Tarihte bugün ne oldu? 9 Ağustos

Tarihler 9 Ağustos’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde


  • Oluşturulma Tarihi : 07.08.2023 22:00
  • Güncelleme Tarihi : 07.08.2023 14:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 9 Ağustos

Türkiye ve dünyada 9 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

9 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN HANGİ OLAYLAR YAŞANDI?

pisa kulesi

1173 - Yapımı iki asır sürecek olan Pisa Kulesi'nin inşası başladı.

İtalya'nın kuzeyindeki Pisa şehri Piazza dei Miracoli'de yer alan Pisa Kulesi, 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin çan kulesi, ana yapıdan ayrı bir şekilde 1173-1272 yılları arasında inşa edildi. İnşası 99 yıl sürdüğü için mimarı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. Ancak Mimar Bonnano Pisano ve Diotisalvi tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 1987 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine girdi. Pisa Kulesi bitirildiği tarihten itibaren, temelin oturduğu zemin çökme yaptığı için güneye doğru eğilmeye başladı. Kule her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğiliyordu ancak 2008 yılında yapıya yerleştirilen cihazlar sayesinde kulenin eğilmesinin önüne geçildi. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° kadar.

1915 - Birinci Anafartalar Muharebesi başladı.

Birinci Anafartalar Muharebesi, Gelibolu'daki Müttefik Kuvvetleri'ne ulaşan takviye kuvvetlerle gerçekleşen Suvla Koyu çıkarmasından sonra bu birliklerle Osmanlı kuvvetlerinin arasında gerçekleşen muharabeler.

gandhi-ilkses

1942 - Mahatma Gandhi, İngiliz birlikleri tarafından Bombay'da tutuklandı.

Britanyalı yetkililer Gandi ve Kongre Çalışma Komitesi'nin tamamını 9 Ağustos 1942'de Bombay'da tutukladı. Gandi iki yıl boyunca Pune'de Ağa Han Sarayında tutuklu kaldı. Buradayken sekreteri Mahadev Desai 50 yaşındayken kalp krizinden vefat etti, ardından 6 gün sonra, 18 aydır tutuklu olan eşi Kasturba 22 Şubat 1944'te hayatını kaybetti. Altı hafta sonra Gandi'nin ağır bir sıtma krizi geçirmesi sonucu sağlığının kötüleşmesi ve ameliyat gereksinimi nedeniyle savaş sona ermeden, 6 Mayıs 1944'te serbest bırakıldı. Bunun nedeni ise Britanyalı yetkililerin Gandi'nin hapiste ölmesi durumunda halkın öfkesinin kabarmasından çekiniyor olmasıydı.

1945 - Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'nın Nagazaki şehrine atom bombası attı: yaklaşık 70.000 kişi o anda öldü.

Savaş tarihinde, nükleer silah ABD tarafından II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde iki kez kullanıldı. 9 Ağustos tarihinde Fat Man (Şişman adam) kod isimli plütonyum tipi silah aynı ülkenin Nagazaki kentine atıldı. Kullanılan bu silahlar sonucunda çoğu sivil olmak üzere 132.000 kişi hayatını kaybetti. Bu olaylardan sonra nükleer silah kullanımı üzerindeki tartışmalar hız kazandı.

1949 - Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi oldu.

Avrupa Konseyi, Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunan 1949 yılında kurulmuş olan hükûmetlerarası bir kuruluş olup Rusya, Belarus, Kosova, Kazakistan ve gözlemci Vatikan hariç tüm Avrupa ülkeleri, bu konseyin üyesidir.

9 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER DOĞDU?

abdi ipekçi-ilkses

1929 - Abdi İpekçi, Türk yazar ve gazeteci (ö. 1979)

Türk gazeteci ve yazar olan Abdi İpekçi (9 Ağustos 1929, İstanbul - 1 Şubat 1979,İstanbul), Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra eğitimine Hukuk Fakültesinde devam etti. Yeni Sabah, Yeni İstanbul ve İstanbul Ekspres Gazetesi gibi çeşitli gazetelerde spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak görev aldı. Ali Naci Karacan'ın çıkardığı Milliyet Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğünü (1954), ve bir süre sonra da genel yayın müdürlüğünü yaptı. 1961 yılından öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar aynı gazetenin başyazarlığını yapan Abdi İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsünün ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevlerde yer aldı. Yazılarında Atatürkçülüğü, barışı, düşünce özgürlüğünü, ülkenin bağımsızlık ve bütünlüğünü savunup, Ahmet Taner Kışlalı'ya verdiği röportajında siyasi çizgisinin demokratik sosyalizm olduğunu açıkladı. İpekçi, 1 Şubat 1979 gecesi Mehmet Ali Ağca tarafından İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında aracındayken öldürüldü. Mehmet Ali Ağca verdiği ifadede Abdi İpekçi'ye 5-6 el ateş ettiğini söyledi. Fakat olay yerinde 9 mermi kovanı ele geçirildi. Bu da bir ikinci kişinin olduğunu göstermiş olup o kişinin de Oral Çelik olduğu ortaya çıktı. Oral Çelik ile Mehmet Şener suikastı beraber tasarladı, Mehmet Ali Ağca da tetikçi olarak sonradan aralarına katıldı.

