Tarihte bugün ne oldu? 3 Ağustos

Tarihler 3 Ağustos’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde


  • Oluşturulma Tarihi : 03.08.2023 03:00
  • Güncelleme Tarihi : 03.08.2023 03:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 3 Ağustos

Türkiye ve dünyada 3 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

3 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN HANGİ OLAYLAR YAŞANDI?

Kristof Kolomb

1492 - Kristof Kolomb, İspanya'dan üç gemiyle Hindistan'a ulaşmak ve yeni kıtalar keşfetmek amacıyla yola çıktı.

Kristof Kolomb, 31 Ekim 1451 ve 20 Mayıs 1506 tarihlerinde yaşamış, Atlantik Okyanusuna yaptığı dört sefer ile coğrafî keşifleri başlatıp, Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kâşiftir. Katolik hükümdarların desteklediği keşifleri sayesinde, Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı gerçekleşmiş.

1869 - Büyük Samsun yangını meydana geldi. 125.000 m²'lik alan yangından birinci derecede etkilendi.

Büyük Samsun Yangını, 1869 yılında tarihi adı Amisos olan ve bugün Samsun olarak adlandırılan yerleşimde meydana geldi. Bu yangın kentte daha önce meydana gelen yangınlardan çok daha şiddetli olduğundan büyük yangın olarak nitelendirildi. 3 Ağustos 1869 tarihinde meydana gelen yangına dair en önemli belge, dönemin Fransa Samsun konsolosunun İstanbul'daki Fransız Büyükelçiliğine göndermiş olduğu rapordur. Yangının tarihi, kapsadığı alan, verdiği zarar ve halkın durumu bu rapor sayesinde kesin olarak bilinmekte. Rapora göre yangın bugünkü Samsun Büyükşehir Belediyesi binasının karşısında bulunan Süleymaniye Medresesi'nde başlayıp, civardaki petrol ürünleri satılan bir dükkâna ulaştığında da güçlenerek devam etmiş. Tespit raporlarındaki verilere bakıldığında, 125.000 m2'lik alanın yangından birinci derece etkilendiği, yangın alanı içerisinde alan 500x250 metrelik bir alanda ise ahşap yapılardan geriye kalan hiçbir şey kalmadığı, toplamda ise 718 yapının zarar görüp, bu yapıların 121.000 m2'lik alanı kapsadığı kaydedilmiş.

1914 - I. Dünya Savaşı: Balkan Cephesi başladı.

Balkan Cephesi, I. Dünya Savaşı dahilinde Balkanlar'da meydana gelen muharebeleri kapsamakta. I. Dünya Savaşı, Avusturya-Macaristan ve Sırbistan arasında yaşanan çatışmalarla başladığından Balkanlar'da çıkmış. Balkan Cephesi'ndeki savaşa sonradan Rusya, Osmanlı İmparatorluğu, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkeler de katılmış. Osmanlı İmparatorluğu, Balkan Cephesi'nde Makedonya'daki cephelere 25.000 asker ve Romanya'daki cephelere 21.000 asker göndermiş. Romanya'da Osmanlı İmparatorluğu yaklaşık 19.000 kadar zayiat vermiş.

2014 - Irak ve Şam İslam Devleti'nin Yezîdî soykırımı gerçekleşti.

Yezidiler tarafından 73. Ferman olarak anılan Yezidi Soykırımı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin Irak'taki Yezîdîlere yönelik 3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirdiği katliamlar olarak bilinir. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım olarak kabul edilen bu katliamlarda, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki Yezîdî, kadınlar ve küçük yaştaki kızlar IŞİD mensupları tarafından cinsel köleliğe zorlanıp, erkekler sürgüne gönderildi ve binlerce kişi topluca infaz edildi. Birçoğu Sincar'da olmak üzere yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kişinin de esir düştüğü biliniyor. Soykırım 2014 yılında Peşmerge'nin IŞİD saldırıları sonucunda geri çekilmesinden sonra başladı.

