Tarihte bugün ne oldu? 14 Kasım

Tarihler 14 Kasım’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 13.11.2023 21:00
  • Güncelleme Tarihi : 13.11.2023 21:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 14 Kasım

Türkiye ve dünyada 14 Kasım tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

14 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

tarihte-bugun-ne-oldu-14-kasim (2)

Burak Tozkoparan Kimdir ?

Burak Tozkoparan, 4 Kasım 1992’de İstanbul’da doğdu. Aslen Rizeli olan Burak Tozkoparan müzisyen kimliğiyle de göze çarpmaktadır. Tozkoparan, finali 2 Nisan 2011'de Bostancı Gösteri Merkezi'nde yapılan 14. Liselerarası Müzik Yarışması'nda Enstrüman dalında Bateri ile 1. olmuştur. Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi'nin temsil ettiği yarışma sonrası eğitimini Okan Üniversitesinde yüzde yüz bursluluk kazanarak; Sinema ve Televizyon bölümünde eğitimine devam etmektedir. Birçok grupla beraber çalışan Burak Tozkoparan, Olcayto Ahmet Tuğsuz un eşliğinde kurulan 'Pervane' grubunda da bateristlik yapmıştır.

Yüksek öğretim eğitimini tam burslu olarak Okan Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon Bölümü’nde tamamlamıştır. Burada almış olduğu eğitimin ardından kameralar karşısına ilk kez ‘Paramparça’ isimli televizyon dizisi ile geçmiştir. Tek Yürek, Kırgın Çiçekler, Mest-i Aşk, Sesinde Aşk Var, Hesapta Aşk gibi yapımlarda rol alan ve son olarak, Atv ekranlarında yayınlanan Gençliğim Eyvah dizisinde Zola karakterine hayat veren Burak Tozkoparan, Akrep burcudur.

Burak Tozkoparan’ın Rol Aldığı Diziler:

Menajerimi Ara (Emir, 2021)

Gençliğim Eyvah (Zola Asmalı, 2020)

Tek Yürek (Cem Saruhan, 2019)

Kırgın Çiçekler (Komiser Ali, 2017)

Paramparça (TV Dizisi Ozan Gürpınar, 2014-2016)

Burak Tozkoparan’ın Rol Aldığı Filmler:

Mest-i Aşk (Sultan Veled, 2020)

Sesinde Aşk Var (Rüzgar, 2019)

tarihte-bugun-ne-oldu-14-kasim (1) 

14 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Orhan Veli Kanık Kimdir?

Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 – 14 Kasım 1950), asıl adı Ahmet Orhan olan Cumhuriyet Döneminde şiir, hikaye, deneme, makale ve çeviri türlerinde eserler kaleme almış, 30'dan fazla eseri bulunan, Garip akımının kurucusu olan Türk şair, deneme, makale, öykü yazarı, çevirmen ve nasirdir.

Orhan Veli Kanık, 1914 senesinde İstanbul’un Beykoz semtinde Fatma Nigar Hanım ve Mehmet Veli Bey'in çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 

Sokaktaki insanların dilini şiire taşımış olan Orhan Veli Kanık, eğitim hayatına Akaretler İlkokulu’nda başlamıştır. Üniversite eğitimini yarım bırakmış ve 1937 yılında Ankara’da PTT Umum Müdürlüğü Telgraf İşleri Reisliği Muamelât'ta memur olarak çalışmaya başlamıştır. Askerliğini Gelibolu'da yapmış olan Orhan Veli Kanık, Millî Eğitim Bakanlığı Tercüme Bürosu’nda da çalışmıştır. İçkiye düşkün olan şair hayatı boyunca düzenli bir çalışma hayatının içerisine girememiştir

Orhan Veli Kanık, çevresi tarafından sevilen, iyi yürekli, dost canlısı, kibar ve duygulu birisidir. Orhan Veli Kanık, fiziksel olaraksa oldukça kemikli bir vücuda sahiptir ve kollarıyla bacakları epey uzundur. Yaylanarak ve göğsünü hafifçe öne doğru eğerek yürüyen Orhan Veli, ince ve beyaz ellere sahiptir. Şair, geniş bir alına ve sivri bir çeneye sahiptir. Yüzünde gençliğinde yaşadığı sivilce problemi nedeniyle sivilce izleri vardır. Büyük bir tiyatro tutkunu olan Orhan Veli Kanık, hem tiyatro oyunu yazmış hem de çeşitli oyunlarda sahneye çıkmıştır.

