YKS sonrası kelime aramaları hız kazandı: Gökbilimci, bilim dalı, olağanüstü, katetmek nasıl yazılır?

2025 YKS'nin ilk oturumu olan TYT tamamlandı. Sınavdan çıkan pek çok aday, Türkçe testinde karşılaştıkları “gökbilimci”, “bilim dalı”, “olağanüstü” ve “kat etmek” gibi kelimelerin doğru yazımını merak ederek araştırmaya yöneldi. TDK'nin güncel sözlüğüne göre, bu kelimelerin yazım şekli netlik kazandı.

  • Oluşturulma Tarihi : 21.06.2025 13:30
  • Güncelleme Tarihi : 21.06.2025 13:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
YKS sonrası kelime aramaları hız kazandı: Gökbilimci, bilim dalı, olağanüstü, katetmek nasıl yazılır? haberinin görseli

21 Haziran 2025 tarihinde uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında gerçekleştirilen Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumunda, adayların karşısına çıkan bazı kelimeler dikkat çekti. Türkçe testinde yer alan “gökbilimci”, “bilim dalı”, “olağanüstü” ve “katetmek/kat etmek” gibi kelimelerin doğru yazımı, sınavın ardından sosyal medyada en çok merak edilen ve tartışılan başlıklar arasında yer aldı.

Gökbilimci mi, gök bilimci mi? 

YKS sonrası merak edilen kelimelerin başında “gökbilimci” geliyor. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime bitişik yazılıyor. “Gök” ve “bilimci” sözcüklerinden türeyen ve astronomiyle ilgilenen kişileri tanımlayan bu ifade, TDK’nin birleşik kelime kurallarına göre ayrılmadan yazılıyor: gökbilimci.

Bilim dalı bitişik mi yazılır ayrı mı?

Sınavda dikkat çeken bir başka ifade ise “bilim dalı” oldu. TDK verilerine göre, bu iki kelime ayrı yazılıyor: bilim dalı. “Bilim” genel disiplini, “dalı” ise onun alt alanını tanımlar. Her iki kelime arasında anlam ilişkisi bulunsa da birleşik yazım kuralına girmediği için ayrı kullanılması gerekiyor.

Olağanüstü nasıl yazılır?

“Olağanüstü” kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılıyor. “Olağan” ve “üstü” kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kelime, olağandışı, sıra dışı anlamında kullanılıyor. Kurallar gereği, bu tür sıfat niteliği taşıyan birleşik kelimeler bitişik yazılır.

Katetmek mi kat etmek mi doğru?

Sık karıştırılan fiillerden biri olan “katetmek”, TDK’ye göre birleşik şekilde, yani katetmek şeklinde yazılıyor. “Kat etmek” şeklindeki ayrı yazım ise hatalıdır. Bu fiil genellikle mesafe aşma anlamında kullanılır ve birleşik yazım tercih edilir.

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script