir köyü olan Germiyan’ın dağlarla çevrili bir vadiye kurulmuş olduğunu biliyor muydunuz? Bu köyde geçirdiğiniz zamanlarda uzun doğa yürüyüşleri yapabilir. Trekking ve bisiklet turları da yapabilirsiniz. Köyde yer alan tarihi taş evler ve geleneksel köy yaşamı da ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Üstelik köyde bu taş duvarlarda sizleri birbirinden renkli resimler bekliyor.


Ovacık Köyü: Çeşme’nin merkezine yakın bir konumda bulunan Ovacık Köyü ise sakinliği ve huzuru arayanlar için ideal bir köy. Zeytinlikler ve çam ormanlarıyla çevrili bir köy olan Ovacık, sizlere Ege’nin sakinliğini sunarken köy kahvelerinde dinlenme olanağı da sunuyor.

Bu adresler, Çeşme’nin köylerinden sadece bir kaçıdır. Daha fazlasını keşfetmek, tarihi ve doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için Çeşme’yi ziyaret ederek Türk köy yaşamının tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

URLA’NIN KÖYLERİ:
Bademler Köyü:
Urla’nın en ünlü olan ve birbirinden renkli festivallere kucak açan Bademler köyü, adından da anlaşılacağı gibi badem ağaçları ve zeytinlikleri ile dikkat çekiyor. Geleneksel taş evleri, dar sokakları ve yerel halkın misafirperverliğiyle ziyaretçilerine özellikle ilkbaharda muhteşem bir manzara oluşturur. 


Barbaros Köyü: Urla’nın deniz kenarında yer alan neşeli köyü Barbaros ise tertemiz denizi ve sahil kenarında yer alan restoranları ile dikkat çeker. Köyün en önemli özellikleri arasında ise neredeyse bir insan boyutunda yer alan korkuluklarıyla ünlü olmasıdır. Barbaros Oyuk Festivali (Korkuluk Festivali) bölgeye hareket katan renkler arasında yer alıyor.


Özbek Köyü: Urla’nın tarihi köylerinden bir tanesi olan Özbek köyü de taş evleri ve doğal güzellikleri ile sizleri karşılıyor. Köyde bulunan Özbek kalesi, Bizans dönemine ait bir kale kalıntısı olarak tarihi bir zenginlik katıyor. Ayrıca burada yerel şarap üretim sürecini yakından görebilir ve bağları ziyaret edebilirsiniz.

Balıklıova: Yeşil ve mavinin uyumuyla ruhunuza dokunan Balıklıova ise tam bir huzur bulma yeri olarak karşımıza çıkan köyler arasında yer alıyor.  Burada yerel yaşamı keşfederken tarihi mekanları ziyaret edebilir, denizin tadını çıkarabilir ve balık keyfi yapabilirsiniz.

KARABURUN’UN KÖYLERİ
Ambarseki Köyü: Ambarseki Köyü, geçmişte sadece Türklerin yaşadığı sanılan köylerden biridir. Zira Karaburun Şer’iye Sicilleri’nde yabancılarla ilgili bir kayıt bulunmamaktadır. Ambarseki’nin verimli topraklarında nergis yetiştiriciliği, bağcılık ve buna bağlı olarak ev şarapçılığı, zeytin ve zeytinyağcılığı yapılır. Orman alanlarından özel izinlerle toplanan ‘’defne’’ çalılarından yılda yaklaşık 30 ton defne yaprağı ayrılır ve satılır. Köyde geleneksel el sanatlarından sepetçilik, yaşlı ustalar ve onlardan öğrenmeye çalışan gençler sayesinde hala yaşatılıyor. Son yıllarda dışarıdan gelenlerle kalabalıklaşan köyde, ev pansiyonculuğu da hızla gelişerek siz değerli misafirlerini bekliyor.


