Sayfa Yükleniyor...
Zerdeçallı süt, geleneksel olarak Hint ve Ayurvedik tıbbında uzun yıllardır doğal ilaçlarda kullanılan bir içecek olduğu biliniyor. İşte zerdeçallı sütün sağlığımız üzerindeki güçlü etkileri..
Zerdeçal, kökeni Hindistan ve Güneydoğu Asya olan, parmak şeklindeki turuncu-sarı yapılara sahip, sert, lifli bir köksapa sahip, zencefil familyasından bir bitkinin yer altındaki kökünün adıdır. Zerdeçalın sağlığımız üzerindeki güçlü etkileri şunlardır:
1. Antiinflamatuar ve antioksidan etkiler: Zerdeçalın içerdiği aktif madde olan kurkumin, güçlü antiinflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Bu özellikleriyle zerdeçal, kronik inflamasyonla ilgili hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir. Artrit ve astım gibi farklı kronik hastalıkların altında yatan iltihabı azaltır.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi: Zerdeçalın antioksidan özellikleri serbest radikaller ile savaşarak hücre bütünlüğünü korur, genel hücresel sağlığı destekler. Ayrıca vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirerek kronik hastalıkların da önüne geçer.
3. Analjezik etki: Zerdeçal sütü doğal ağrı kesici görevi görür. Daha çok migren, artrit ile vücut ağrılarını hafifletir. Ayrıca adet ağrılarını da hafifletir.
4. Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisi: Zerdeçalın antibakteriyel ve antiviral özelliği boğaza, bademciklere ve öksürüğe fayda sağlar. Ayrıca akciğerlerdeki tıkanıklıkları da açar.
5. Sindirim sağlığına destek verir: Kurkumin, mide-bağırsak kanalındaki iltihabın azaltılmasına yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırır. Bu gaz, şişkinlik ve diğer sindirim şikayetlerini en aza indirir. Ayrıca antibakteriyel özellikleri mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar.
6. Kalp sağlığına olumlu etkileri: Zerdeçal sütünün antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur ve kurkumin ayrıca kolesterolü düşürmeye ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.
7. Karaciğeri ve kanı temizler: Zerdeçal sütü karaciğeri temizleyerek karaciğer fonksiyonunu iyileştirir. Aynı zamanda kanı temizler.
Zerdeçallı sütü sabahları veya yatmadan önce içebilirsiniz.
Kalp sağlığına olumlu etkileri: Zerdeçal sütünün antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur ve kurkumin ayrıca kolesterolü düşürmeye ve aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye destek olur.
Karaciğer ve kanın temizlenmesi: Zerdeçal sütü karaciğeri temizleyerek karaciğer fonksiyonunu iyileştirir. Ayrıca kanı da temizler. Zerdeçallı sütü sabahları ya da yatmadan önce içebilirsiniz.
Zerdeçallı sütün faydaları saymakla bitmez ve aynı zamanda cilt sağlığına da iyi gelir. Zerdeçal sütü cildi aydınlatır, lekeleri giderir ve yaşlanma belirtilerini de azaltır.
Malzemeler:
1 bardak süt
1 çay kaşığı zerdeçal
2 çay kaşığı bal
1 fiske tarçın
Hazırlanışı:
Sütü bir tencereye dökün ve orta ateşte kaynatmaya başlayın.
Ilık süte zerdeçal, bal ve tarçın ekleyin. Karışımı kısık ateşte sürekli karıştırın ve 5-10 dakika pişmesini sağlayın.
Karışımı ocaktan alın, hafifçe soğumasını bekleyin. İstenirse süzgeçten geçirilerek bardağa dökülür.
Zerdeçallı süt, daha çok soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak ve sağlık dostu bir seçenektir.
Zerdeçalın tarihi, birçok farklı kültür tarafından hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için kullanıldığı binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Şu anda zerdeçal, sağlığa olan faydaları ve lezzeti nedeniyle tüm dünyada popülerlik kazanıyor.
Zerdeçal, zencefilgiller familyasından Curcuma longa bitkisidir. Yaygın olarak sarı baharat olarak bilinen kökleri genellikle yemek pişirmede kullanılır. Ayrıca zerdeçal geleneksel tıpta önemli bir rol oynamaktadır ve çeşitli sağlık yararlarıyla ilişkilendirilir.
Zerdeçal, Güneydoğu Asya’ya özgü bir bitki olarak bilinmektedir Hindistan, Bangladeş, Sri Lanka, Myanmar ve diğer ülkelerde yaygın olarak yetiştirilir. Bu bölgelerde zerdeçal binlerce yıldır hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır.
Zerdeçalın tarihi M.Ö.’ye kadar uzanmaktadır. Kökeni M.Ö. 2500 yılına kadar uzanmaktadır. M.Ö., Hindistan’ın Vedik dönemi. Bu dönemde zerdeçal baharat ve renklendirici olarak kullanılıyordu.
Hindistan’ın geleneksel tıbbı Ayurveda, parlak bir cilt, sindirim sorunları ile enfeksiyongibi çeşitli sağlık sorunlarına çözüm olarak zerdeçalı önermektedir.
Zerdeçal uzun zamandır Doğu Asya’da kullanılmaktadır. Çin ve Japonya gibi ülkelerde zerdeçal geleneksel tıpta önemli bir yeri vardır. . Bu bölgelerde zerdeçalın antiinflamatuar, antioksidan ve bağışıklık güçlendiren özellikleri hakkında farklı fikirler gelişmiştir. Zerdeçal son yıllarda Batı ülkelerinde giderek daha popüler hale geldi. Bu, zerdeçalın sağlık yararları konusunda artan araştırmalarla ilişkilidir. Bilimsel araştırmalar zerdeçalın etken maddesi olan kurkuminin antioksidan ile antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bu nedenle zerdeçal ile kurkumin takviyeleri pekçok sağlık probleminde besin takviyesi olarak kullanılır.
Zerdeçalın tarihi eski Hindistan’a kadar uzanır. Yetiştirme başlangıçta Hindistan ve çevre bölgelerde başladı. Hint yemeklerinde yaygın kullanılan baharat olan zerdeçal, köri tozunun ana bileşenlerinden birisidir. Geleneksel tıpta önemli yere sahip zerdeçal, sağlık açısından çeşitli faydalarla ilişkilendirilmektedir.
HABER MERKEZİ