Açıkta peynir satışına son nokta koyuldu

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, son günlerde gündemi meşgul eden ve genelde yanlış haberler nedeniyle bilgi kirliliği yaratılan ‘açıkta peynir satışı’ konusuyla ilgili tartışmalara son noktayı koymak için bir toplantı düzenledi


  • Oluşturulma Tarihi : 10.01.2016 08:30
  • Güncelleme Tarihi : 10.01.2016 08:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Açıkta peynir satışına son nokta koyuldu

EMİNE YALÇIN

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, son günlerde gündemde yer alan ‘açıkta peynir satışı’ hakkında çıkan tartışmalara son noktayı koydu. Yapılan basın toplantısında söz konusu tebliği hazırlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gelen Uzman Cengiz Alpsoylu, İzmir ili ve ilçelerinde peynir satışı ile uğraşan esnaf sanatkarları bilgilendirdi. Toplantı sonrası soru ve cevap bölümüne geçildi.

“VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİĞİ PEYNİRİ TADARAK ALABİLİR”

Açılış konuşmasını yapan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, son günlerde medyada açıkta ve tattırılarak peynir satılamayacağına yönelik yayınlanan haberlerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, “Biz zaten ilgili tebliğin şartlarına uygun olarak peyniri 10 derecenin altında ve hijyen kurallarına uygun şekilde muhafaza edip satıyoruz. Pazaryerindeki üyemizin de, şarküteri sahibinin de sattığı peynirin tenekesinde tüm etiket bilgileri mevcut. Biz de müşteriye ürünü paketleyip sunuyoruz. Tamamen yanlış anlamalardan kaynaklanan haberler yayınlandı. Vatandaşlarımız dilediği peyniri tadarak alabilir. Mevcut durumda değişiklik yok, kimse endişeye kapılmasın” diye konuştu.

BAKANLIK AÇIKLAMASINI HATIRLATTI

Tüm gıda maddelerinin üretildiği ve satıldığı yerleri denetleme konusunda yetkili olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 3 ay önce açıklama yaptığını hatırlatan Mutlu, “Bakanlık peynir tebliğinde ön görülen sıcaklık, muhafaza, nakliye gibi teknik ve hijyenik şartların sağlanması durumunda, peynirin her yerde satışa sunulabileceği belirtmiştir. Yani peynir satışı yapmak isteyen perakendeciler, hazır ambalajdaki (büyük teneke gibi) peyniri çıkartıp gıda ile temasa uygun olarak üretilmiş başka bir ambalaj malzemesine koyarak daha küçük miktarlarda markette veya başka bir yerde satışa sunabilecek. Başta pazaryerlerimiz olmak üzere tüm satış yerlerinde satılan peynirlerimiz, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun şekilde, vatandaşımıza, talep etmeleri halinde tattırılarak satılabilecek” şeklinde konuştu.

“ESNAF PERAKENDE SATIYOR”

Mutlu, konu hakkındaki karışıklığın peynir tebliğindeki 13. ve 5. maddelerinden kaynaklandığını belirtti. Mutlu, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Tebliğin 13. Maddesinin (4.) fıkrası ‘Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye konularak tüketiciye arz edilir’ hükmünü içeriyor. Burada yer alan, ‘Doğrudan satış’ ifadesi, ürünün tüketiciye evinde, işyerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan satışını (pazarlama yöntemi) içeriyor. Oysa pazarcı, şarküteri veya bakkal üyemiz, perakende satış yapmaktadır. Aynı tebliğin 5. maddesinde ise ‘Tebliğ kapsamında yer alan peynirlere, tüketiciye sunulurken satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulanabilir’ hükmü yer almaktadır. Buradan anlaşılması gereken husus şudur: Pazar yerlerinde, şarküteri ve bakkallarımızda dökme olarak aldıkları peynirleri satışa arz eden esnaflarımız; 10 santigrat derecenin altında muhafaza etmek ve hijyen gerekliliklerini yerine getirmek şartı ile tüketicinin talep etmesi halinde satış esnasında, dilimleme, rendeleme ve ufalama gibi fiziksel işlemler uygulayarak perakende satış yapabileceklerdir.”

Haber Merkezi