Midye tüketirken dikkat, zehirlenebilirsiniz!

Sevilen sokak lezzeti midye dolma pek çok kentte karşımıza çıkıyor. Peki hayatımıza ne zaman girdi? Zehirlenme durumunda belirtileri neler? İşte bu soruların cevapları…


  • Oluşturulma Tarihi : 01.09.2023 08:11
  • Güncelleme Tarihi : 01.09.2023 08:11
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Midye tüketirken dikkat, zehirlenebilirsiniz! haberinin görseli

Hayvansal protein açısından son derece zengin olan su ürünleri, söz konusu kabuklu seçenekler olduğunda pek çok insan için lezzet oranını artırmaktadır. Midye ya da diğer bir deyişle midye dolma da bu sınıfa girmekte ve ülkemizde bol miktarda tüketilmektedir. Ancak bu ürün dikkatli tüketilmezse, istenmeyen sonuçlar ortaya koyabilmekte ve yaygın olarak midye zehirlenmesi yaşanabilmektedir.

Midye nedir?

Özellikle son yıllarda popülaritesini artıran ve günümüzde ülkemizin pek çok şehrinde satışa sunulan midye, birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabuktan meydana gelen yumuşakçalardır. Bivalvia sınıfında bulunan çoğu omurgasız midye olarak adlandırılırken, bazılarına istiridye denmektedir.

Midyenin Türk Mutfağındaki yeri

Çoğun insanın düşündüğünün aksine midyenin hayatımıza girişi yeni değildir. Türk yemek kültürüne uzun yıllar önce giren midye dolmanın gastronomi kültüründe yer alışı, Osmanlı Devleti dönemine denk gelmektedir. İstanbul’un Fethi’nin ardından midye dahil pek çok deniz ürünü, mutfağımızın bir parçası olmuştur. Günümüzde birçok insanın favori sokak lezzeti olarak tükettiği midyeler, oldukça yüksek protein miktarına sahiptir.

Midye nasıl yapılır?

Her geçen gün tüketim oranını artıran ve pek çok insan tarafından severek tüketilen midyenin nasıl yapıldığı ve içerisinde bulunan ürünler dikkat çekici olmaktadır. Özellikle ilk defa tadına bakacak insanlar için, bu kabuklu gıdanın içerisindeki malzemeler merak edilmektedir. Buna göre midye dolmanın içerisinde; temizlenmiş ve haşlanmış midye içi, pilavı için haşlanmış pirinç ile baharatlı iç pilav bulunmaktadır.

Midye neden zehirler?

Dikkatli tüketilmezse deniz ürünleri tüketiminden kaynaklı zehirlenmeler yaşanabilmektedir. Özellikle sıcak bölgelerde gıdaların daha hızlı bozulması ve bakteri sayılarındaki artış nedeniyle, bu tarz bölgelerde yaşayan kişiler son derece dikkatli olmalıdır. Midye gibi içerisinde bakteri barındıran ve nörotoksin salgılaması ile zehirlenmeye neden olan yiyeceklerin, doğru hijyenik koşullarda hazırlanması son derece önemlidir.

Midye zehirlenmesinin belirtileri

Söz konusu gıda zehirlenmesi olduğunda, hangi üründen kaynaklı olursa olsun ortak belirtiler bulunmaktadır. Karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal en yaygın görülen zehirlenme belirtileridir. Ancak midyenin diğer gıdalara göre farklılık gösteren bazı belirtileri bulunmaktadır. İçerisinde yer alan bakteriler nedeniyle nörotoksin salgılayan midyelerden kaynaklı zehirlenme vakalarında; uyuşma, halsizlik ve bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir. Herhangi bir gıda nedeniyle zehirlenen kişilerin şikayetleri genellikle 2 gün içerisinde geçmektedir. Bu süreçte bol su içmek önem arz etmektedir ama midyeden kaynaklı zehirlenme durumu yaşayan kişiler, salgılanan nörotoksin nedeniyle mutlaka hastaneye gitmelidir.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