Bozköy Köyü: Bilinen geçmişi itibariyle yarımadanın en eski köylerinden biri olan Bozköy (eski adıyla Boz) günümüzde en çok göç veren ve yaşlı nüfusun en yoğun olduğu köy olarak bilinmektedir. Kayıtlara göre Türkler ile yabancıların birlikte yaşadığı köylerden biridir. Bozköy’de çok özel taşlar kullanılarak inşa edilmiş tarihi evler, çeşme, cami ve çok eski mezar taşlarına sahip bir mezarlık yer alıyor. Tarımsal açıdan yaşadığı değer ve doğal güzellikleriyle Uzundere Vadisi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Akça Kilise mevkii ise tarımsal değeri yanında çok güzel koyları ve plajlarıyla önemli turizm potansiyeline sahiptir. Bölgede Akdeniz Foku mağarası da bulunuyor. Nergis ve sümbül köyün en önemli ürünleridir. Narenciye, zeytin ve hayvancılık köyün önemli geçim kaynaklarını oluşturur. Eskiden yarımadanın en önemli bağcılık merkezlerinden biri olan Bozköy’de bağcılık yeniden canlandırılmaya çalışılan geçim kaynakları arasında yer alıyor.


Mordoğan Köyü: Karaburun’un en çok bilinen köylerinden biri olan Mordoğan, doğal güzellikleri ve mis kokusuyla ön plana çıkıyor. Köy taş evleri, dar sokakları ve balıkçı tekneleriyle adeta tablo olmaya değecek güzellikte bir atmosfere sahip. Mordoğan’ın eşsiz berrak ve soğuk suyu parlak plajları ile birleşince sizler için bu mis kokulu köyün keyfini çıkarmaktan başka bir şey kalmıyor.

ÖDEMİŞ’İN KÖYLERİ:
Birgi Köyü: Ödemiş’in tarihi ve kültürel açıdan en önemli ve dikkat çeken köyleri arasında yer alan Birgi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alarak adından sıkça söz ettirmiştir. Tarihi evleri ve ahşap işçiliği ile ünlü olan köydeki cami, medrese ve hamam gibi yapılar Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait mimariyi de yansıtmaktadır. 


Gölcük Köyü: Doğa’nın bin bir rengini içinde barındıran bir diğer güzel köy de Ödemiş’te yer alan Gölcük köyüdür. Köy, muhteşem bir göl ve orman manzarasına sahiptir. Burada uzun ve sakin doğa yürüyüşleri yapabilir.  Göl kenarında kamp yaparak piknik yapabilirsiniz. Temiz havanın tadını çıkarmak isteyenler için de Gölcük Tabiat Parkı ideal bir mekan olarak yer almaktadır.

SEFERİHİSAR’IN KÖYLERİ:
Sığacık Köyü:
Seferihisar’ın en ünlü köylerinden biri olan Sığacık, tarihi ve kültürel değerleriyle dikkat çekiyor. Köyde yer alan Sığacık Kalesi, Osmanlı dönemine ait bir kaledir ve eşsiz deniz manzarasıyla göz kamaştırır. Dar sokakları, tarihi evleri ve limanıyla tablo gibi bir atmosfere sahip olan Sığacık, en çok tercih edilen ve turist akınına uğrayan köyler arasında yer almaktadır. 


Teos Köyü: Tarihi ve arkeolojik açıdan önemli olan Teos Antik Kenti, Seferihisar içinde yer alıyor. Bu bölge antik döneme ait kalıntıları ve manzaraları ile ziyaretçileri mest ediyor. Ayrıca eşsiz ege lezzetleri ile sizlere unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor.

BERGAMA’NIN KÖYLERİ:
Kozak Yaylası Köyü: Bergama’ya 30 km uzaklıkta bulunan Kozak, doğal güzellikleri ve şifalı sularıyla ünlüdür. Kozak Yaylası’nın eteklerine kurulan köy çam ormanlarıyla çevrilidir. Aynı zamanda çam fıstığı üretiminin önemli bir bölümü de burada karşılanmaktadır.


Şirinköy Köyü: Bergama’nın en ünlü köylerinden biri olan Şirinköy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bergama Antik Kentine yakınlığı ile biliniyor. Köyde yer alan tarihi evler, taş sokaklar ve köy meydanı geleneksel bir köy atmosferi sunuyor. Ayrıca köyde Bergama’ya özgü el sanatları ürünlerini bulabileceğiniz pek çok şirin dükkan da bulunuyor.