- Genel
- 16.05.2025 11:50
Kurbanlıklarını kesen vatandaşların merak ettiği konulardan biri olan kurban etinin pay edilmesi ve dağıtılması gibi soruların cevaplarını sizler için derledik
KEMAL ÖZKURT
Kurban Bayramı’nda kurban kesimi kadar pay edilmesi ve dağıtılması da hassas konulardan biri. Bayramın ilk günü kurban kesim işlemlerini tamamlayıp üzerlerine düşen payı alan vatandaşlar kurban etinin kaçta kaçının dağıtılacağını merak ediyor. Konuyla ilgili bir çok söylenti ortada dolşasada kesin ve doğru bilgi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada mevcut. Bu açıklamaya göre; Kurban sahibi kurbanın etinden yiyebilir, bakmakla yükümlü bulunduğu kimselere yedirebilir; ancak etinin bir kısmını da dağıtması gerekir, şeklindedir. Peki diyanete göre kurban eti nasıl pay edilir? Kimlere kurban eti verilebilir?
KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?
Kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi gerekiyor. İkinci parçanın eş, dost, akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen yoksul kimselere dağıtılması gereklidir. Her ne kadar kurban eti ne kadar çok dağıtılırsa o kadar bereketli ve sevabı bol olsada, kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesi de bir sakınca taşımaz. Kurban eti parçalama konusu da kurban ortakları arasında eşit şekilde yapılmalıdır. Her bir kurban ortağına aynı miktarda kurban eti verilmelidir. Hak geçmemesi adına etin her bölümünden aynı büyüklükte et verilmelidir.
KURBAN ETİ ORTAKLAR ARASINDA NASIL DAĞITILIR?
Öncelikle kurban eti dağıtımı başlamadan önce tüm ortakların orada bulunması ve yoksa da vekaleten birilerinin bulunması gerekmektedir. Kesilen kurbanlar eşit bir şekilde tartılarak eşit torbalar içine konulmalıdır. Kurban etlerinin kanı, safra kesesi ve koç yumurtası gibi kısımları yenilmediği için bu kısımların paylara eklenmemesi gereklidir. Daha sonrasında bu torbalara numaralar verilerek kurban sahiplerine çektirilmelidir. Kurban eti dağıtımı sırasında adaletten şaşmadan dağıtımın nasıl yapıldığı, kimlere dağıtıldığı ve miktarların nasıl belirlendiği açık bir şekilde ifade edilmelidir.
KURBAN ETİ KİMLERE VERİLİR?
Kesilen kurban etleri en başta yoksul ve ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. Kurbanın derisi ve kemikleri ise kurbanı kesen kişiye kazanç sağlanacak şekilde satılması dinen caiz değildir. Bunun yerine deri ve kemikleri hayır kurumlarına bağışlamak daha doğru bir karardır. Bunların haricinde kurban eti akraba komşularada verilebilir. Öte yandan kurbanı kesen vatandaşlar kendi hane halkına kurban etini yedirebilir kendisi de yiyebilir. Ayrıca kurban kesen birine her ne kadar kurban etinden pay verilebilsede, etin ihtiyaç sahiplerine verilmesi daha hayırlı olacaktır. Kurban etinin kimlere verilmeyeceği sorusuna gelirsek eğer kurban etini satıp kazanç sağlayan kişilere kurban eti verilmez.