- Genel
- 22.04.2025 21:16
Hayata müdahil olması ve insanların yaptığı işleri yapabilmesi akıllara birçok soru getirirken geleceği bilinmezliğe sürüklemesi de ayrıca korkutan bir unsur
Değişen ve gelişen teknolojiyle birlikte literatürümüze giren ve son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz yapay zekâ, en basit tanımıyla insan zekasını taklit ederek veri depolayan, işleyen bir makine. Gündelik hayatta kullandığımız akıllı ev aletlerinden navigasyona, oynadığımız oyunlardan sağlık hizmetlerine kadar hayatımıza dahil.
Hayata müdahil olması ve insanların yaptığı işleri yapabilmesi akıllara birçok soru getirirken geleceği bilinmezliğe sürüklemesi de ayrıca korkutan bir unsur.
Ekonomist ve yazar Ufuk Tarhan, “İnsanlığın bundan önce bulduğu ve yaygın şekilde kullanıp hayata adapte ettiği elektrik, bilgisayar, internet, mobil cihazlar vb. gibi devrim yaratan teknolojilerin hepsinde kumanda insanda idi. Bunların hiçbiri insan müdahalesi, onayı, etkisi, kararı olmadan kendi başına hareket edemiyordu. İlk kez insanın devre dışı kalabileceği, kendi başına da aksiyon alabilecek bir şeyle karşı karşıyayız. O yüzden önceki devrimsel teknolojilerden daha farklı ve önemli bir tedirginlik bilinmezlik içindeyiz“ diyerek oluşan korkunun gayet doğal olduğunu dile getirdi.
OpenAI şirketi tarafından geliştirilen ve herkesin kullanımına açılır açılmaz çok fazla kullanıcıya erişen Chat GPT de yapay zekâ ile ilgili tartışılan konular arasında yerini aldı. Yapay zekaya dayalı bir sohbet robotu olan Chat GPT, metin tabanlı bir uygulama olup kendisine sorular soran kullanıcılara iyi düzeyde metinler ile cevap veren uygulamalar arasında yerini alıyor.
Görsel oluşturma odaklı yapay zeka uygulamaları tasarımcılara işsiz kalma korkusu yaşatırken; Chat GPT hikaye, şiir yazmanın yanında kodlamaların hatasını bulup düzeltmesiyle yazılımcılarda kaygı oluşturdu. Her türlü soruya işlevli cevap vermesi, ”Google’ın yerini mi alacak” sorusunu akıllara getirdi.
Yapay zeka, insan özgünlüğü ile karşılaştırılamayacak olsa da her geçen gün gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Şu an alışmış olup kullandığımız uygulamlar, rutinmiz haline gelen her eylem bir zamanlar yeni ve bilinmezdi.
Geçmişte insan gücü ile yapılan işler nasıl fabrika yani makine iş gücüne dönüştüyse şu an yaptığımız veya yapacağımız işlerin dönüşümü de olası mıdır? Bu değişime uyum sağlayıp hayata entegre etmek yani yapay zekayı kullanmak, yapay zekanın bizi kullanmasının önüne geçebilir mi? gibi sorular uzmanlar tarafından tartışılan konular arasında yerini alıyor. HABER MERKEZİ