96'da bölücülükten yargılandılar pes etmediler…

Türkiye'nin ilk Roman derneğinin kurucusu olan Yakup Çardak, İzmir'de 1996 senesinde kurdukları derneğin bölücülükten yargılandığını söyledi. Çardak, derneğin 2005 yılında tekrar Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği olarak hayat bulduğunu ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 12.08.2016 07:49
  • Güncelleme Tarihi : 12.08.2016 07:49
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
96'da bölücülükten yargılandılar pes etmediler… haberinin görseli
96'da bölücülükten yargılandılar pes etmediler… haberinin görseli

ONURHAN ALPAGUT

Türkiye'nin ilk Roman derneğinin kuruculuğunu gerçekleştiren Yakup Çardak, İzmir'de kurdukları derneğin bölücülükten yargılandığını belirtti. Çardak, derneğin 2005 yılında yoğun çabalar sonucu Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği ismiyle yeniden hayat bulduğunu söyledi.

İLK KURULAN ROMAN DERNEĞİ

Derneğin kuruluş ve kapanış hikayesini anlatan Roman Kültürü ve Dayanışma Derneği Başkanı Yakup Çardak, "Birey olarak toplumsal konularda resmi yerler seni dikkate almıyorlar. Bunların da etkisiyle bu derneği kurma kararında kesinleştik. Türkiye'de daha önce kurulmuş böyle bir dernek yok. Derneği kurduk aradan 3 ay geçti ve İçişleri Bakanlığı’ndan bir soruşturma açıldı. Bölücülükle yargılandık. Mahkemeye çıktık. Hakim, savcı hangi amaçla kurdunuz diye sordu. ‘Sayın savcım derneğin adı Romanlar Kültürü Soysal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği biz bu amaçla kurduk. Bizi başkalarıyla karıştırmayın. O zaman da PKK'nın tam hızlı dönemiydi. Bizden terörist çıkmaz. Biz ne polise, ne askerimize, ne vatandaşımıza silah çekmeyiz bizim aramızdan vatan haini çıkmaz' dedim ama daha sonra dernek kapatıldı" dedi.

"MÜCADELEMİZİ HER ZAMAN SÜRDÜRDÜK"

Türkiye'de terör olaylarının yoğun olarak yaşandığı dönemde derneğin İzmir'de açıldığını ifade eden Çardak, alınan güvenlik önlemleri kapsamında derneğe yönelik İçişleri Bakanlığınca soruşturma açıldığını belirtti. Bölücülükten yargıladıklarını söyleyen Çardak, "Derneği kurmaya karar verdiğimizde Romanların kazanımları için mücadele başlatmak istedik. Dernek kapatılsa da mücadele etmeyi her zaman sürdürdük" dedi.

"HAFTALARCA PLANLAMA YAPTIK"

2004 yılında Avrupa Uyum Yasaları kapsamında derneğin tekrar açıldığını kaydeden Çardak, İzmir'de ilk Roman derneğini kurmuş olmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi. Çardak, "Her yıl Edirne’de Kakava Şenlikleri oluyordu. Ondan esinlendik. Haberleri izliyorduk. ‘Böyle bir dernek kursak’ dedik. ‘Arkadaşları bir araya getirelim’ diye düşündük. Haftalarca, aylarca bu nasıl kurulur, nasıl insanları bir araya getiririz onun planlamasını yaptık. Sonucunda karar derneği kurmaya karar verdik. Yıl 1996 daha önce bu konuda kurulmuş bir dernek yoktu" diye konuştu.

2005'DE YENİDEN KURULDU

1996 senesinde derneğin kapanmasından sonra asla mücadeleyi bırakmadığını ifade eden Çardan, 2004 yılında Avrupa Uyum Yasa Tasarısı çerçevesinde 2005 yılında Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni yeniden kurduklarını belirtti. Çardak, "Ben dernek kapatılınca mücadelemi sürdürmeye çalıştım. Çingeneler derneği diyemiyorsun, Romanlar derneği diyemiyorsun. Türkiye'deki bütün Romanlar Selanik'ten gelmeyiz. Selanik Göçmenleri diye bir dernek kurayım diye düşündüm. İzmir'de öyle bir dernek çıktı. Yani kapılar kapalı. 2004'de Avrupa Uyum Yasaları oluştuğunda emniyet amiri bir arkadaşım beni aradı ‘Gözün aydın derneğini kur’ dedi. Biz hemen yönetimini bulduk ve derneğin açılışını 2005 yılında yaptık. Kurduğumda yine Romanlar Derneği yoktu. Benden sonra 2006'da Türkiye genelinde kurulmaya başlandı. Benim tek avantajım emekli olmamdı. O nedenle bu konularla ilgili çalışmalarımı rahat bir şekilde yürüttüm. Romanlar için mücadeleyi asla bırakmadım" diye konuştu.