IŞİD'in Yezîdîlere yönelik katliamının uluslararası toplumda geniş yer bulmasıyla, tepki olarak ABD IŞİD’e yönelik hava saldırıları başlattı. Bununla birlikte ABD, İngiltere ve Avustralya, Sincar Dağları'na kaçan Yezidilere uçaklarla acil yardımlarda bulundu ve Yezîdîleri savunmaya giden Peşmerge, PKK ve YPG güçlerine silah desteği verdi. IŞİD'in Yezidi nüfusuna yönelik eylemleri yaklaşık 500.000 mülteci ve binlerce kişinin yaşamını yitirmesine veya kaçırılmasına neden oldu. Soykırımın etkileri özellikle Almanya'daki diğer Yezîdî topluluklarında da görüldü. Kürdistan Bölgesel Hükümeti, 2019 yılında 3 Ağustos gününü "Ezidi Soykırım Günü" kabul etti.

3 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER DOĞDU?

Necdet Tosun-ilkses

1926 - Necdet Tosun, Türk sinema sanatçısı (ö. 1975)

Sanatçı Erdal Tosun ve Gürdal Tosun'un babası olan Necdet Tosun, lokantacılık, leblebicilik yaptıktan sonra terzide çalışırken, çekim için Burhaniye'ye gelen bir film ekibinin fiziği ile dikkatini çeker, İstanbul'a davet edilmesiyle sanat hayatı başladı. Burhaniyeli sanatçı 400'e yakın filmde rol aldı. Birçok filmde, şişman güleryüzlü "aşçı" rolünü canlandırarak sevecen tipiyle izleyicinin sempatisini kazandı.
Necdet Tosun, sinemada siyah-beyaz döneme ve bununla birlikte Türk sinemasının komedi filmlerine damgasını vurdu. İş nedeniyle  gittiği Almanya'da geçirdiği bir trafik kazası sonucu, İstanbul'a getirilmesinin ardından 13 günün sonunda, 10 Mayıs 1975'te vefat etti. Kabri Zincirlikuyu Mezarlığı´nda bulunuyor.

ahmet çakar-ilkses

1962 - Ahmet Çakar, Türk hekim, eski hakem ve spor yorumcusu

Ahmet Murat Çakar, 3 Ağustos 1962 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1980 yılında İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirmesinin ardından baba mesleğini sürdürmek için İstanbul Tıp Fakültesi'ne başladı. İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirmesinin ardından doktor olarak görev yaptı. 1993 yılında Arzu Ersoy ile hayatlarını birleştirdi. 1998 yılında hakemlik görevini sonlandırarak pek çok uluslararası maçı yönettikten sonra hakemliği bırakıp futbol yorumculuğu yapmaya başladı. 25 Şubat 2004'ta Profilo Alışveriş Merkezi'nin arkasında yer alan hekimlik yaptığı sağlık ocağının çıkışında vücuduna isabet eden beş kurşun ile vuruldu. Taburcu olduğunda spor yorumculuğu yapmaya geri döndü.

3 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER ÖLDÜ?

Mete Sezer-ilkses

2005 - Mete Sezer, Türk tiyatro sanatçısı (d. 1935)

Mete Sezer, 1955 yılında Şehir Tiyatroları'nda sanat hayatına başladı. Halk Oyuncuları ve Münir Özkul Tiyatrosu gibi topluluklarda çalışmasının ardından 1984 yılında emekli olan sanatçı, ayrıca kamera karşısına geçip çeşitli sinema ve dizi filmlerde rol oynadı, reklam filmlerinde yer aldı. Sezer, Defne Yalnız'la hayatlarını birleştirdi. Efes Pilsen'in bira reklamıyla geniş kitlelere ulaşan Sezer, Kemal Sunal filmlerinde yardımcı roller ile bulundu. 1988 yılında Erol Günaydın ve Ayşen Gruda ile beraber Panço Cipsi reklamında oynadı. Son yıllarını Anamur ’da geçiren Sezer'in sağlığı 1997 yılında bozulmaya başladı. 1998 yılında sol böbreği ile safra kesesinden ameliyat oldu. 2005 yılında, Karaciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat etti. HABER MERKEZİ

Haber Merkezi