Afrika’nın Egeli balıkçıları

Batı Afrika ülkesi Moritanya’yı ikinci vatanı yapan Egeli balıkçılar, ülkedeki balıkçılık sektörünü yönetmenin yanı sıra Afrika balığına hem katma değer sağlıyor hem de Afrikalı balıkçılara istihdam yaratıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2019 09:23
  • Güncelleme Tarihi : 30.01.2019 09:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Afrika’nın Egeli balıkçıları haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Ege, Karadeniz ve Akdeniz’de av potansiyeli büyük gemiler için karlı olmaktan çıkmasından dolayı çareyi okyanuslara açılmakta bulan Türk balıkçı tekneleri, Batı Afrika ülkesi Moritanya’yı ikinci memleket yaptı. 754 kilometrelik sahil şeridine sahip Moritanya’dan artık neredeyse hiç dönmeyen ve Atlas Okyanusu kıyılarında yaz kış avlanan Türk balıkçılar, bu ülkedeki balıkçılık sektörünü yönetiyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi ve Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, Moritanya balıkçılık sektörünün en büyüklerinin kuruluşunda yer aldığı Moritanya İslam Cumhuriyeti-Türkiye Cumhuriyeti Balıkçılık ve Armatörler Federasyonu Başkanlığı’nı yürütüyor. Yılın önemli bölümünü Moritanya’da geçiren Aksoy, federasyonun amacının Moritanya’nın balıkçılıktan elde ettiği geliri artırmak ve balık unu fabrikası gibi önemli yatırımlarla Afrika balığına katma değer kazandırmak olduğunu belirtti. Aksoy, “Ayrıca Afrika’daki onlarca Türk balıkçı teknesine ve balıkçılarımıza sahip çıkmayı hedefliyoruz. Federasyon olarak Moritanya resmi makamları ile doğrudan temas kuruyoruz” dedi.



TÜRKİYE İLE ANLAŞMA YAPILDI
İlk iki sene hiçbir anlaşma yapılmadan balık avcılığını yaptıklarını ancak son zamanlarda Türkiye ile bir balıkçılık anlaşması gerçekleştiğini dile getiren Aksoy, “Moritanya hükümeti son zamanlarda Türkiye ile balıkçılık anlaşması yaptı. Biz ilk gittiğimiz iki yıl böyle bir anlaşma yoktu. Özellikle balıkların daha da büyümesi için ağ göz açıklığının büyük olmasını istediler. Bunun için herkese iki ay gibi bir süre tanıdılar. Bu süre içerisinde dediğim gibi ağ göz açıklığını büyütmek zorundayız” dedi.
MORİTANYA’YI O KEŞFETTİ
Moritanya’nın balıkçılıktaki potansiyelini Türkiye’den ilk keşfedenlerden olan Mehmet Aksoy, Oruç Reis adlı balıkçı gemisi ile yaklaşık 3 yıldır bu ülkede avcılık yapıyor. İlk önce 2 gemi ile başlayan Moritanya macerası, şu an 50-60 metrelik 50 balıkçı gemisinden oluşan filoya ulaşmış durumda. Türk balıkçıların Afrika’ya açılması, Türkiye’de balık avcılığının da rahatlamasına yol açtı. Aksoy, av sahalarının geniş ve verimli dolayısıyla kazancın yüksek olduğunu, bu durumun da rekabeti artırdığını belirtti. Av sahalarının yeniden düzenlenmesi için hükümet ile görüştüklerini dile getiren Aksoy, “Burada Moritanyalılarla kardeş olduk. İlişkilerimiz gayet iyi. Önümüzdeki dönemde balıkçı teknesi sayısının daha da artmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
ÇİNLİLER İLE KAPIŞIYORLAR
Balıkçılık, büyük bölümü çöl ile kaplı olan yoksul Afrika ülkesi Moritanya’nın en önemli ekonomik gelir kapısı. Ülkenin Atlas Okyanusu sahil şeridi, en önemli balıkçılık alanlarından. Moritanya, bu sektörden yaklaşık 250 milyon dolar ihracat ve lisans geliri elde ediyor. Yılda balık üretimi 650 bin tona ulaşıyor. Üretimin yüzde 90’ı ihraç ediliyor. Balık avlama potansiyeli 1.5 milyon tona kadar çıkıyor. Balık avlanma sahaları Türk balıkçıların yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya, Ukrayna, Japonya ve Çinli firmalara hükümet tarafından kiralanıyor. Moritanya hükümeti balıkçılıkta potansiyeli artırmak ve balık işleme tesislerinin sayısını çoğaltarak geliştirmek için çalışıyor. Hükümetin bu hedefinin en büyük destekçileri ise Türkiye’den giden balıkçı tekneleri. Türk balıkçıların en büyük rakibi ise Afrika’yı yeni bir yayılma alanı olarak gören ve 500 civarında tekne ile Atlas Okyanusu’nda avlanan Çinli balıkçılar.