nevra serezli

1944 - Nevra Serezli, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı

Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı olan Nevra Serezli (d. 9 Ağustos 1944, Ankara), Tiyatro Sanatçısı Metin Serezli'nin eşidir. Serezli, Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldup Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve 1 yıl LCC'de tiyatro eğitimi aldı. Sanatçı, 1966 yılında Dormen Tiyatrosu'nda Cengiz Han'ın Bisikleti isimli oyunla profesyonel sahne hayatına başlamış oldu. 1967'de Ankara Sanat Tiyatrosu'nda, 1971 ile 1978 yılları arasında Altan Erbulak ve eşi Metin Serezli ile, 1984-1989 arası Devekuşu Kabare'de görev aldı. 1990 yılında tekrar Dormen Tiyatrosu'nda bir süre görev aldıktan sonra, Tiyatro İstanbul topluluğuna katıldı. Bunun yanı sıra dublaj sanatçılığı da yaparak, TV reklamlarında da rol aldı. Dizi filmlerde de oynayan Serezli, Türk televizyonlarının uzun soluklu dizilerinden biri olan Sihirli Annem'de 6 sezon (2003-2011) boyunca Dudu karakterini canlandırdı. Nevra Serezli en son Kocan Kadar Konuş isimli sinema filminde Peyker karakterini canlandırdı.

Muazzez Ersoy-ilkses

1958 - Muazzez Ersoy, Türk ses sanatçısı

Muazzez Ersoy, asıl adıyla Hatice Yıldız Levent  (d. 9 Ağustos 1958; Uzunköprü, Edirne) Klasik Türk müziği sanatçısı olup, 33. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanlığı'nın tavsiyesiyle verilen Devlet Sanatçısı unvanına 1998 yılında layık görüldü. Sanatçı, seslendirdiği nostaljik şarkılardaki başarısı dolayısıyla "Nostalji Kraliçesi" olarak da biliniyor. Sanatçı 2006 yılında Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü'nün “iyi niyet elçisi” seçildi.

9 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER ÖLDÜ?

Ahmet Sezgin-ilkses

2008 - Ahmet Sezgin, Türk ses sanatçısı (d. 1936)

Türk halk müziği sanatçısı. olan Ahmet Sezgin (1 Nisan 1936, İstanbul – 9 Ağustos 2008, İstanbul), 1 Nisan 1936 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. 1954'te İstanbul Radyosu "Yurttan Sesler Korosu" oluşturma sınavına giren Sezgin, 935 aday arasında birinci olarak sınavı kazandı. Muzaffer Sarısözen gibi hocalardan solfej ve nota dersleri alarak kendini geliştirip dörder türkülük programlar yaptı. TRT Ankara Radyosu'nda canlı yayınlara katılıp türkü ve uzun havalarla tanınırlık kazandı. 1960 yılında ilk plağını çıkaran sanatçı, 1963 yılından itibaren İstanbul'da sahneye çıkarak türkü söyledi. 400'den fazla plak ve kaset çıkarıp, Yücel Paşmakçı, Hamdi Özbay, Tuncer İnan, Mehmet Erenler, Musa Eroğlu, Arif Sağ, Nida Tüfekçi, Zafer Gündoğdu ve Orhan Gencebay gibi sanatçılarla birlikte güzel işler yaptı. 1964 yılında Türkiye'de ilk arabesk şarkıyı seslendiren Sezgin, bir dönem tiyatro müzikleri yaptı. Filiz Akın ile Sarı Kızla Kopuk Ahmet, 1969'da ise Sezer Güvenirgil ile Aşk Yarası Derindir isimli iki sinema filminde rol alıp, 100'ü aşkın sayıda ödül kazandı. Bağlama dışında yaylı ve mızraplı tambur, ud ve piyano çalan Sezgin, Türkiye'de folklor ekibiyle sahneye çıkan ilk sanatçı oldu. 1960 ve 70'li yıllarda popüler bir sanatçı olan Sezgin, kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. HABER MERKEZİ

Haber Merkezi