Orhan Veli Kanık, şiire getirdiği yenilikler nedeniyle başlarda büyük ölçüde yadırganmış ve çok sert eleştirilere maruz kalmış bir şairdir. Alışılmışın dışındaki eserleri ile önce yadırganmış sonra da eğlenme ve aşağılamaya maruz kalmıştır. Yaşadığı dönemde büyük bir üne sahip olan nadir şairlerden Orhan Veli Kanık, tüm olumsuz tepkilerin yanı sıra büyük bir sevgi ve hayranlıkla da karşılaşmıştır.

Orhan Veli Kanık, 1940 yılında Abidin Dino, Alaeddin Hakgüder ile birlikte sadece bir sayı yayımlanabilen "Küllük" isimli bir dergi çıkarmıştır. Bu dergi bir sayı çıksa da Orhan Veli Kanık'ın ilk sayıda yayımladığı "Tahattur " şiiri 1968 yapımı "Vesikalı Yarim" filmine ilham kaynağı olmuştur. Orhan Veli Kanık'ın yayımlanmış bir romanı olmasa da yazmaya başladığı bir roman olduğu bilinmektedir. Kitabın adı "Dünyalarının Dışında"dır fakat şair vefatına kadar kitabı tamamlayamamıştır.

Şair Orhan Veli Kanık, 14 Kasım 1950 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

Şiir:

Garip (Oktay Rıfat ve Melih Cevdet’le 1941),

Garip (yalnız kendi şiirleriyle, genişletilmiş 2. baskı, 1945),

Vazgeçemediğim (1945),

Destan Gibi (1946),

Yenisi (1947),

Karşı (1949).

Ölümünden sonra, şairin kitapları bir arada, kitaplarına girmeyen şiirlerle birlikte Orhan Veli, Bütün Şiirleri (1951) adıyla basıldı. Sonraki yıllar yeni basımları yapıldı.

Düzyazıları, eleştiri ve hikayeleri:

Nesir Yazıları (1953),

Denize Doğru (1970),

La Fontaine’in Masalları (49 fabl manzum çeviri, 1943, YKY 2003),

Nasrettin Hoca Hikayeleri (72 fıkra manzum çeviri, 1949, YKY 2003).

Bütün Eserleri Edebiyat Dünyamız (düzyazı, konuşma, 1975),

Bütün Yazıları (1982; 1. cilt Sanat Edebiyat Dünyamız, 2. cilt Bindiğimiz Dal).

Bütün Şiirleri (1975).

Çeviri Şiirler (der. Asım Bezirci, 1982).

2003’te Yapı Kredi Yayınları tarafından bütün şiirleri ve öteki eserleri yeniden yayınılanmaya başladı. İlk kez yayımlananlar içinde Şevket Rado’ya Mektuplar (Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday’la haz. E. Necdet İşli, 2002),

El Kapısında (Oyun, Turgenyev’den çeviri, haz. M. Sabri Koz, 1994) yer aldı.

Çeviri:

Bir Kapı ya Açık Durmalı ya Kapalı (A. de Musset, 1943),

Scapin’in Dolapları (Moliere, 1944),

Fransız Şiiri Antolojisi (1947),

W. Shakespeare, Hamlet ve Venedikli Tüccar (C. Labm’dan-Ş. Erdeniz’le, 1949),

Saygılı Yosma (J. P. Sartre, 1961),

Batıdan Şiirler (1963).

Çeviri kitaplarının sayısı 12’dir.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Ölüm hariç her derde deva olan çörek otu… Çörek otu yağı saça faydaları

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