3. büyük kent olmamızı sorgulayalım!

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, İzmir’in tarihiyle, kültürüyle, deniziyle bir değer olduğunu buna rağmen yanlış stratejileri nedeniyle turist çekemediğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 04.04.2017 08:13
  • Güncelleme Tarihi : 04.04.2017 08:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
3. büyük kent olmamızı sorgulayalım!

TANER UYANIKER - ÖZEL HABER

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği (KAMDER) Başkanı Niyazi Gültekin, İzmir’in geleneksel mimarisiyle, modern mimariyi bir arada koruyamadığını ileri sürdü. İzmir’in 8 bin 500 yıllık bir tarihi olduğunu hatırlatan Gültekin, bu tarihi ve kültürel zenginliğe rağmen şehrin turist sıkıntısı yaşadığını belirtti. Gültekin, “İzmir; hem coğrafi hem de tarihsel zenginliğine, tarihi yapılarına, doğal güzelliklerine ve eğlenceli ortamına rağmen halen turist çekemiyorsa biraz sorgulamak lazım. Gençlerimiz İzmir’de kalmıyorsa, eğitim, sağlık, sanayisi ile kendi kendine yetemiyorsa ‘Biz nasıl Türkiye’nin 3. büyük kentiyiz’ diye sorgulamak lazım” dedi.

KAMDER Başkanı Gültekin, Türkiye’ye gelen turist sayısının çok az bir kısmının İzmir’e geldiğini ifade ederek, “Türkiye’ye ortalama yıllık 34 milyon turist uğruyor. İzmir’e 2016’nın ilk sekiz ayında gelen turist sayısı 496 bin 815. Bir önceki yıla oranla yüzde 41 düşüş var. Kruvaziyer ile gelen turist sayısı ise yüzde 82 dolaylarında geriledi. Türkiye’ye gelen turistlerin sadece yüzde 2-3’lük bir bölümü İzmir’e geliyor. Evet 8 bin 500 yıllık bir tarihin simgesi olmuş; Efes, Roma, İyonya gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış, Homeros’a İlyada ve Odessa destanını yazdırtmış, Katip Çelebi’nin Seyahatname’sinde övgüyle bahsedilmiş, Heredot’a 'Dünyanın en güzel iklimi ve yerleşim yeri’ dedirtmiş muazzam bir kenttir İzmir. Tarihiyle, kültürüyle, antik yapılarıyla, coğrafyasıyla tarihte iz bırakmış bir kent… Masmavi bir denizi, Türkiye’nin en güzel plajları, yemyeşil dağları, eşsiz körfeziyle muhteşem bir coğrafyaya sahiptir İzmir… Ancak bunlar marka kent olmaya yeterli değil. İzmir; hem coğrafi hem de tarihsel zenginliğine, tarihi yapılarına, doğal güzelliklerine ve eğlenceli ortamına rağmen halen turist çekemiyorsa biraz sorgulamak lazım. Gençlerimiz İzmir’de kalmıyorsa, eğitim, sağlık, sanayisi ile kendi kendine yetemiyorsa ‘Biz nasıl Türkiye’nin 3. büyük kentiyiz’ diye sorgulamak lazım” şeklinde konuştu.

TARİHİ KÖŞKLER YOK EDİLDİ

Büyük bir kültüre sahip olmanın yanında o kültürü korumanın ve geliştirmenin de önemli olduğunu belirten Gültekin, İzmir’in ise bunu yapamadığını söyledi.İzmir’in geleneksel değerlerini modern değerleriyle bütünleştiremediğini ifade eden Gültekin,“Geleneksel mimarisiyle, modern mimariyi bir arada koruyamadı. İstanbul’u, İstanbul yapan tarihi köşkleri ve yalılarıdır. İzmir’de ise, Alsancak’tan başlayıp Hatay, Göztepe, Küçükyalı boyunca devam eden körfez bölgesinde bulunan yalı ve köşklerin çok büyük kısmı yok oldu, yerine yeni konutlar yapıldı. Şu anda bir turistin gelip de görebileceği tarihi bir köşk yok. İzmir’in en önemli köşklerinden biri olan Bornova Peterson Köşkü yıllarca kaderine terk edildi. Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın sadece adı kaldı. Basmane’deki oteller boş. Bergama ve Efes antik kentlerine kimse gitmez oldu. İzmir’de festival geleneği unutuldu. Bir şov alanı olan İzmir Fuarı’na bütün dünyadan katılım sağlanırken, devlet erkanı bu fuarın açılışında tam kadro hazır bulunurken bugün açılışa bir bakan bile getirmek çok güç” dedi.

HERKES İZMİR’E SIRTINI DÖNDÜ!

İzmir’in 8 bin 500 yıllık kültür mirasının sahipsiz bırakıldığını ileri süren Gültekin, şunları söyledi: “Tarihi korumamakla yetinmediğimiz gibi kente yeni bir kimlik de katamadık. Ne sanayiyle, ne turizmle, ne bürokrasiyle, ne de tarımla ön plana çıktık. Emekli şehri, rahat şehir gibi lanse edildi İzmir. Yaşayan şehir değil, yaşanacak şehir İzmir. İzmir’i koruyamadık, İzmir’i tanıtamadık, İzmir’i anlatamadık, İzmir’i geliştiremedik. İzmir’i daha ileriye taşımak yerine hep daha geriye götürdük. Ne merkezi hükümet, ne yerel yönetim, ne ticaret odası, ne diğer sivil toplum kuruluşları/odalar ne de özel sektör hiç kimse İzmir konusunda başarılı bir sınav veremedi. Herkes İzmir’e sırtını döndü. 'Dünyanın en güzel iklimi ve yerleşim yeri olan İzmir’den; yüzde 60’ı çarpık, sahipsiz, altyapısı yetersiz, yolları dar, insanları işsiz, mimarisi düzensiz bir İzmir’e… Acaba Heredot, Homeros, Evliya Çelebi bugünün İzmir’ini görseydi ne derdi?”

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, Türkiye’ye gelen turist sayısının çok az bir kısmının İzmir’e geldiğini ifade etti.

Haber Merkezi