- Genel
- 21.04.2025 16:38
Tarihler 12 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 12 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
12 Haziran tarihte bugün 2011 yılında Türkiye'de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Seçimleri gerçekleştirildi.
Ezgi Dilik, 12 Haziran 1995 tarihinde Ankara'da doğmuş eski bir milli Türk voleybolcudur. 2022 yılı Kasım ayı itibariyle Kanada'da Thompson Rivers Üniversitesi takımında antrenör olarak görev yapmaktadır.
Kulüp kariyerine Eczacıbaşı altyapısında başlayan Dilik, daha sonra VakıfBank'a transfer oldu. Ardından üç sezon boyunca Fenerbahçe forması giydi. Sonrasında ise iki sezon boyunca Sarıyer Belediyespor'a kiralandı. 2014-2015 ile 2016-2017 sezonları arasında Fenerbahçe'ye geri döndü ve burada üç sezon geçirdi. 2017-2018 sezonunda uzun bir aradan sonra Eczacıbaşı'na geri dönerek iki sezon bu kulüpte oynadı. 2019-2020 sezonunda Aydın Büyükşehir Belediyespor'a transfer oldu. Sonraki sezon ise Beşiktaş forması giydi. 2021-2022 sezonunda ise Kanada'daki Thompson Rivers Üniversitesi'ne transfer oldu ve sezon sonunda voleybol kariyerine son verdi.
Uluslararası arenada, Dilik 2014 Avrupa Kadınlar Voleybol Ligi'ni kazanan Türkiye kadın voleybol milli takımının bir üyesiydi.
12 HAZİRAN TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?
Sümer Tilmaç, tam adıyla Sıtkı Kazım Sümer Tilmaç, 15 Temmuz 1948'de Malatya'da doğmuştur. Babası Giritli bir memur, annesi ise Türkmenistan göçmeni bir memurdur. Gençlik yıllarında Arena Tiyatrosu'nda oyunculuk kariyerine adım atan Tilmaç, 1968'de İstanbul Belediye Konservatuvarı'ndan mezun olmuştur. Eğitim hayatında Münir Özkul ve Gazanfer Özcan gibi ünlü sanatçıların öğrencisi olmuştur. Kariyeri boyunca 210'dan fazla filmde ve yaklaşık 60 tiyatro oyununda rol almıştır.
Tiyatro çalışmalarının yanı sıra, Meraklı Köfteci, Vatandaş Rıza, Ah Güzel İstanbul, Gırgıriye, Kılıbık, Damga, Acı Dünyalar, Reis Bey, Kahpe Bizans ve Hemşo gibi birçok sinema filminde ve Süper Baba ve Karaoğlan gibi televizyon dizilerinde de yer almıştır. 2002 yılında "Son" filmindeki performansıyla en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Sadri Alışık ödülü kazanmıştır. Son olarak "Çakallarla Dans" filminde rol almıştır.
12 Haziran 2015 tarihinde Sedat Peker'in düğün töreni sırasında kalp krizi geçirmesi sonucu hastaneye kaldırılan Tilmaç, maalesef hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilmiştir. Ocak ayında da kalp ve akciğer yetmezliği nedeniyle Antalya'da hastaneye kaldırılan Tilmaç, "Bir şeyler bozulunca kolay kolay düzelmiyor" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
dostları Hulusi Karsel’den dersler aldı. Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandıktan sonra burada Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı keman eğitimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile sürdürdü; çağdaş müzik eserlerini ise Liko Amar ile çalıştı.
İlk resitalini 18 Nisan 1946'da Ankara Devlet Konservatuvarı'nın konser salonunda veren Suna Kan, Mozart'ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirerek "Harika Çocuk" olarak anıldı. 1948’de çıkarılan ve kendisine özel olarak hazırlanan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” sayesinde devlet bursu ile yurt dışında eğitim alma imkânı buldu. Ailesiyle birlikte önce Roma’ya, ardından Paris Konservatuvarı’na gitti ve burada Gabriel Bouillon ile çalışarak 1952 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi.
Konservatuvar sonrası Gabriel Bouillon ile çalışmalarına devam eden Suna Kan, uluslararası yarışmalara katılarak Viotti Yarışması'nda birincilik (1955), Münih Yarışması'nda ikincilik (1956) ve Long-Thibaud Yarışması'nda Paris Kenti ödülünü (1957) kazandı.
1957’de Türkiye’ye dönen Suna Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçısı oldu. 1960 yılında müzisyen ve müzik eleştirmeni Faruk Güvenç ile evlendi. Bu evlilik, Faruk Güvenç’in 1982’deki ölümüne kadar sürdü.
1960 yılında, Türkiye'nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin ile keman-piyano ikilisi kurarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve yurt dışında konserler verdi. Daha sonra Almanya'da eğitim almış Gülay Uğurata ile bir ikili oluşturarak 29 yıl boyunca birlikte çaldılar.
1970'li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve Faruk Güvenç ile birlikte Ankara Oda Orkestrası'nın kuruluşunda yer aldı. Orkestra, yurt dışında yüzün üzerinde konser verdi ve çeşitli plaklar yaptı. 1977-1986 arasında Ankara Oda Orkestrası'nda başkemancı ve solist olarak görev aldı.
Geniş bir repertuvara sahip olan Suna Kan, Türk bestecilerin keman için ürettikleri eserlerin önde gelen yorumcularındandı. Necil Kazım Akses’in Keman Konçertosu'nun ilk icrasını gerçekleştirdi, Ulvi Cemal Erkin’in ve Ahmet Adnan Saygun’un keman konçertolarını sıkça yorumladı. 1971'de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Talât Sait Halman’ın Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu'nda düzenlemek istediği Itri konserine karşı çıkarak, "alaturka müzik o salonda icra edilirse devlet sanatçısı unvanımı geri iade ederim" demiş ve bu konserin iptaline neden olmuştur.
1988 yılında diplomat Halit Güvener ile evlendi ve sefire olarak Macaristan’da bulundu. 1996 yılında Sevda - Cenap And Müzik Vakfı Onur Altın Madalyası ile ödüllendirildi. 1997’de Müşerref Hekimoğlu'nun yazdığı "Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman" adlı kitap yayımlandı.
Mayıs 2017'de sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermediğini belirterek, "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım" dedi. Suna Kan, 11 Haziran 2023'te 86 yaşında Ankara'da hayatını kaybetti ve 12 Haziran’da Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.