Masterchef ilk takım oyunu: MasterChef’te Ege mezeleri: Ege mezeleri neler, nasıl yapılır?
MasterChef'te ana kadro şekillendi ve ilk takım oyunu için Ege mezeleri teması belirlendi. Mavi takımın kaptanlığını Emre üstlenirken, kırmızı takım kaptanlığına Ayşe seçildi. İşte MasterChef'te yapılan Ege mezelerinin tarifleri...
MasterChef izleyicileri, Ege mezelerinin tariflerini merak ediyor. Programda Ayşe ve Emre'nin kaptanlığını üstlendiği takımlar, ilk bölümde meze çeşitleriyle yarışacak. Fava, kabak çiçeği dolması ve ahtapot salatası gibi lezzetler öne çıkıyor. İşte en popüler Ege mezeleri tarifleri...

MASTERCHEF EGE MEZELERİ

Fava tarifi
Fava Malzemeleri
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 250 gram kuru bakla
- Bir tutam dereotu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 500 mililitre su
Üzeri İçin:
- Dereotu
- Zeytinyağı
- 1 adet kırmızı soğan
Fava Hazırlanışı
- Fava yapmak için önce kuru baklaları yıkayıp bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak kadar su ekleyip, bir tatlı kaşığı tuz ilave edin.
- Kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar pişirin. Baklalar suyu çektikçe azar azar su ekleyin. Püre kıvamına geldiğinde, ocağın altını kapatın ve karışımı bir borcama dökün.
- Oda sıcaklığına geldikten sonra, buzdolabına koyarak 1-2 saat soğumasını bekleyin.
- Soğuduktan sonra üzerine dereotu, kırmızı soğan ve zeytinyağı ekleyerek servis yapın. Favanız servise hazır. Afiyet olsun!

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi
Kabak Çiçeği Dolması Malzemeleri
- 25-30 adet kabak çiçeği
- 2 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet domates
- 1.5 su bardağı pirinç
- Yarım bardak sıcak su
- Dereotu (bir demetin üçte biri kadar)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Kabak Çiçeği Dolması Hazırlanışı
- Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Domatesi rendeleyin ve dereotu yapraklarını ince ince kıyın. Kabak çiçeklerinin üzerindeki yeşil kısımları nazikçe çıkarın ve çiçeklerin içindeki sarı kısımları temizleyin.
- Geniş bir tencerede zeytinyağının yarısını ısıtın ve doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar renk alana kadar kavurun. Ardından yıkanmış pirinci ekleyerek kavurmaya devam edin. Rendelenmiş domatesi, karabiberi, tuzu ve kuru naneyi ekleyip karıştırın. Sıcak suyu ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Harcı dinlendirdikten sonra doğranmış dereotunu ekleyin ve karıştırarak harmanlayın.
- Kabak çiçeklerinin içini hazırladığınız harçla nazikçe doldurun ve çiçekleri kapatın. Doldurulan çiçekleri tencereye dizin, üzerlerine kalan zeytinyağını gezdirin ve dolmaların yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Dolmalarınızı isteğe bağlı olarak limon dilimleriyle ılık ya da soğuk şekilde servis edebilirsiniz.

Ege Usulü Mücver Tarifi
Ege Usulü Mücver Malzemeler
- 3 adet küçük boy kabak
- 5 adet taze soğan
- Yarım demet ince doğranmış maydanoz
- Yarım demet ince doğranmış dereotu
- 3 adet yumurta
- 60 gram un
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Kızartmak için zeytinyağı
Mücver Yapılışı
- Kabakları rendeleyin ve suyunu sıkarak süzün. Rendelenmiş kabakları, doğranmış taze soğan, maydanoz, dereotu, yumurta, un, tuz ve karabiberle birlikte bir kapta iyice karıştırın. Elde ettiğiniz karışımdan kaşık yardımıyla parçalar alarak kızgın yağa bırakın. Mücverlerin her iki tarafı altın sarısı rengini alana kadar kızartın. Kızarttığınız mücverleri, fazla yağı çekmesi için kâğıt havlu üzerine alın.
- Sarımsaklı yoğurtla servis ederek lezzetini tamamlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

Atom Tarifi
Atom Malzemeleri
- 5 adet kurutulmuş Arnavut biberi
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Zeytinyağı
- Tereyağı
Atom Yapılışı
- Atom mezesi için, öncelikle süzme yoğurdu, rendelenmiş sarımsağı ve tuzu bir kapta iyice çırpın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin ve zeytinyağı ekleyin. Kurutulmuş Arnavut biberlerini küçük parçalara ayırın ve bu yağlı karışıma ilave edin. Karışıma kırmızı toz biberi de ekleyip kısa bir süre pişirin, ardından ocağı kapatın.
- Servis tabağına aldığınız yoğurdun üzerine kaşıkla çukur oluşturun ve hazırladığınız biberli yağı üzerine gezdirin. Lezzetli Atom mezesi servise hazır. Afiyet olsun!