Sayfa Yükleniyor...
Rasathane son depremler hakkında bilgi edinilecek en güvenilir kurumlardan biridir. Rasathane nedir? İşte konuya ilişkin detaylar…
Bilimsel açıdan oldukça büyük bir öneme sahip olan rasathaneler, doğal afetlerin öğrenebilmesi için oldukça kritik bir görev alanına sahiptir. Gökyüzünde meydana gelen değişikliklerin gözlemlendiği ve buna bağlı olarak pek çok veri ve sonucun elde edildiği bilim merkezleri olan rasathaneler, son derece faydalı işlere imza atmaktadır. Kandilli rasathane gibi kıymetli alanlarda varılan sonuçlar, rasathane son depremler gibi konularda araştırılmalar yapılmasına ve rasathane nedir sorusunun sorulmasına yol açıyor. Haberimizin devamından konuya ilişkin detaylara ulaşabilirsiniz.
Bir gözlemevi olan rasathane, uzayda meydana gelen herhangi bir değişikliği incelemek ve bunun hakkında veriler elde ederek incelemelerde bulunmak için kurulmuştur. Gökyüzünde ortaya çıkan değişimler baz alınarak gerçekleşen astronomik olayların keşfedilmesini sağlayan rasathaneler, her türlü gezegen, gök cismi ve yıldızı da inceleme altına alır. Yaptığı incelemeler sayesinde vardığı sonuçlar ile gelecekte ortaya çıkma ihtimali olan doğal afetler konusunda da bilgi veren rasathaneler, bu açıdan son derece önemli ve kritik bir görev alanına sahiptir. Gözlem alanı gökyüzü ve uzay olan rasathaneler, bu nedenle yüksek ve önü açık olan yerlerde kurulur. Ülkemizin en gelişmiş rasathanesi Antalya’da Toroslar üzerinde kurulu olan rasathanedir. Bunun yanı sıra İstanbul Sancaktepe’de konumlanan rasathane de bir o kadar önemli ve gereklidir.
Kandilli Rasathanesi ne zaman kuruldu?
Tam adı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü olan ve Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Kandilli Rasathanesi, 1868 yılında kuruldu. Türk bilim tarihi açısından son derece kıymetli ve köklü bir kurum olan Kandilli Rasathanesi, İstanbul Üsküdar’ın Kandilli Mahallesi’nde Boğaz gören bir tepede konumlanmaktadır. Kurulduğu dönem ismi Rasathane-i Amire olan Kandilli Rasathanesi’nde Avrupa’dan satın alınarak getirtilen gözlem aletleri yer alıyordu. Söz konusu rasathanenin ilk müdürü ise Aristide Coumbary idi. 1909 yılında meydana gelen 31 Mart Vakası olarak bilinen olayda tahribata uğrayan bina, bir süre için Maçka’ya taşındı. 1911 yılında ise bugün olduğu yere, yani Kandilli’ye taşındı. 1982 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Kandilli Rasathanesi, 1982 yılına gelindiğinde Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlandı. Rasathane Kandilli sınırları içerisinde hizmet vermeye devam ederken, 28 Mart 1983 yılında çıkarılan yasa ile ismi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) olarak değişti. Rasathane son depremler hakkında güvenilir bilfi
BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Doğal afetler psikolojiyi etkiler mi?
HABER MERKEZİ