Tarihte bugün ne oldu? 8 Nisan...

Tarihler 8 Nisan’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 08.04.2025 00:00
  • Güncelleme Tarihi : 08.04.2025 00:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 8 Nisan...

Türkiye ve dünyada 8 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

8 Nisan 1899 yılında Martha Place, elektrikli sandalye ile idam edilen ilk kadın oldu.

8 Nisan 1923 yılında Mustafa Kemal, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine yön veren 9 Umde’yi açıkladı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin seçim bildirisi niteliği taşıyan bu ilkelerin en önemli ve dikkat çekici maddesi ise “Egemenlik Ulusundur” oldu.

8 Nisan 1946 yılında, Milletler Cemiyeti'nin son oturumu gerçekleştirildi. Artık, bu uluslararası kuruluşun adı Birleşmiş Milletler olarak anılacak.

8 Nisan 1960 yılı İstanbul için alışılmadık bir doğa olayıyla tarihe geçti. Kent, 10 saat süren bir çamur yağışıyla sarsıldı. Şehirdeki birçok bölge, sabah saatlerinden itibaren çamurla kaplandı.

TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Ertuğrul Özkök, 8 Nisan 1947’de İzmir’de doğdu. Ertuğrul Özkök, eğitimine Gazi İlkmektebi’nde başladı, ardından İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirdi ve Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu’na devam etti. Bir yıl boyunca TRT’de muhabirlik yaptı. Daha sonra Fransa’da İletişim Bilimleri alanında doktora yaptı.

1986 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Ardından Hürriyet gazetesine geçerek, 20 yıl boyunca Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. 29 Aralık 2009 tarihinde bu görevinden ayrıldı. Ertuğrul Özkök, aynı zamanda Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısıydı.

Funda Arar, 8 Nisan 1975'te Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini farklı şehirlerde tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Müzik kariyerine 2000 yılında Sevgilerde albümüyle başladı ve büyük bir çıkış yaptı. Ardından, 2001'de Kıraç ile düet albümü Sevgiliye'yi çıkardı.

2002'de Alagül, 2003'te Sevda Yanığı albümleri ile popülerliğini artırdı. 2006'da Son Dans albümünü yayınladı ve aynı yıl Kıraç ile tekrar bir düet albümü çıkardı. 2008'de Türk Sanat Müziği eserlerinden oluşan Rüya albümünü piyasaya sürdü. 2009'da Zamanın Eli albümünü çıkararak, müzik kariyerinde büyük bir başarı yakaladı.

Funda Arar, müzik kariyerinin yanı sıra, 2011’de Aşkın Masum Çocukları ve 2015’te Hoşgeldin albümleriyle de dikkat çekti. 2004’ten beri müzisyen eşi Febyo Taşel ile evlidir ve bir oğlu vardır.

Cedi Osman, 8 Nisan 1995 tarihinde Makedonya'nın Ohri şehrinde dünyaya geldi. Babası Türk, annesi Boşnak olan Cedi, çocukluğunun bir kısmını Bosna'da geçirdikten sonra Türkiye'ye taşındı. Türkiye’de basketbola olan ilgisini keşfetti ve bu alanda kariyer yapmaya karar verdi.

Basketbol kariyerine Anadolu Efes altyapısında başlayan Cedi Osman, kısa sürede yetenekleriyle dikkat çekti. Efes formasıyla hem Türkiye Ligi'nde hem de EuroLeague'de önemli başarılara imza attı. Bu başarıları onu 2017 yılında NBA takımlarından Cleveland Cavaliers tarafından draft edilmeye kadar taşıdı.

Cedi Osman, Cleveland Cavaliers'a transfer olduktan sonra, NBA'deki ilk yıllarında adaptasyon süreci yaşasa da zamanla gelişim gösterdi ve takımın önemli oyuncularından biri haline geldi. NBA sürecinde, basketbolun süper yıldızı LeBron James ile aynı takımda oynama fırsatını buldu. Bu tecrübe, onun oyununu geliştirmesine yardımcı oldu.

Cedi Osman, yalnızca kulüp takımındaki başarılarıyla değil, Türkiye Milli Takımı’ndaki performansıyla da dikkat çekti. Birçok uluslararası turnuvada ülkemizi temsil eden Cedi, genç yaşına rağmen önemli başarılara imza attı.

TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Ünal Gürel, 9 Mayıs 1935'te Adapazarı'nda doğdu. 1950'lerde Hacettepe Üniversitesi Şan Bölümü'ne girdi, ancak üniversitenin ikinci sınıfında babasının vefat haberini alarak eğitimini yarıda bırakıp İstanbul’a döndü. Sanat yolculuğuna tiyatro ile başlayan Gürel, 1960 ve 1961 sezonunda Şehir Tiyatrosu'nda oyuncu olarak görev almaya başladı.

Sinema kariyerine 1964 yılında adım atan Ünal Gürel, özellikle Kemal Sunal ile birlikte rol aldığı komedi filmleriyle tanındı. Yardımcı oyuncu olarak yer aldığı filmlerdeki performanslarıyla büyük beğeni topladı. Ayrıca, 1974 yılında Boşver Arkadaş adlı sinema filmini yazdı ve yazarlık yönünü de ön plana çıkardı. 1975 yılında Minik Cadı adlı sinema filmini yazan Gürel, 1983’te Kılıbık filmini de yazıp Yeşilçam’a kazandırdı.

Ünal Gürel, 1992 yılında Mahallenin Muhtarları dizisinde Berber rolüyle de hafızalarda yer etti. Sinemadaki en bilinen rolleri ise Yedi Bela Hüsnü filmindeki "Karamürselli Deli Hamdi", Sakar Şakir filmindeki "Gardırop Fuat" ve Tokatçı filmindeki "Karbonat Erol" karakterleri oldu.

Ünal Gürel, 8 Nisan 2002'de kalp yetmezliği nedeniyle 67 yaşında hayatını kaybetti ve Feriköy Mezarlığı'na defnedildi. 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