Aromatik bitki zenginiyiz

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölümü tarafından düzenlenen panelde, dünya genelinde bitkisel takviyelerin market değerinde yaşanan hızlı yükselişe dikkat çekildi


  • Oluşturulma Tarihi : 01.05.2019 09:08
  • Güncelleme Tarihi : 01.05.2019 09:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Aromatik bitki zenginiyiz

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen “Türkiye’de Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Önemi ve Kullanım Alanları” konulu panelde MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, Eczacı ve Türk Eczacılar Birliği (TEB) 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Haysiyet Divanı Asil Üyesi Füsun Posacı ile Kütaş Agro Ziraat ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Akdemir konuşmacı olarak yer aldı. Panelin oturum başkanlığını ise Yaşar Üniversitesi MYO Müdür Vekili Prof.Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu gerçekleştirdi.
PAZAR HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR
Türkiye’de iklim ve ekolojik özelliklerden dolayı birçok tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğine dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, ülkemizde kayıtlı 2 bin 300’e yakın endemik bitki türü bulunduğunu söyledi. Gıda takviyelerinin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğüne dikkat çeken Uzel, “Bir bitkisel ürünün gıda takviyesi olarak kabul edilebilmesi için vitamin, mineral, amino asit gibi temel besin maddelerini içermesi ve bitkideki kimyasal maddenin saflaştırılmış olması gerekir. Dünya genelinde 2010 yılında 45,1 milyar dolar olan bitkisel takviyelerin, 2013 yılındaki market değeri 54,6 milyar dolara çıktı. Bu rakamın 2020 yılında 90,2 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Ülkemizde ekinezya, tıbbi nane, ada çayı, devedikeni, melisa, oğul otu, anason, kantaron ve kekiğin öne çıkan gıda takviyesi ürünler olduğu biliniyor” bilgisini verdi. Geleceğin akıllı tarım uygulamaları hakkında da bilgiler sunan Uzel, “Akıllı tarım sistemleriyle gelecekte bulut bağlantılı ve kameralı insansız hava araçlarıyla çiftlikler görüntülenebilecek. Dijital sensörlerle nem, sıcaklık gibi doğal öğeler kontrol edilebilecek” dedi.
KEKİK İHRACATI ARTIYOR
Her yıl dünya genelinde 17-18 bin ton kekik üretildiğine, bu üretimin 14-15 bin tonluk kısmının ise Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirten Kütaş Agro Ziraat ve Ticaret Şirketi Genel Müdürü Hüseyin Akdemir, Denizli’nin kekik tarımında nasıl bir dünya markası haline geldiğini anlattı. Akdemir, “Ülkemizde 25 yıl önce bin ton civarında kekik ihracatı gerçekleşirken, günümüzde bu rakam 15 bin tonlara ulaştı. Ülkemiz günümüzde, dünya kekik pazarının yüzde 75’ine sahip. Denizli’nin ise Türkiye kekik üretimindeki payı yüzde 95 civarında. Bu durumun Denizli’nin sosyoekonomik yapısına katkısı ise oldukça büyük. Denizli artık bir dünya markası oldu. Bu sayede de şehirden köylere geriye göç başladı. Kekik tarımı gizli işsizliği önlediği gibi tüm aile bireyleri kendi işlerinde çalışmaya başladı. Köylerdeki evlerin kalitesi iyileşti, traktör ve otomobil sayıları ile yaşam kaliteleri de arttı. Nakit para günlük olarak, kekik üreticisinin cebine girmeye başladı. Kekik fidesi üretimi ve fidecilik pazarı yaygınlaştı. Kavga, adam yaralama gibi sosyal olaylarda gözle görülür bir azalma yaşanmaya başladı” diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KOZMETİK
Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman da Anadolu’nun kozmetik bitkileri hakkında bilgiler sundu. Sürdürülebilir kozmetiğin önemine değinen Kahrıman, “Kozmetik sektöründe çoğunlukla ürün içerikleri üzerinden ürünlerin ‘yeşil’ ürünler olduğu tanımlanmıştır. Sadece bu yönlü tanımlamak oldukça yetersizdir. Sürdürülebilir bir kozmetik ürünü, çevresel atık üretmeyen, insan sağlığına zarar vermeyen, hammadde kaynaklarını kullanırken yerine yenilerini ikame ettirebilen ürünler olarak tanımlayabiliriz” dedi. n İHA/İZMİR
KUTU KUTUUUU
Doğadan Toplanan Bitkiler
Defne, mahlep, ıhlamur çiçeği, adaçayı, biberiye, meyan kökü ve ardıç vb.
Kültürü Yapılan Bitkiler
Kimyon, anason, kekik, çemen, rezene, nane, şerbetçi otu, kişniş vb.
Anadolu’nun Bazı Kozmetik Bitkileri
Cilt nemlendirici: Zeytin, buğday, aynısefa, mürver yemişi
Kırışıklık giderici: Hodon, karakafes out, ölmez çiçek, zeyten
Antiage etki: Aynısefa, çoban süzgeci, geven, mürver yemişi
Saç onarıcı: Ardıç, biberiye, adaçayı, ısırgan
Beyazlatıcı, leke giderici: Meyan kökü, yaban mersini, koca yemiş, çoban süzgeci

Haber Merkezi